Kylskåpsrensa och spara miljön samtidigt :)
Kategori: Bak & Mat Recept
Vad kan vara enklare än de senaste dagarnas rester? Har man bara själva köttet eller fisken kvar, har jag tips på enkel och god ”risotto”.
Fräs riskorna i en stekpanna med lite smör tills de får en gyllenbrun färg.Tillsätt vatten och grönsaksbuljong och sätt på locket och låt koka torrt precis som när man kokar vanligt ris.
Fräs under tiden valfria grönsaker och krydda dem med dina favoritkryddor. Mina är: grillkrydda, paprika, pepparmix eller cayenna och lite curry. Doftar härligt orientariskt.
När riset kokat klart blanda i grönsakerna och smaka av. Servera.
Får du risotto över kan du bara blanda i lite burkskaldjur (får ej värmas upp i detta stadiet) och blanda till en liten örtkräm och vips så har du en lunchlåda innehållande skaljursrisotto med örtkräm att ta med dig till jobbet.
I micron får räkorna lagom tuggmotstånd, men de får inte ha varit uppvärmda innan.
Örtkräm
2 dl cremefraishe
2 msk majonäs
1 vitlöksklyfta
ca 1 näve valfria örter.
kör allt i matberedaren. Smaka av med salt och peppar och eventuellt med lite honung. Lite sött ger en härligt god rund smak.
Enklaste desserten ever, fick jag av min arbetskollega. Snabb vit chokladmousse.
100g vit choklad ( Jag anväder Lindt )
2 dl cremefraiche
2-3 msk hallonsylt
Rivet skal och saft från en halv lime.
Smällt chokladen i vattenbad och blanda med cremefraichen
Blanda hallonsylt och lime+ skal och häll som en spelgel över moussen.. Låt stå kallt en stund innan servering.
I fotot ovan har jag istället valt att använda frysta trädgårdsbär (finns i frysdisken på Willys) ett par tsk honung att blanda med limen.
Syrligt möter sött, en trevlig kombo tycker jag.
Så till dukning tycker jag om att använda riktiga tygservetter,om/när jag väl dukar med sådant, men självfallet när jag har brådis dukar jag med papperservetter istället.