Örtsås
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix
För ca 10 år sedan led jag av otroligt torr hur, och jag menar fiskfjällstorr hud verkligen. Jag gick till läkaren som sa åt mig att jag hade fått eksem, var överkänslig mot tvål och även vatten faktiskt. Läkaren sa även att jag bör duscha och tvätta mitt hår max 1 gång i veckan…… HJÄLP!! var min första tanke. Det rådet tänkte jag minsann INTE följa. Jag som på den tiden kunde duscha upp till 2 ggr per dag, tja träning och ni vet... Men ett annat råd jag också fick var att när jag väl duschade skulle jag byta ut tvålen mot Barnängens barnolja. Olja rengör också var läkarens kommentar. Jag tänkte okey byta ut tvålen till olja och försöka dra ner duschandet till varannan dag var nog ett mer troligt mål jag kunde slå mig till ro med, för att få bort mina hudeksem jag led av. Sagt och gjort och det gav omedelbart resultat. Helt fantastiskt bra hjälpte det!!! Har gjort så sedan dess faktiskt. Dessutom har jag rekommenderat det här vidare till en annan kollega som hade samma problem som jag, och fantastiskt nog fick hon också bort sina hudeksem. Även hon följer det rådet än idag.
Men det är duschandet, vattnet och oljan tillsammans som gör underverk. Oljan kapslar in fukten från vattnet. Så att enbart smörja in sig med oljan har inte alls samma verkan. Så använd oljan istället för tvål är det som gäller. Man vänjer sig snart vid att det inte löddrar och inte är lika följsamt när man drar handen med oljan längs kroppen. Men det är så värt det, att slippa torr hud och eksem. I hyllan i min dusch står det ALLTID en Barnängens barnolja…och tro mig det finns faktiskt ingen annan olja som fungerar lika bra och det säger även min kollega. Vi har provat andra varianter av olja men icke med samma toppenresultat. Så har du problem med torr hud kan jag med varmt hjärta rekommendera det här.
Kategori: Allmänt
Kategori: Bak & Mat Recept
Ja visst! Man kan tillaga "kallops" och uppleva denna klassiska smak och lukt på bara ca 25 minuter.......öhöh... hur då?
Jo man gör den bara med kyckling istället. Det luktar precis lika gott som orginalet och smaken är klassik för kallops. Kyckling ska man ju inte tillaga någon längre tid för då blir den torr.
Det är ju så gott med dessa goda långkoksklassiker men tidskrävande även om det sköter sig sjäv på spisen så kan man ju inte gå ifrån huset. Det är ju bara att testa med fler klassiska rätter och göra dem med kyckling istället tex Gulash och vinna tid till annat som tex att lämna huset och ändå få en klassiskiker serverad till middag. Me like:)Kategori: Bak & Mat Recept
Kategori: Bak & Mat Recept
Kategori: Bak & Mat Recept
Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix
När jag nyligen drog en visdomstand, fick jag efteråt så förbaskat ont och Alvedon som jag tog hjälpte inte alls. Min tandläkare tipsade mig om att ta en Ipren och en Alvedon samtidigt. Dessa två värktabletter kompletterar och förstärker nämligen varandras egenskaper. Och får alltså dubbel verkan mot smärtan. Det var förlösande bra mot värken kan jag säga!! Har även gett Philip denna kombo när hans migrän börjar ge sig till känna, och det har hittills faktiskt hjälpt när andra tabletter som ändå är speciellt anpassade för migrän inte alls har hjälpt! Bättre att prova detta först än att ta en massa receptbelagda preparat.
Förut fanns i mitt medicin skåp antingen Alvedon eller Ipren, nu för tiden finns alltid båda sorterna.Kategori: Bak & Mat Recept
När vi ändå är inne på Gormet namn ;)
Den här rätten går väldigt fort att göra.
Gormet gryta 3-4p
4-500g lövbiff
2 dl cremefraiche
2 tsk soya
½ köttbuljongtärning
1 msk fransk senap (stark och söt)
2 st små paprikor (2 färger)
Persilja
Strimla lövbiffen, ansa och skär paprikan i tärningar. Finhacka perslijan.
I en stekpanna rör du i cremefraiche, soya, köttbuljongtärning och senap. Låt det få ett uppkok. Häll därefter i lövbiffen rör om och låt koka till nästan klart (dvs. köttet ska fortfarande vara lite rött) Rör ner paprikan och låt koka med i ett ngr minuter. Smaka av med salt och pepper om det behövs. Stö över persiljan det sista du gör. Servera rätten till ris.
Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix
Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix
Kategori: Bak & Mat Recept
FINSMAKARENS CHAMPINJONRÄTT
400g champinjoner
1 st röd paprika
1 knippe färsk persilja
1 pkt Boursin vitlöksost
Salt & peppar
Ansa och skär champinjoner, paprika och fräs dem i smör. Finhacka persiljan och tillsätt den i slutet, salta och peppra efter smak. Häll över allt i en ugnsfast form. Använd en gaffel och smula över Boursin vitlöks osten över champijonfräset.
Tillaga i ugn i ca 15 min på 225* tills den har fått en fin gyllenbrun färg. Servera champinjonrätten med rostat bröd. Så enkel och så vrålgod. Gillar man inte champinjoner kan man ta någon annan svamp man gillar.
Perfekt till fredagsmys, mycket gott och enkelt.
Trevlig helg och smaklig måltid ;)
Kategori: Bak & Mat Recept
Kategori: Allmänt
Maken har varit i London och kom hem med överraskningar till familjen. Jag fick en parfym, Alien. Den luktar jättegott, dock väldigt kraftig doft så man får vara sparsam med sprutet. Så nästa gång vi ses och om ni tycker att jag luktar illa så vet ni ju vad ni inte ska köpa för parfym. ;)
Kategori: Allmänt
Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix
Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix
Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix
Förstår nu varför jag inte har upplevt att det är så farligt med bananflugor. Inte behövde jag någon cocktail för det . Kolla bara här.
En traditionella flytrap, den har jag glömt av så den har hängt uppe där sedan i somras. När jag fick syn på den så såg jag dem, bananflugorna!! Så uppenbarligen behövs ju inget annat. Vad kan vara enklare än att hänga upp en sådan istället för blanda flugcocisar
Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix
Har hört att många har problem med bananflugor i år. Det är tydligen överskott på dem i år. Har ni problem så finns det ett sätt att bli av med dem.
Blanda i en skål:
2 delar vinäger
1 del honung
En skvätt diskmedel.
Placeras där de håller till mest.
Har själv haft lite bananflugor i år, inte så störande mycket, men det kan det kan det ju kanske bli om man inte gör något åt de få man ändå har. Har aldrig testat denna blandning, men ska faktiskt blanda en liten banan flug cocktail så att de inte förökar sig mer.
Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix
I restaurangbranschen lärde jag mig ett tidsbesparande knep, nämligen att hacka hela salladshuvudet och blötlägga den i en skål och täck med kökshandduk, torkypapper eller som jag med ett plastlock. Allt man behövde göra sedan var att ta den hackade salladsmängden man ville ha för dagen (dock inte med händerna i skålen) och byta vattnet varje dag. Salladshacket håller sig fräsch och krispig länge. Väldigt lätt och slänga ihop en sallad varje dag för det finns inget som tar emot mer än när man tänker på att man måste hacka sallad.
Kategori: Allmänt
Kategori: Bak & Mat Recept
Inget pålägg i kylskåpet mitt. Ghaa!! Jaha, en förskärmd liten klick Philadelpiaost . Vad göra av den då?
Lite oliver hade jag ju iallafall.Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix
Vem gillar inte hjärtan. Älskar former som är formade i kärlekens tecken. Mitt senaste tillskott inhandlades på Hemma butiken (Freeport). En limegrön silikonform. Kan både användas i ugn och frys. Kostar 79 kr. Även chokladformarna i silikon är därifrån och kostade 29 eller 39 kr, kommer inte riktigt ihåg. Dem ska jag göra julchokladen i. :)
Kategori: Bak & Mat Recept
Kategori: Allmänt
Kategori: Bak & Mat Recept
Innehåller massor med antioxidanter som är bra mot det mesta, bl.a hjärt kärl sjukdomar, cancer och mer därtill. Varför inte börja varje morgon med en sådan vitaminboost?
3-4 msk frysta superbär (finns i frysdisken på willys)
½ banan
Ca 1-1,5 dl filmjölk (beroende på hur tunn man vill ha den.)
(1-2 tsk honung om man vill ha den lite sötare)
Kör allt i mixer och häll upp i glas och njut. Gott.
Kategori: Bak & Mat Recept
Somnade så sött igår med varma fossingar :)
Testade jordens nog enklaste hamburgerrecept igår. Med en lika enkel tillredd dressing. Blev helt ok faktiskt.
800g nötfärs
2 msk worcestersås
Salt & peppar
Blanda och forma till burgare och stek på hög värme tills man fått en fin stekyta, (gärna i grillpanna så de får en grillad look.) Sänk sedan värmen.
Tycker förvisso att det saknas någon krydda så jag får testa igen och tillsätta något, men har inte klurat ut vad än. Så enkla hamburgare under utveckling. Kommer att bli super när jag väl hittar kryddan som saknas. :)
Hamburgs dressing, super lätt
1 msk chilisås
1 burk bostongurka (fast jag tog bara 6 msk, för jag var rädd att bostongurkan skulle ta överhanden. Tror jag tog rätt beslut för den blev god.)
4 msk majonnäs
1 msk konjak
Bara blanda ihop allt i en skål. Klar för servering. Vill man ha tjockare dressing kan man kanske prova kessella kvarg.
Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix
Vår panna har kapitulerat och montören som skulle ha kommit i veckan och installerat den nya pannan fick förhinder och hinner inte komma som planerat, utan vi får vänta ytterligare en vecka. Pust…Även om termometern visar på hyfsad inomhustemp, så är det ändå lite rått i luften på något vis eftersom nätterna börjar bli allt kyligare. Det gör att i alla fall jag fryser särskilt när man ska gå och lägga sig. Men gissa om jag blev glad när jag på Jysk hittade ”Hot water bottles”!
Köpte två st på en gång. De kostade 40 kr st. Vilket fynd! Man fyller dem bara med varmt vatten lägger den vid fotändan av sängen en stund innan man ska krypa ner. Det gör det betydligt trevligare att krypa till sängs.
Det för mig tillbaka till barndomen och min farmor i England som alltid la en ”hot water bottle” i min säng när jag skulle lägga mig, och när fossingarna blev varma blev hela jag varm och somnade så gott.
Med andra ord, en riktigt bra att ha pryl:))
Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix
Köpte denna dosa på apoteket för ca 50 kr, (tror jag den kostade.) Min man tyckte det var en onödig pryl att lägga 50 kr på, men jag tyckte det var en välinvesterad 50- lapp. :)
Med den här dosan är det lätt att ha koll på om man har tagit sina vitaminer, eller som i mitt fall sina järntabletter (som jag tillfälligt måste äta.)
Jag står nämligen alltid annars vid vitaminburken och kliar mig i huvudet.... tog jag någon eller inte idag??? Dessutom är den liten och nätt så man kan ha den med sig i väskan eller jackfickan. Tycker den är toppen faktiskt.:)
Visserligen är det ju kanske inte så ofta man måste äta medicin men den kom väl till pass nu när jag väl var tvungen att käka järntabletter.
Tänkte faktiskt att jag kan använda den och ladda hela veckans vitaminer med. Mitt lilla vitaminbatteri :)
Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix
Precis innan sommaren lärde jag mig något nytt som jag har dragit nytta av. Nämligen, att om man reste bort så kunde man fylla en 50 cl petflaska med vatten och trycka ner i jorden och då får krukväxten lagom med vatten under tiden man var borta. Genialiskt! Man blir aldrig för gammal för att lära sig nytt. Jag har en chiliplanta som absolut inte får torka ut så jag hittade en gammal vas som min son har munblåst när han var på glasverk med skolan som liten. Röret blev alldeles för smalt så jag har aldrig kunnat använda vasen till blommor, men som vattningssystem passar den perfekt och blir en fantastiskt vacker dekoration krukan. Liknande klotvaser för ändamålet i plast, har jag sett, finns att köpa på Plantagen.
Kategori: Bak & Mat Recept
Vad kan vara enklare än de senaste dagarnas rester? Har man bara själva köttet eller fisken kvar, har jag tips på enkel och god ”risotto”.
Fräs riskorna i en stekpanna med lite smör tills de får en gyllenbrun färg.Tillsätt vatten och grönsaksbuljong och sätt på locket och låt koka torrt precis som när man kokar vanligt ris.
Fräs under tiden valfria grönsaker och krydda dem med dina favoritkryddor. Mina är: grillkrydda, paprika, pepparmix eller cayenna och lite curry. Doftar härligt orientariskt.
När riset kokat klart blanda i grönsakerna och smaka av. Servera.
Får du risotto över kan du bara blanda i lite burkskaldjur (får ej värmas upp i detta stadiet) och blanda till en liten örtkräm och vips så har du en lunchlåda innehållande skaljursrisotto med örtkräm att ta med dig till jobbet.
I micron får räkorna lagom tuggmotstånd, men de får inte ha varit uppvärmda innan.
Örtkräm
2 dl cremefraishe
2 msk majonäs
1 vitlöksklyfta
ca 1 näve valfria örter.
kör allt i matberedaren. Smaka av med salt och peppar och eventuellt med lite honung. Lite sött ger en härligt god rund smak.
Enklaste desserten ever, fick jag av min arbetskollega. Snabb vit chokladmousse.
100g vit choklad ( Jag anväder Lindt )
2 dl cremefraiche
2-3 msk hallonsylt
Rivet skal och saft från en halv lime.
Smällt chokladen i vattenbad och blanda med cremefraichen
Blanda hallonsylt och lime+ skal och häll som en spelgel över moussen.. Låt stå kallt en stund innan servering.
I fotot ovan har jag istället valt att använda frysta trädgårdsbär (finns i frysdisken på Willys) ett par tsk honung att blanda med limen.
Syrligt möter sött, en trevlig kombo tycker jag.
Så till dukning tycker jag om att använda riktiga tygservetter,om/när jag väl dukar med sådant, men självfallet när jag har brådis dukar jag med papperservetter istället.