vardagsenkelt

Julgodis

Kategori: Bak & Mat Recept

Har prövat att göra "Pernillas" Julkola och det kan jag säga blev ett gott resultat. Påminner om chockokola faktiskt.

Enkla att göra och riktigt goda. Här kommer receptet:

Familjens favoritjulkola
100g smör
2 dl vispgrädde
3,5 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk vaniljsocker
2 msk glukos eller honung ( gör att kolan inte sockrar sig.)
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
Blanda i resten av ingridienserna.
Rör om så att smeten blir slät. Rör sedan bara då och då under koknigen, inte hela tiden.
Kokas på medelvärme tills temperaturen når 125 grader, kolla med digitaltermometer. Eller gör kulprovet. (släpp i lite kolasmet i iskallt vatten och stelnar den så är kolan färdig.)
Häll upp kolasmeten i en liten smord långpanna (20*30 cm)
Låt stelna. Klipp sedan kolan i lagom stora munsbitar.
Vill man kan man slå in dem i smörpapper.

Har även gjort vit chokladpolka tryffel, men jag har inte smakat än. När jag ser på dem tror jag att det är för tidigt att göra dessa. Florsocker brukar ju smälta bort och ha dem i frysen tills julafton tror jag kommer göra dem väldigt blöta. Men jag vet inte och som sagt har inte provsmakat än. Överhuvudtaget tycker jag det känns som att jag kommer att tycka att de är för söta för min smak. Så där slisksött, gillar jag inte liksom. Vi får se. Får väl prova till glöggmingelbuffén imorgon.
Är de goda så ska jag dela med mig av receptet.
Har även gjort Wiener nougat (påminner om Fazers wienernougat, ni vet det dansade paret på chokladasken.) Supergoda!! Här kommer receptet på det:

Wienernougat
500g nougat
250g mörk choklad
200g flagad mandel (rostas i ugnen 175 grader till de fått lagom ljus färg.)
Smält blockchokladen och nougaten i vattenbad.
Rör om ordentligt.
Blanda i den rostade flagade mandeln och rör om.
Häll nougatsmeten i en smörpappers klädd form ca 20*30 cm och ställ i kyl och låt stelna.
Skär sedan med en kniv lagom stora munsbitar.

Ja gott folk det var allt för idag. Må gott!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: