vardagsenkelt

Heta räkor var det ja!

Kategori: Bak & Mat Recept

Jag kan säga att jag gör lite olika varje gång, men jag följer ändå ett grundrecpt någorlunda, som en kock på mitt gamla jobb lärde mig. Och som med alla kockar så har de väldigt svårt för att säga exakta mått. Något jag var lite frustrerad över när jag fick recept av dem till en början. Men jag lärde mig med tiden att laga mat och smaka av och känna vad som fattades. Därför kan inte jag heller skriva exakta mått utan det får bli på ett ungefär. Sen får ni själva smaka av. Det viktiga i det här receptet på heta räkor är att det ska smaka både sött, syrligt och spicy.  Alla tre smaker i en. Så har ni en god måttstock iallafall.

Vinegretten
1 msk Äpplecidervinäger
Saft & skal från ca en halv lime
1-2 tsk sirap eller 2 tsk honung.( Men smakeffekten blir bättre med sirap, dock nyttigare med honung. Valet är ditt.)
Cayennapeppar (ibland hottar jag upp det ytterligare med paprikapulver, fempepparkrydda, salt och ev lite grillkrydda men det är inte nödvändigt. Prova er fram tills ni hittar det som faller er i smaken, men en bra tråd är att tänka röda kryddor.)
3 msk neutral olja (ej olivolja)
Blanda igridienserna till vinegretten i en lite skål.
Finhacka 1 färsk chili, vårlök och lägg i en större skål.
Tillsätt räkorna en burk ungefär. (Ibland tar jag istället hälften räkor och hälften kräftor)
Tillsätt lite  svartrom ett par teskedar ungefär men skölj den först så att den inte missfärgar. (Jag hoppar nästan alltid svartromen. Välj själva.)
Häll sedan i vinegretten i räk och grönsaks hacket. Rör om och låt det sedan stå och gotta till sig i kylen.
Innan servering bottnar ni serveringsskålarna med lite salladsmix ( jag föredrar den italienska mixen.) Klicka sedan i ett par till tre matskedar räkröra. Servera med lite rostat bröd.
Får ni räkröra över kan ni dagen efter med fördel servera den som en het skagentoast. Funkar det med. :)
Det gröna ni ser i min räkröra denna gången är gräslök. Som sagt jag gör lite olika varje gång.
Bon Apetit!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: