vardagsenkelt

Testlagat i veckan

Kategori: Bak & Mat Recept

Den här fiskrätten gick riktigt snabbt att tillaga. I receptet stod det att fisken skulle serveras med ris, men jag gjorde mos istället eftersom jag tycker att potatismos är bland det godaste till många av fiskrätterna. Visserligen tar mos lite tid att göra så man får börja med det först. Det var det ändå värt för det var riktigt gott till. Men ska det gå fort är nog ris bättre att göra och säkert jättegott det också. Den här fiskrätten smakade mycket och det gillar jag.....mat som SMAKAR något.


Citron & Olivfisk för 4p
800g vit fiskfilé tex gös, kolja, hoki eller sej. (Jag använde sej)
2 vitlöksklyftor
2,5 dl grädde
1/2 hönsbuljongtärning
2 msk grovhackad färsk timjan
1 dl svarta oliver
Juice & rivet skal från en 1/2 citron
smör till stekning
salt & peppar
Gör så här:
1. Skär fisken i lagom stora bitar. Skala och hacka vitlöken.
2. Bryn fisken runt om i smör i en stekpanna. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg i vitlöken.
3. Blanda grädde, buljongtärning, oliver, citronskal och juice i en skål. (Jag skippade skålen och blanda allt direkt i pannan. Funkade lika bra det med.)
4. Häll såsen i pannan och låt fisken sjuda under lock i ca 5 minuter. Rör försiktigt i såsen någon gång.
5. servera rätten med kokt ris, gärna blandat med vildris, citronskivor och generöst med fräst spenat eller andra grönsaker. ( Säkert jättegott det med, så jag ska prova det nästa gång.)

Ett annat gott recept med lövbiff som jag provade i veckan, fast istället för rullader gjorde jag en gryta av det. Lite snabbare variant av receptet.
Svampfyllda lövbiffsrullader med mos för 4p
600g lövbiff
1 gul lök
300g svamp gärna kantareller (Jag anväde torkade kantareller för det hade jag hemma)
1 knippe persilja
Till såsen:
3 dl vatten
1 dl grädde
4 msk maizena redning( jag tog 1 msk maizenamjöl. )
1 dl rött vin ( gärna matlagningsvin)
1,5 msk vilt & kantarellfon (hittade ingen sådan mix så tog bara viltfond eftersom kantareller redan finns med i receptet)
10 krossade enbär
1 tsk soya
Salt & peppar
Smör att steka i.
Gör så här:
1. Strimla lövbiffen och lägg åt sidan så länge.
2. Skala och finhacka löken, fräs den i smör med svampen tills vätskan är borta.
3. Hacka persilja och lägg i pannan.
4. Pudra majzena mjöet över fräset och häll på vattnet och rör om med en gång så att det inte blir en massa mjölklumpar.
5. Blanda därefter i fonden, vinet, enbären, grädden och soyan.
5. Till sist lägg i den strimlade lövbiffen och låt koka med några minuter tills köttet har fått färg. Dock inte för länge för lövbiff blir fort torrt kött och då är det inte lika gott!!
5. Salta och peppar efter smak
Gör man rullader så skulle man lägga svamp, lök och persiljefräset på lövbiffsskivorna och rulla ihop och fästa med tanpetare. Steka dem så de får stekyta.
Blanda övriga ingridienser till såsen och lägga i rulladerna och låta det koka ihop.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: