vardagsenkelt

GOTT NYTT ÅR!

Kategori: Allmänt

Duka fint till nyår kanske...

Kategori: Dukat,servettbrytningar, Intett & Pysslat

Tänkte bjuda er på en fin servettbrytning, en gammal kalssiker som jag tycker är en av de  finaste och festligaste servettbrytningen man kan ha. ....Solfjädern.
Jösses tog bara hela dagen innan det funkade att ladda upp bilder på bloggen. Men nu är de uppladdade iallafall.
Må gott.

Nyårsoutfiten fixad

Kategori: Allmänt

vi är bortbjudna till nyår, och jag lyckades få tag på lite glittrigt till nyårsafton. Det har varit väldigt dåligt med nyårsklänningar i år tycker jag, eller så har jag missat dem fullständigt. Jag hör till dem som gärna vill ha lite glitter inslag i nyårsoutfiten och det var sannerligen inte lätt i år. Men jag fyndade ju på rean som sagt, en liten glitterkofta för 150 kr i en liten butik istan som jag inte minns namnet på. CC någonting, och igår hittade jag en klänning på H&M som passade perfekt till min glitterkofta. Visserligen inte på rea men den kostade bara 199 kr och det är ju inte dyrt. En hel nyårsoutfit för bara 350 kr. Det är fyndmorsan det.
Det enda jag egentligen saknar nu är ett halsband. Såg ett på Glitter för ca 250 kr, vilket jag var lite motvillig att ge för jag är nickelallergiker så jag kan oftast inte ha oäkta smycken. Men jag får suga lite till på den karamellen, men halsbandet hade nog blivit pricken över i:et, helt perfekt. Synd att inte det var på rea :P
Vad gör ni till nyår, fixar ni själva eller är ni bortbjudna?
Må gott och håll i hatten om ni har lika blåsigt som vi! Börjar tro att vi bor i USA med orkansässong:P

Vår i luften gjorde mig totalt förvirrad

Kategori: Allmänt

Tja... förvirrad måste jag ha varit när jag skulle ner till stan igår för att handla lite. Kändes inte som jag var i vintermånad direkt. Det var väldigt mycket vår i luften....

Så mycket vår i luften att något kändes konstigt, det var något som inte stämde där när jag gick. Så kollar jag ner på fötterna....... men vad i hela friden ser jag........jag har tagit på mig två olika stövlar!!
....Värst av allt, jag har förmodligen sprungit omkring så på rean i förregår med! Hur jag nu lyckats utan att känna att det kändes konstigt då. Att inte Angelica som var med mig sa något heller. Tror att jag efter den här julen är färdig för ett besök på Hispan vila upp mig och tagga ner två pinnhål eller så. Näääää nästa år tror jag att jag bjuder in mig själv att fira jul med pappa & Kate i lugna snötrakter uppe i norr.

Städdag

Kategori: Bak & Mat Recept

Idag blir det tråkig städdag, men här måste städas undan lite. Det känns nästan lite grisigt överallt. Får alltid den känslan direkt efter julhelgen. Känns som allt pyntet liksom kryper inpå mig på nåt vis och jag får anstänga mig att ha kvar julpyntet till nyår iallafall, ja helst... till och med trettonhelgen om jag klarar. Men att ha julpyntet kvar till tjugondag knut, det har jag aldrig klarat av! Då har jag tagit in våren i hemmet för länge sedan med bommor, glasvaser och våriga krukväxter. Vem sjutton kom på att man ska ha julen kvar så långt efter! Jag njuter hellre av julen tidigare under hela december men efter trettonhelgen är julen helt över för min del. Hur gör ni, när städar ni ut julen? och var nu inte rädda att kommentera, jag vill gärna veta hur ni andra gör!
För övrigt har vi varit väldigt duktiga på att ta till vara på julmaten och idag gör jag om min sista variant, nämligen räkröran ska bli fyllning till en god bakad potatis som vi ska trycka i oss nu till lunch. Det enda som återstår av julbordet nu är julskinkan. Får väl steka lite potatis, julskinksskivor och servera med en fräsch apelsinsalsa, jaaa...Det ska jag göra till middag idag!! vad tror ni om det, ser väl gott ut?

Här på bilden är det bräckt kassler jag gjorde en gång men det funkar säkert lika bra med bräckt julskinka.
Receptet till en mycket god och frisk apelsinsalsa har ni här:
1 avocado
1 apelsin
1/2 rödlök
1 näve ruccola
(Ev. 1 tsk rostade sesamfrön)
Flingsalt & nymalen svartpeppar.
Blanda de tärnade grönsakerna i en bunke lägg upp på fat och strö över sesamfrön, flingsalt och svartpeppar.
Supergod!

Tips på en kall och god sås till:
Fransk pepparotsdressing
2 dl gräddfil
1 tsk fransk senap
1/2 tsk riven pepparrot
Salt
Blandas och är god att servera till sallader med rostbiff eller skinka.

Må gott, vi hörs!

REA REA....och julmatsrester.

Kategori: Bak & Mat Recept

Har sprungit på rean idag som typ förmodligen halva Sverige. Men jag fyndade faktiskt. Hittade 3 st koftor/cardigan och två toppar.  Allt till halvapriset. Jätte fina.
Vi har så klart fortsatt att äta av julmaten idag med.
Idag till lunch gjrode vi åt laxen med caviarsås och kokt potatis. Frisk mat i allt det stabbiga som julmaten faktiskt innebär. Har reflekterat en del över hur mycket grädde som används isamband med julmaten.
Till middagen  idag gjorde jag Kasslerfrestelse en variant av janssons fast med kassler, men i mitt fall använde jag julskinka så det blir väl julskinksfrestelse då istället.
Jag har strimlat potatis, skinka och lök som jag varvar med senap, tomat, ost, salt, peppar och grädde. En bra rätt när man vill bli av med julskinkan. Visserligen har vi fortfarande en hel del julskinka kvar men det är gott på morgonmackorna med senap. Så den lär nog gå åt ändå till slut.
Sen till gratängen en friskt julsallad som är gjord på finstrimlad rödkål, morot, apelsin och äpple. Gott med lite sötsyrlig sallad.
Men det blir att ligga i hårdträning inför beach 2012, för jag har gått upp i vikt under December. Det har blivit lite för mycket av det goda. Jag som hade fått bukt på mina extrakilon innan. Jajaja...man måste få leva lite också. Jag får ta nya tag nu efter alla helger.
Må godis gott folk.

Godmorgon & God fortsättning

Kategori: Allmänt

Hoppas att ni hade en fin julafton.  Jag hade det otroligt stressigt till in i det sista. Men sen när alla kom blev det jättebra. Vi är ju inte så många, bara 10 st men det är fullt tillräckligt. :P Det är i sådana här lägen man önskar att det fanns en till tjej i huset, så man får lite mer kvinnlig touch på allt. Det är svårt att hinna med allt som ensam tjej med 3 killar som är sådär lagom roade av julen. Det enda som är något för dem är julklappsutdelningen och den börjar ju bli allt tunnare ju äldre de blir. Så är det ju. När man är som i min ålder får man vara glad om man får någon julklapp överhuvudtaget. Men ärligt så tycker jag inte det är klapparna som är det mest stämningsfulla, utan det är maten och tillfället att verkligen få umågås med sina kära. Sen är det självklart kul att någon tänkt på en och köpt en klapp, vare sig det är en chokladask, eller kaffe i presentförpackning. Det är liksom tanken som räknas.
Men några klappar blev det ju ändå. :).........
Gubben frågade mig vad jag önskade mig, och eftersom min elvisp är på väg att gå sönder och vispar uselt och långsamt så önskade jag mig en ny. Det anammade hjärtat och köpte mig denna fina elvispen som vispar skit fort:))..............
...Så det tradisionella julbordet  med en massa gott så klart........
....och hur man lyckas få maten i och ur kylen är en utmaning varje gång man öppnar kylskåpsdörren. Det är en bedrift i sig, väldigt imponerande att man lyckas ändå. :)
Juldagen idag bjuder för övrigt på ren slappardag hos vår familj. Händer absolut ingenting och vi går imorgonserken läääänge. Det är liksom tradition, särkilt när det är vi som har varit värdar för julafton.
När man är hungrig hämtar man bara något ur kylen. Ingen middag behöver tillagas. Vi äter helt enkelt av julmaten som den är fast  sträckt en längre period nämligen hela dagen, och inte som på julafton...all mat på 2-3 timmar och sen är man mätt så man är fyrkantig.
....och det var morgonmackorna juladagsmorgonen.
....och till förmiddagsfika blev det kaffe och julgodis. :)
Lunchen belv lite Janssons och sill och lite risalamalta på det. :)
Buketten som prydde middagsbordet igår och som pryder middagsbordet även idag, fick vi kvällen före julafton från Pappa & Kate som hade budat dem. Jättevackra. Tack ska ni ha.
Må gott.

Julbestyren når sin peak :)

Kategori: Allmänt

Köket är ett bombnedslag. Mat och paket på alla håll och kanter. Det är dagen innan julafton. Nu har man en veckas ledighet att se fram emot eftersom jag har tagit semester i mellandagarna :)
.......Huset börjar så sakterligen att fyllas med jullukter :)
....och vi laddar för fullt för en uppesittarkväll med familjen. Som förmodligen ni också gör på ett eller annat sätt.
Ha en fantasistiskt trevlig fortsättning på dagen. :)

För snabbare upptining.

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Är inte lika arg just nu, men kan tala om att jag var arg när jag kom från jobbet och upptäckte att det läckte under diskhon. Fan.... vad allt känns motigt just nu. Det ena avlöser det andra men jag ska inte tråka er med det här. Men igår var jag bara tvungen att lätta på trycket lite. Fast jag vill ju att det här ska vara mer av en inspirationsblogg med kul tips och ideér och inte någon gnällpanel.
Så till dagens tips här nedan....
Ett tips jag fick för många herrans år sedan, från Kate när hon och pappa nyligen träffats. När man ska dela upp ett storpack blandfärs så plattar man till paketen innan man stoppar dem i frysen. På så vis går det snabbare att tina dem när man väl tar fram dem ur frysen. Smart va!! Ett råd jag har följt sedan jag fick det av henne.  Stort tack för det Kate. :)

Tänker klaga lite!

Kategori: Allmänt

Har städat undan en massa och sist men inte minst tog jag tag i alla pappershögar som har en förmåga att bli ett berg på bara ett par dagar. Det var så rent och fint på ALLA bord och bänkytor. Var så nöjd över att ha fått bort allt men tänkte att det räcker nog att posten kommer imorgon så är det genast en hög på bänken eller bordet.
Jodå minsann så sant som det är sagt, kommer hem från jobbet och posten har varit här, dumpat och åkt igen!
Blir så heligt förbannad på dessa jäkla reklamblad som dimper ner i brevlådan dagligen och det är samma j...v...la företag med samma j...v....la skit de visar i sitt reklamblad. Tror att om jag hade sparat ett reklamblad från exempelvis Jysk/Bauhaus/Rusta sedan 5 år tillbaka och jämfört det med det reklamblad jag får i brevlådan idag så kan jag lova er, att det är inte många bilder som är utbytta.
Det här med reklam kan ha motsatt verkan också vilket jag tycker att många företag borde bli varse om. Jag är ett levande exempel på en som börjat reagera just så.
Sist stod jag i en affär som är dyrare än Jysk fullt medveten om att det jag köper här kan jag säkert kan få en ganska likvärdig produkt på Jysk till en billigare peng, men vet ni hur jag resonerade!!!!
Banne mig jag köper hellre här och betalar lite mer förvisso, för den här affären (Hemtex)skickar ett, max två reklamblad per år och satsar förmodligen sina vinster på att förnya sitt utbud istället för att skövla regnskogar till sina jävla reklamblad som sedan hamnar på mitt köksbord. Same goes for Ellos, spyr på dem. Handlade på postorder hos dem en gång och varje vecka delitar jag säkert 25 tjatiga jäkla reklammejl som jag inte ens bryr mig att kolla på. Likaså allt som kommer i brevlådan från dem, hamnar direkt i pappersinsamlingen. Kommer förmodligen aldrig att handla av dem igen då jag utvecklat en tagg till dem för att  jag känner mig besvärad av deras reklamintrång i min inkorg.
Tack för ordet!

Goderafton både herre och fru...

Kategori: Bak & Mat Recept

vi har stenlugnt på jobbet så här innan jul, vilket känns lite frustrerande då man hemma har som mest att fixa den här sista veckan. Men men, allt går ju och jag ligger ju ändå i fas, men med mer tid kan man göra det där lilla extra och det saknar jag lite när man måste jobba ända till sista dagen. Jag är lite borskämd från mitt förra arbete då man oftast kunde ta mycket ledigt eller jobba halvdagar så här veckan innan jul.
Hur har ni det då med alla julbestyren, hinner ni med?
Igår bakade jag hursom helst ett godis till. Det är ett godis som jag har varit uppvuxen med under julhelgen och som även mina egna barn har fått växa upp med och det är det klassiska cornflakesgodiset.  Jag kallar dem Flaketoppar. Dock har jag utvecklat min variant och blandar inte alltid med cornflakes. Jag använder inte bara mörk blockchoklad heller utan brukar även ha nougat i. 50 mörk/30 nougat ungefär.
Man smälter bara chokladen i vatten bad, rör i krossad cornflakes, rispuffar eller vad man nu vill testa. Man kan prova att ha torkad frukt, russin, eller nötter om man tål det. Tål man inte det ska man nog inte har nougat heller förstårs. Det är bara att exprimentera med vad man vill! De blir aldrig misslyckade och smakar oftast jätte gott oavsett vilka flingor man har i. Själv tog jag krossade digestivekex, rispuffar och cornflakes och krossade och blandade ner i chokladsmeten. Sedan är det bara att klicka ut dem på bakplåtspapper och låta dem stelna. Idiot enkla att göra och smarriga.

En giftbox

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Mest för att det är kul att göra sin egen giftbox. Sparar alltid någon skokartong, dem är perfekta att göra en giftbox av. det är ju egentligen bara att klä boxen med presentpapper, precis som man gjorde när man klädde böcker i skolan. Bara fantasin sätter gränserna!
Passar superbra i storleken till Alex julklapp. Har klätt den i guldpapper i botten och silver på locket, så har jag plockat upp guldpappret med en guldig rosett på locket. Stilrent. Kan inte avslöja här vad det är jag tänker ha där i, då han kikar in här ibland.
Jag slarvade lite med kanterna, och det går att göra ännu snyggare om man klipper limmar och fixar. Men den här duger. Mest en kul grej det där med en giftbox.

Så har jag klämt i mig en supergod hamburagre med pommes, hemmagjord så klart. Det var vad vi var sugna på till middag idag.
Och det var en välbehövlig middag efter vi har varit och storhandlat mat inför julen. Jag hade redan handlat jättemycket och lagt ifrysen så som revbenen, laxen osv... men det var ändå en del till att handla och som ni förstår kunde jag inte gärna ha allt det där i kylskåpet så långt i förväg för då hade ingenting annat fått plats.
Ska ärligt säga att jag våndas lite över hur jag ska få plats med alla färdiga rätter. För om jag gör Janssons som blir en hyfsat stor form, och även om jag för det behöver använda ansjovisen, och grädden så lämnar ju dessa två sakerna inte särskilt stort tomrum åt janssonsformen. Voine voine....
Ja ja...det löser sig.

En mosspipad julgran har jag pysslat ihop alldelses själv som dekoration på salladsskänken i köket. Ha ha...jag tycker den var dö cool! ;))
Vi hörs gott folk!

Godmorgon 4:e advent

Kategori: Allmänt

Ja är som vanligt uppe med tuppen och alla andra ligger fortfarande och sover.
Kom på att jag sitter på den bästa platsen i köket för från min plats kan jag genom köksfönstret se till vardagsrumsfönstret och därmed julgranen i vardagsrummet.. :) Nu bär det sig inte bättre åt en att vi har feljkgran eftersom Toni säger sig vara allergisk mot gran. Ja ja...och vår fejkgran har hängt med i mååånga år och i år den skev och minst ett par av grenarna håller på att lossna så jag åker nog på att handla en ny fejkgran nästa år.
Vad står för dörren idag om inte handla all kopletterande mat som ska vara till julbordet. Det är ju vi som har julen i år så det är till att fixa ett fullt julbord. ska även försöka hinna göra ett par godisar till så det blir ett fullt gottebord på julafton.
Glöggmingelbuffén så klart, det är ju advent idag, glöggtime.
Tänker även göra egna presentförpackningar, återkommmer om det lite senare.
Ha nu en alldeles förträffligt god 4:e advent.

Julgodis

Kategori: Bak & Mat Recept

Har prövat att göra "Pernillas" Julkola och det kan jag säga blev ett gott resultat. Påminner om chockokola faktiskt.

Enkla att göra och riktigt goda. Här kommer receptet:

Familjens favoritjulkola
100g smör
2 dl vispgrädde
3,5 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk vaniljsocker
2 msk glukos eller honung ( gör att kolan inte sockrar sig.)
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
Blanda i resten av ingridienserna.
Rör om så att smeten blir slät. Rör sedan bara då och då under koknigen, inte hela tiden.
Kokas på medelvärme tills temperaturen når 125 grader, kolla med digitaltermometer. Eller gör kulprovet. (släpp i lite kolasmet i iskallt vatten och stelnar den så är kolan färdig.)
Häll upp kolasmeten i en liten smord långpanna (20*30 cm)
Låt stelna. Klipp sedan kolan i lagom stora munsbitar.
Vill man kan man slå in dem i smörpapper.

Har även gjort vit chokladpolka tryffel, men jag har inte smakat än. När jag ser på dem tror jag att det är för tidigt att göra dessa. Florsocker brukar ju smälta bort och ha dem i frysen tills julafton tror jag kommer göra dem väldigt blöta. Men jag vet inte och som sagt har inte provsmakat än. Överhuvudtaget tycker jag det känns som att jag kommer att tycka att de är för söta för min smak. Så där slisksött, gillar jag inte liksom. Vi får se. Får väl prova till glöggmingelbuffén imorgon.
Är de goda så ska jag dela med mig av receptet.
Har även gjort Wiener nougat (påminner om Fazers wienernougat, ni vet det dansade paret på chokladasken.) Supergoda!! Här kommer receptet på det:

Wienernougat
500g nougat
250g mörk choklad
200g flagad mandel (rostas i ugnen 175 grader till de fått lagom ljus färg.)
Smält blockchokladen och nougaten i vattenbad.
Rör om ordentligt.
Blanda i den rostade flagade mandeln och rör om.
Häll nougatsmeten i en smörpappers klädd form ca 20*30 cm och ställ i kyl och låt stelna.
Skär sedan med en kniv lagom stora munsbitar.

Ja gott folk det var allt för idag. Må gott!

Weight of my shoulder

Kategori: Allmänt

Vin har aldrig smakat bättre!
och även gott till lite färdiggrillade revben från Ica.
Anledning att jag känner mig så lättad är att, till skillnad från i morse när jag inte ens hade börjat så är jag nu nästan helt klar med allt julklappsshoppande, bara ca 3 klappar till jag behöver fixa. Jösses så skönt det känns!
Imorgon ska jag iallafall göra lite julgodis till julbordet, samt handla det lilla jag har kvar att handla i matväg, sedan är det bara att från och med onsdag ungefär börja tillaga rätterna till julbordet.
Hur ligger ni till i julbestyren?

Glöggmingelbuffén i Söndags

Kategori: Bak & Mat Recept

Var på julfest med jobbet igår, men glömde ta kort. Typiskt mig. Var så inne med allt fixande med mat och assistera lekledaren att jag helt glömde bort kameran. Men en trevlig kväll var det som bjöd på många skratt iallafall.
Kom på att jag missat att lägga upp bilderna på vår senaste glöggmingelbuffé i söndags. Som faktiskt även den var en nerbantad version. Har häcken full just nu, men jag vägrar att missa mystillfällena, Dessa måste man ta vara på även om det innebär nerbantade varianter.
Gjorde egna chips, det är väldigt gott och enkelt om man har en fritös.
Viktigt också att man skär lövtunna potatiskskivor, sedan läggar man dem i den upphettade oljan och friterar tills man ser att de på färgen liknar chips. Sedan är det bara att själpa upp dem i en form och krydda med valfria kryddor, ex grillkrydda, eller örtsalt eller någon anna krydda som faller en smaken. skakar om ordentligt så att kryddorna hamnar överallt på chipsen. Vänta till de har svalnat och torkat. Smakar bättre än chips man köper faktiskt. Blir ju alldelses superfärksa chips och det är inte mycket som slår det!
I övrigt gjorde jag bara ostkuber lindad med julskinka (ost & skinka är en underbar kombo)
Sedan hade jag pumpelnickel med magnifikosalami och brie ost och en skiva coctaltomat.
Fyllde vört tunnbröden men ägghalvsröran.(Ni vet den hackad ägg, räkor, dill och majonäs) Det var faktiskt ännu godare med det än att fylla tunnbröden med julskinka, äpple och senap som jag gjorde sist.
Det var visserligen också gott, men detta tyckte jag blev ett strå vassare.

Vi hös vidare om julbestyren och tills dess. Ha de bäst!

Lussefika med familjen och Ris ála malta

Kategori: Bak & Mat Recept

Nej jag har inte bakat själv, nej jag gillar inte saffran, nej jag gillar inte lussebullar över huvudtaget. Tycker att de är allmänt torra och tråkiga.....
Men så kom denna dagen och jag fick smaka på lussebulle från Dahls bakeshop, shit vad goda de var!! Så jag köpte naturigt vis hem dessa till familjen. De gillade dem också kan jag meddela.
Och nu mina vänner ska jag dela med mig och ett hemligt recept som påminner om min mormors Ris ála malta ;)

1 st Felix färdiga risgrynsgröt ( såna där korvar i kyldisken)
1 dl vispgrädde
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
Blanda de torra ingridienserna med grädden och vispa den. Blanda sedan gräddvispet med gröten.
Abrakadabra...så har ni mormors urgoda Ris ála malta!

Jag har bara någon enstaka gång lyckats komma i närheten av mormors goda Ris ála malta. Men nu gör jag det varje år. Upptäckte detta magiska recept när jag en julafton hade gjort för lite risgrynsgröt och insåg att det inte skulle bli någon kvar att göra Ris ála maltan på. Katastrof för den är ett måste på mitt julbord! Tur nog hade jag Felix färdiga gröt i kylen, så jag tänkte att det får duga och blanda till den. My God vad god den blev, skålen var praktiskt taget renslickad och jag fick så mycket beröm för min snuskigt goda Ris ála malta. Det var den godaste de hade smakat.
Blossas årgångsglögg Arabica i silvertermosen där, helt klart annorlunda att korsa kaffe & glögg kryddor, men den var riktigt god och diggades skarp av Philip i familjen!
God fortsättning på er luciadag.
Kram

Lusselelle Lusselelle...elva nätter före jul....

Kategori: Dukat,servettbrytningar, Intett & Pysslat

Förstår ni det då. 11 nätter kvar till  till julafton var det i natt.
Igår blev det som bekant fika med vår egenbakta mjuka pepparkaka. I dag på självaste luciamorgon blir det lussebulle på jobbet. och här hemma då??? Egentligen var det ju lucia afton igår, men med ungdomar i huset är det inte många som vill tillbringa den med sin mor och far, om ni försår. Så ikväll blir det familje/ lussesmys  istället.
Ha en super duper bra luciadag därute!

Ingen bra start på dagen.

Kategori: Allmänt

En sån jäkla morgon!

När jag klev på bussen (anslutningen) i morse upptäckte jag att jag inte hade något busskort! H…vete, visst ja… kom på att Philip hade det i helgen ju. Ja ja.. jag får väl lösa en sms biljett istället, men då har jag glömt mobilfan hemma!!! Snäll som busschauffören var sa han att jag kunde lösa en biljett på stationen när jag kommer fram, han vet ju att jag har månadskort. Sagt och gjort. men vet ni, en enkelbiljett med pendeln till Göteborg kostade, hör och häpna….52 spänn!!! och det är bara en väg!!! Alltså 104 kr för att åka tur och retur ca 2,5 mil per väg, och så kan de inte ens hålla tidtabeller utan så fort det duggar lite eller kommer frost så är det massa inställda turer.

Sedan när jag väl kommer till jobbet så utlöser ett larm så att Vaktbolaget kommer förbi fast jag har åtgärdat larmet, märkligt att de kommer så fort på morgonen, för annars när det har gått ett larm ibland på typ vid 23.00 på kvällen, så ser man i rapporten de har skrivit att de har tittat förbi vid 03.00, Då skulle ju tjuvarna både hinna länsa och dra därifrån!! Får inte riktigt ihop det där.

 

Nu till något annat, jo min pepperkaka med fel mått ni vet, det blev för mycket socker och för mycket mjöl, läste ,05 istället för fjärdedel utan mina läsglasögon. Men faktiskt den blev god ändå, lite sötare än vanligt förstås men inte så det blev äckligt. Det var väl tur för mig! Måste inse faktum att jag ser banne mig inte mindre text än ARIAL nu förtiden och fort gick det också!

Ha de bäst!

3:e advent

Kategori: Bak & Mat Recept

Är det någon mer än jag som tycker att det går lite fort fram, man hinner nästan inte suga på karamellen innan det är advent igen. Det är ju då det är så viktigt att stanna upp och skapa julkänslan liksom. Det är lite svårt när det mest regnar, stormar och är en massa plusgrader. Kan ju åtminstone vara frost på träden och marken, Det hade ju liksom hjälpt till lite med julkänslan.
Hur som helst är det en stiltje morgon. vindarna verkar ha lagt sig och på himlen tycker jag mig se snömoln som månen bäddar ner sig i. Men snön är antagligen inte tänkt till oss :(
Nu ska här fortsätta pyntas, bakas pepparkaka, fixa glöggmingelbuffe.
Men innan jag ens kunde börja med det fick jag ägna en halvtimme åt att röja, Så här ser det för det mesta ut i köket när man kommer upp på morgonen eller kommer hem från jobbet. Så blir det när 4 vuxna ska samsas under samma tak. Alla har inte samma behov av ordning helt enkelt. :(
Men nu är iallafall pepparkakan bakad och jag har svurit en hel del över denna j...kla boggsida som tappar allt man lagt upp så jag fick göra om allt. Skam den som ger sig!

Prästgårdens pepparkaka
Ugn: 200 varmluft: 175. Gräddas i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
100 g smällt smör
2 ägg
2 1/4 socker
1,5 dl gräddfil
1,5 tsk ingefära
1,5 tsk mald nejlika
2 tsk kanel
2 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver.
_________________________________________
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt gräddfilen och det smälta smöret.
Blanda de torra ingridienserna för sig och rör försiktigt ner i smeten (inte vispa)
Häll smeten i formen och in i ugnen med den.

Det intressanta är hur min kaka blir, den luktar gott och ser bra ut förutom att den har jäst lite mindre än vanligt. När jag bakade kakan hade jag nämligen inga glasögon på mig, som jag har nu när jag ska dela med mig av receptet till er, så nu upptäcker jag att jag har läst fel mått på ett par saker.  Men måtten jag har lagt upp här är alltså de rätta måtten.
Tja vi får väl se hur den smakar :P
Så jäkla typistk mig.......
Ha en alldelses alldeles ljuvlig 3.e advent. Kram

Irrat runt på stan i blåst och regn.

Kategori: Allmänt

Sushi till middag idag.....och jag är super mätt, men det här med att äta med pinnar, hm det är inget jag gör så där snyggt och lätt. Så den maten blir take away så jag kan spilla, söla bäst jag vill utan att någon ser mitt klanteri.
Har irrat runt på stan idag på jakt efter en bänkskiva till tvättstugan till min "70-tals oranga mangel" ;) Men jösses det var inte så lätt, och inte blev det några julklappar köpta heller. Det blåste orkanvindar emellan åt så bildörren blåst upp. Hyllskivan vi hade på byggvagnen höll också på att blåsa iväg. Är faktiskt ganska trött på blåsten nu.
Har manglat det mesta i linneskåpet och inte helt oväntat hade jag väldigt mycket tygservetter. ( ag gillar ju verkligen det här med att använda riktiga tygservetter.när det ska dukas fint) Men att jag skulle ha så många som 121 st i olika färger var lite av en överrraskning även för mig. :P
Nu ska jag faktiskt iväg och försöka få städat och julpyntat lite, imorgon åker granen in så den står klädd och fin till Lucia, och så ska jag baka mjuk pepparkaka förstårs ...bäst att jag pinnar på och få lite gjort.
Må godis.

Dränerad

Kategori: Allmänt

Är helt slut idag. Är ju helt död på fredagar, som är min favodag på veckan. Kanske är den det därför att jag vet att imorgon är det ingen klocka som ringer halv fem på morgonen. Det blåser halv storm ute så jag hoppas att man får sova ifred och att det inte väsnas allt för mycket och framför allt, att tegelpannor ligger på sin plast och att träden står där dom ska :P
Hoppas att ni har det gott ikväll. Var rädda om er.
Hörs imorgon.
Kram

När karaktären sviker....

Kategori: Allmänt

Det är ju torsdag idag och alltså ingen godisdag för mig.....men så satt det en liten fågel på axeln som pockade på min uppmärksamhet och sa; Äsch du kan väl ta lite knäck idag så kan du istället hoppa godsaker till helgen. Och människa som jag är lät det som ett rätt bra upplägg i min stund av svaghet.
Och nu.... efter mina spår av svaghet, blir jag irriterad på min svaga karaktär som varit så duktig under så lång tid, för vem sjutton vill hoppa över gosakerna på helgen. Kommer ju bara inte att hända. Fan för "Mammas goda knäck"!

Luciadukning with a twist

Kategori: Dukat,servettbrytningar, Intett & Pysslat

Lovade ju att dela med mig av en kul dukningsdetalj till Lucia, och eftersom jag bara lever med män i huset, make och två söner så kan jag ju helt glömma det där med att bli lussad på morgonen. så där som små tjejer brukar göra för sina föräldrar. Men då har jag kommit på mitt eget lilla luciatåg att mötas av till morgongröten på lucia morgonen. Lite lucialåtar i bakgrunden så blir det allt lite lussestämning. ;))

And this is how it's done...
Flikarna blir ju så småning om armar och ben, så vill man ha en herre vikar man ut alla hörnen.
Det tar kanske en stund att fixa vikningen och band etc... därför är det bättre att göra som jag. Gör dem färdiga redan nu och lägg dem i en skokartong.
Sedan är det bara att kvällen innan duka upp bordet så att det står färdigdukat på luciamorgonen, så behöver man bara koka gröten, tända ljusen och sätta på ljuva toner som Santa Lucia ;))

Glöggmingelbuffé

Kategori: Bak & Mat Recept

Lovade ju lite bilder från en visserligen nerbantad version av glöggminglet andra advent som vi fick ha på måndag istället för söndag, kalasande ni vet.
Nyhet för i år var vörttunnbröd. Nu öppnas nya möjligheter med julsnittar. Me like. :)
Ägghalvan på kavring till vänster på fatet.
Blanda
Hårdkokt ägg, finhackat. Ca 1 ägg till ca2 skivor kavring
Hackade burkräkor ca 1-2 msk per ägg.
Lite majonäs och dillkrydda
Bred blandningen på smörad kavring som delas i 4 munsbitar.
Tunnbrödsnitt med julskinka till höger på fatet.
Smör att breda på tunnbrödarket
Julskinka 1-2 skivor per tunnbrödark
Senap breds på julskinkan
Ca 4-6 tunna skivor  skalat äpple läggs ovanpå senapen.
Rulla ihop tunnbröden till korvar och vira gladpack runt dem och låt ligga i kylen någon timme eller så innan du tar ut korvarna och skär dem i sneda skivor.
Ostbitarna högst upp på fatet är de där färdiga jag köper på Willys. Tartare Apérifrais står det på förpackningen och finns så klart i ostdisken bland dessertostarna.
Marsmellows doppade i mörkchoklad och polkakross.
Knäcken, jag köpte färdig "Mammas goda knäck" på Willys och jag vill lova att den är bland det godaste i knäckväg jag har ätit. :) Den måste ni bara prova!
Pepparkaksdumle som var en nyhet för i år var inget i min smak tyvärr.
Hoppas att ni har funnit lite inspiration för framtida glöggmingel.

oj oj oj....nu känns det lite som julstressen har börjat!

Kategori: Bak & Mat Recept

Ja det hopar sig och den där stressen börjar så sakterligen smyga sig på. Folk har mindre tålamod i trafiken, man hör folk jämra sig över allt de har bokat upp sig på och de ställer sig frågan; hur tänkte jag när jag sa ja till det här, hur ska man hinna? Själv har min stress bitit lite tag i mig helt i onödan egentligen för att jag i helgen blev helt låst åt kalasande. Jag tycker det är jobbigt med kalas 2 dagar i rad, hade räckt med ett liksom, man hinner ju inte så mycket annat. Det ska handlas presenter och råvaror, städas, lagas mat, dukas och sist men inte minst göra sig själv lite fin och sedan till råga på allt så måste man diska och städa upp efter eländet ;))
Bara för det bjuder jag på ett simpelt middagsrecept som har sin uppkomst och ursprung i vår familj på grund av att jag har två små barn, 22 & 19 år gamla ;) och som inte äter lök eller det ena och andra. Så barnvänligt måste det vara ;)) Det här receptet har sedan spridit sig till mina småbarns andra småbarnskompisar;) som har flyttat från mamma och pappa och som numera måste laga sin egen mat;P
Curryfärs med ris 4p
700g blandfärs stek den och pressa i
en vitlöksklyfta och tillsätt:
1 köttbuljong, salt, peppar, grillkrydda, curry efter smak
Slå till sist i grädde 1-2 dl.
Slutligen eventuellt en liten kläm honung.
Socker lyfter fram mycket smaker, men var försiktig med användandet utav socker för det bäddar för viktökning. Ett kryddmått kan ibland räcka bara för att förstå hur lite som behövs för att få just det där lyftet i matlagningen.. Använd bara råsocker eller honung i matlagningen aldrig vitt socker.
Eftersom det även finns vuxna i vår familj ;) som vill ha middag så har jag brevid lättstekta grönsaker det är valfritt vad man använder. Idag tog jag champinjoner, paprika, rödlök, sockerärter och bladspenat.
Fräses lätt i  väldigt lite olja, tillsätt lite sesamolja och en skvätt balsamico och ev lite salt & peppar eller råsocker, Beroende på vilken smak man vill ha, testa er fram till det som blir er favorit. De ska bara fräsas lätt och inte stekas mjuka.
Det synliga resultatet när de är färdiga.
Spenaten blandar jag i precis innan servering för bladen ska bara blandas runt och inte bli för varma för då blir de för mjuka, smaklösa och tråkiga.
Jag skulle kunna äta bara grönskaerna för de blir så goda. På grund av tidsbrist så återkommer jag med den något nerbantade glöggmingelbuffén.

2:a advent minsann.

Kategori: Allmänt

Ja tiden väntar då inte på någon, redan andra advent idag och precis som första advent så blåser det ordentligt. Fast inte riktigt lika hårt som första som tur är. Men vintervädret med sin snö & kyla verkar avlägsen just nu. Känns mer som höst ute faktiskt förutom att träden är helt kala vilket ju är typisk för vintern förstårs. Kalasande på höjden & tvären i helgen så inte mycket tid över till pysslande inför jul. Men det tar jag igen i veckan, för inför lucia väntar en fyndig detalj till luciadukningen som jag tänker dela med mig av :))
Må gott!

Alex dag idag.

Kategori: Bak & Mat Recept

Alex är firad!
Vi köpte honom en egen GPS, med livstids uppdateringar. Han blev glad, sa att han faktistk tänkt att köpa en själv. Så det blev ju lyckat.
En hemmagjord smörgås tårta "barnvänlig:))" väntade honom när han kom hem från äventyr med sin flickvän Sara som hade bjudit honom på upplevelse i form av äventyrsbad, restaurang besök och hotellvistelse allt i en annan stad. De hade haft jätte mysigt. När vi käkat klart hjälpte rara Sara mig med en header till bloggen. Den är ju inte proffsgjord direkt men den får duga så länge. Det var minst sagt krångligt att göra en tyckte jag.
Smörgåstårta a´la barnvänlig ;)
6 skivor vitt landgångsbröd
2 stora hårdkokta ägg
1 dl majonäs
1 tub räkost (150g)
75g kaviar
1 burk tonfisk (180g)
2,5 dl vispad grädde (ganska hårt vispad)
Gör så här:
Lägg ut 3 skivor landgångsbröd brevid varandra
Skala och finhacka äggen.
Blanda samman vispad grädde, majonäs, räkost, kaviar.
Hacka eller mosa tonfisken och blanda i gräddblandningen tillsammans med ägghacket.
Bred knappt hälften av blandningen över brödet. Lägg på 3 landgångsbröd och täck med resten av fyllningen.
Garnering
Färska skalade räkor Minst 500g
Gurka
Tomat
Citron
Kruksallad
Dill

Fredag....tjohoooo!

Kategori: Allmänt

Det är mysdag från början till slut.
Även på jobbet märks att fredagen är extra speciell, genom att många arbetsgivare bjuder anställda på någon form av fika, på vårt jobb bjuds det på fredagsfrukost. Så fredagen börjar med mys redan på morgonen.
Men nu är jag hemma och i brevlådan låg min tidning som jag prenumererar på, kan det bli bättre!!
Helgen blir nog inte sysslolös. Jag ska baka smörgåstårta a´la räk, Alex älskar räktårta/smörgås.Ett evigt kalasande blir det då både Alex och kusinen fyller år. Alex på lördag och kusinen har sitt kalas på söndag. Blir nog inte så mycket pysslande dock, men glöggmingelbuffén måste jag försöka klämma in någonstans i helgen, vet inte hur och jag tror inte den hinns med på söndag. Får väl se när den lämpar sig bäst, det ger väl sig.
Må gott.

Glöggmys mitt i vardagen och kom i julstämning.

Kategori: Allmänt

Det är mitt tips idag.
Igår mös jag och Toni med lite glögg. Man får fixa sådana där stunder som påminner om att julmånaden faktiskt är här så man får julkänslan liksom. När vädret ute inte bjuder på julstämning så får man fixa det inne på kvällen när det är mörkt och man inte ser vad det är för väder ute, genom att tända lite ljus och dricka lite glögg....vips så blir det genast lite mer jul i tillvaron.
På lördag fyller Alex år och jag har inte en susning om vad jag ska köpa, voine voine....ska man skaffa barn så se till att inte planera in dem att födas i december. Det blir helt hopplöst och komma på både födelsedagspresent och julklappar.  Så mycket pengar som tickar i december och så är man så klantig att man klämmer dit en födelsedag på det. Det kallar jag dålig  planering ;) Missförså mig inte nu, Alex skulle jag aldrig vilja vara utan, mitt rara hjärta.