vardagsenkelt

Sommartid & fästingar

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Hej Hopp!
Underbart med sommar men med sommar kommer alla möjliga otrevliga kryp, där ibland fästingar.
För ett par år sedan köpte jag världens bästa manick, ser ut som en penna, för att plocka bort fästingar från katterna. Köpte den på Apoteket. Jag må säga att den är super bra, ångrar verkligen inte det köpet!! Man får loss hela fästingen i ett nyp och sedan lägger jag den på stenplattorna på utsidan och tänder eld på den med tändaren. Det pyser till och luktar bränt hår, men då är jag säker på att den är död och inte kan besvära min gosingar mer.
Har ni ingen fästingsnara, så rekomenderar jag att ni köper en. Långt mycket trevligare att använda fästing snaran än att behöva använda naglarna. Yuack!

En morsdag med högsommarvärme

Kategori: Allmänt

Goddagens.
Har inte hunnit med att skriva i bloggen. Har haft fullt upp med en grushög som upptog hela uppfarten. skynda oss att gräva och fylla för plattsättningen. Det gick undan. På fredag låg den här högen på uppfarten.
På söndag kunde vi åter ställa två bilar på uppfarten då grushögen har krympt betydligt. :)
På söndag var det ju även dags att fira mor och eftersom jag ingen mor har så fick jag fira Tonis mor. Köpte henne en liten örtkruka. Vi blev naturligtvis bjudna på kaffe och tårta.
Väl hemma igen var det dags att äta tårta....igen, för då kom Alex hem med en tårta och två trisslotter till mig. Det var två nitlotter så klart. Men jag tyckte det var superrart av honom att ens tänka på mig.
Köpte mig ett par skor som jag gav till mig själv från mannen ;P
Hur hade ni det på morsdag, blev ni uppvaktade eller var det ni som fick uppvakta mor?
Nu är det väderväxliing på gång, redan imorgon sjuker temepraturen och regnmolnen seglar snabbt in över landet. redan ikväll ser man mer moln än man gjort på över en vecka. Nu är det alltså slut på högsommarvärmeböljan som har varit.
Nu är jag faktiskt trött och behöver lägga mig  och sova så att jag är laddad för en ny arbetsdag imorgon.
Natti natti.

Bondromantik

Kategori: Väder & Fenomen

En arbetskollega sponsrade mig med liljekonvaljer till köksbordet. :)
Häcken på ena sidan står i full blomm.
Smultronen i krukan på utsidan blommar.
Penséer sedan förra året har fröat av sig på diverse ställen.
Lite rosa fägring i blommrabatten på framsidan.
Solen har lyst på klarblå himmel och värmen mellan 26-30 grader har präglat dagarna sedan söndagen den 20 maj. Oroväckande tidig sommar förstårs även om jag njuter i fulla drag. Det gäller ju att ta till vara på dagarna för man är ju rädd att det här är sommaren som passerar revy. Kanske man får en semester fylld med regninga dagar. Inte så kul i så fall. Men ännu har jag hoppet om att varje månad fram till augusti bjuder på minst 14- dagar värmebölja. Det hade varit något.
Det var allt för idag i sommarvärmen.

Kan man bli annat än nöjd.

Kategori: Allmänt

Här ska fortsättningen på plattsättningen äntligen bli av!
Gräver man ur blir det en hög någonstans.  :(
Ops! Vad göra med den högen då....Hmm....
...men va!... vart tog högen vägen! :)
Mimmi har stora funderingar...hmm...det var mig en rejäl kattlåda. Vart är lämpligast att gräva sig ett kissehålet då?
....och vad har hänt med busken. Det var mer buske här förut!
Ozzy....helt matt av allt ståhej grävmaskinen har orsakat. Nej jag tar och chillar i loungesofffan på uteplatsen.
Det känns tryggt och bra för den står iallafall där den ska!
Tjingeling for now.

Äntligen ett steg närmare något som liknar en trädgård

Kategori: Allmänt

Imogron kommer dem och gräver upp jorden jämte husets långsida så att vi kan fortsätta projektet plattsättning.
Wohoo, som jag har längtat efter det!! Det blir mycket fixa trädgård nu för att komma i ordning. Vad det ska bli skönt att ha basen klar.
Må gott.

Maskrosor och skattgömmor

Kategori: Väder & Fenomen

Vilken härlig dag. Solen har lyst över oss idag och det har varit 26 grader ute, på snudd till för varmt för att orka med att göra någon nytta. Men jag har köpt en ny manick, som ska ta upp maskrosorna med hela rotsystemet. Så lite nytta blev det allt innan vi avslutade dagen med att grilla.
Jodå, det funkar. Jäklar vad långa rötterna är  på en makros. Kolla bara här.
Dock lämnar manicken en liten krater i gräsmattan....men men, man får se det som små lufthål för gräsmattan. Det är ju nyttigt och lufta den mellan varven. Så det blir ju två flugor i en smäll. Sånt gillar vi. :)
Jag har nu fått bort två fulla skottkärror och jag räknar med att jag har minst två- tre skottkärrelaster till att plocka. Sedan får jag nog vänta någon vecka eller så tills de nya maskrosorna som ännu inte syns kommer upp och då förmodar jag att det nog blir ytterligare en- två skottkärrelaster med maskrosor. Sedan hoppas jag att jag har fått bukt med dem för i år. Nästa år blir säkert nästan lika många lass, men det tredje året räknar jag med att maskrosbeståndet på vår tomt har krymt till närmast utrotade. Men därefter gäller det ju att hålla efter så att inte nya maskrosor får fäste för snabbt.
Ja ni ser ju, det är några maskrosor att ta upp och det är ändå bara en liten del av tomten på bilden.
Men jag vill vara nogrann och få upp så många som möjligt med rötterna och när vi nästan inte har några kvar kan man gödsla med Kombistroller. Då ryker maskrosorna. Vi har kört med det förut, men så fort man slutar att gödsla så kommer dem upp igen, det är precis som de bara läggs i dvala av gödslet.
En annan kul grej i allt maskrosarbete är att jag alltid har fantiserat att när jag gräver på tomten så hittar jag någon skatt från förr i tiden. Det är ett gammalt område och när man går i skogen ser man lämningar från gamla hus med jordkällare, gärsgårdar, fruktträdgårdar och skogsalléer Så man förstår att det varit bebott här förr i tiden. Dessutom i området ovanför oss, bara backen upp så fick de stoppa bostadsbyggandet för man hittade lämningar från vikingatiden. Så det blev utgärvnignar där istället  innan de fick fortsätta sitt bostadsbyggande. Så dem lägenheterna som byggdes där blev rejält försendade.
Hur som helst så slog äntligen min fantasi in, när jag grävde upp maskrosorna såg jag något som glimmade till.
Vaa....gul....kan det vara GULD!! ;)
Nja...inte var det från vikingatiden i alla fall, snarare från någon av våra fester från förr där någon som varit gäst hos oss, kanske har tappat. Vad vet jag, vad vet jag!
Lite roligt i allafall eftersom jag nästan alltid när jag gräver eller så i trädgården tänker....tänk om jag hittar något värdefullt föremål från förr.
Nu är det slut på långledigheten. Hoppas att ni har haft en lika fin dag som vi.
Må gott.

Alla goda ting äro tre

Kategori: Bak & Mat Recept

Har haft en supersoft dag idag. Började med sol som varade fram till 14- tiden idag. Sedan blev det molnigt, men det var varmt ute. Regnade på många ställen runt om men vi slapp regnet. När solen var framme satt jag på trappen med kaffet i näven och njöt. visste ju att det skulle mulna på fram på dagen.Så jag tog till vara på stunden i solen. Väl molnen var här var jag och handlade, bakade och ryckte maskrosor i gräsmattan. Dagen avslutades med grillning och lite rosévin. Kyckling stod på menyn. Jag hittade äntligen en tomatsås/salsa i min smak och som dessutom passade superbra till grillad kyckling. Receptet fann jag i senaste ICA Buffé tidningen.:)
Först till baket, en "Radiokaka" som är extremt enkel att göra. Påminner om KitKat i smaken. Dock skall den stå i kylen och stelan en jäkla massa timmar. Det får man ha med i beräkningen. Annars är den super snabb och enkel att göra.
Receptet:

2 ägg

1 dl socker

125 g kokosfett

50 g smör

200 g mörk choklad

ca 1/3 pkt mariekex

 

Vispa ägg och socker pösigt.

Smält kokosfett och smör.

Tag av kastrullen från plattan och rör i chokladen tills den har smält helt.

Blanda ner chokladblandningen i äggvispet till en jämn smet.

Klä en form på ca 10*16 cm med ett bakplåtspapper.

Varva smet och "Mariekex" ungefär 5-7 lager, börja med smet.

Ställ sedan kallt i ca 7 timmar innan du skär den i bitar.

- - -

 

och sedan till den goda tomatsåsen, "Karibisk Tomatsås" för 4p.

 

1 finhackad gul lök

1 pressad vitlöksklyfta

2 msk olivolja

3 finhackade tomater

2 msk worcestersås

3/4 dl mangochutney

Fräs lök, vitlök i olivolja utan att det ändrar färg.

Tillsätt tomater, worcestersåsen och mangochutneyn och koka ihop utan lock till såsen tjocknar, ca 15-20 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Servera till grillad kyckling

- - -

och sist men inte minst till vinet som jag varmt rekomenderar. Det var riktigt gott.
Hur har er dag sett ut idag? Har ni fått mycket gjort och ätit gott ni med?
Kram på er!

Teoriprov och tärdgårdsprojekt.

Kategori: Allmänt

Äntligen är dagen kommen då Philip skrivit sitt teoriprov och han klarade det! Trodde knappt att han skulle nå målet att ta körkort, men nu är den tyngsta biten gjord. Nu har han bara uppkörningen kvar att göra. Bara att hoppas att det går lika bra.
____
Ett projekt på g...i tärdgården, en ljugarhörna ska det bli.  Lite lagom solig och lummig. Långt ifrån färdig, bara i förstadiet. Gjorde planteringen häromdagen, och den gör sig fint även idag. Inga växter som visar tendens att inte trivas, så det verkar ju lovande. :) Då kan jag fortsätta och investera i ett litet syrenträd. Det ska dit lite plattor och en bänk samt lite blommor. Det kommer att bli tjusigt.
Så skönt att solen har visat sig här idag och det har varit riktigt mysigt med familjestund och fika på uteplatsen.
Hoppas att ni har haft en fin dag.
Kram

Gratinerad Kassler, testlagat idag.

Kategori: Bak & Mat Recept

Kassler
Purjolök
Rödlök
Soltorkade tomater
Babyspenat
Mozzarella
Salt & svartpeppar
- - -
Bara att varva och köra i ugnen 225 grader. servera med ris.
Vill man ha lite såsigare gratäng blanda 1/2 dl grädde med 1/2 msk balsamvinäger, lite salt och peppar och ringla över gratängen innan den tillagas i ugnen.
Mild smak. Gott och enkelt.
Inspirationen till receptet fick jag från Metro. Hade inte rätt råvaror hemma så jag gjorde min egen variant av receptet och det blev riktigt gott. Resultatet ser ni nedan.
Vad har ni för väder?
Här har vi höstrusk. Regnar och blåser om vart annat.
Dessutom är det kallt.
Men det är ju långhelg och det är extra härligt med lite extra ledighet oavsett väder.
Må gott.

Gör banankaka istället för att slänga övermogna bananer

Kategori: Bak & Mat Recept

 

 

2 st ägg

1,5 dl socker

2,5 dl mjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

100 g smält margarin

4 msk mjölk

2 mosade bananer

 

Gör så här:

Smält smör och tillsätt mjölken i smöret.

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt en skål .

Blanda samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en annan skål.

Blanda ner mjölkblandningen och rör försiktigt ner mjölblandnigen i äggvispet. OBS rör, ner mjölblandnngen, vispa inte.

Rör till sist ner de mosade bananerna

Häll smeten i en smord och bröad form på ca 20 cm och grädda mitt i ugnen 175g varmluft.

Kakan är färdig när provstickan är torr.

Ta ut kakan ifrån ugnen och hyvla nougat över kakan.

Låt kakan svalna framme.

Ha en trevlig långhelg!

Nytta med regnet.

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Med regnet kommer  bland annat mördarsniglarna fram. Så det är bara att trampa på sig gummistövlarna och ge sig ut på snigeljakt.
Det finns en del olika sätt att bekämpa dem med, och jag vet egentligen inte vilket sätt som är bäst.
Jag chansar inte, utan jag kör lite kombinerad taktik.
Mördarsniglar häller jag salt på, då skrumpnar dem ihop direkt, alternativt klipper jag dem mitt itu. Dock tycker jag att det sistnämnda är lite äckligt. Så mest häller jag salt över dem. Effektivt och bra.
Sniglar med skal, samlar jag i en rostfri skål och häller kokhett vatten över. Kokt snigel= död snigel.
Det sista jag gör för att verkligen vara säker på att jag har bekämpa så mycket sniglar som möjligt i ett bräde, är att jag använder snigelgift.
Jag strör ut det i rabatten.
Det är som godis för dem, som de glatt glufsar i sig, men det är också giftigt för dem, men det upptäcker slemäcklen försent. Dem dör av det :)
Det gäller ju att passa på och få så mycket ungsniglar som möjligt för att minska beståndet av årets sniglar.
Har ni mycket mördarsniglar/snäckskalsniglar och hur gör ni isåfall för att bekämpa dem?
Det var allt för idag.
Må gott

Vårvindar friska leka och viska!

Kategori: Väder & Fenomen

Dagen började med gråa moln, men vid tre- tiden, tittade solen fram. Vi hade köpt blommor till krukorna och blomlådorna. Så när solen var framme blev det tid för plantering.
Vi glömde hälften av blommorna i affären och fick åka tillbaka och hämta dem. Som tur var blev vi betrodda eftersom den expiditen vi talade med var den som hade städat bort dem från kassan. Hade ju varit surt att betala för blommor som man inte fick med sig hem.
Funkar inte så bra när jag och Toni handlar, den ene tror den andre gör och tvärt om. Ingen ordning alls när vi handlar ihop.
Svala rosa färger fick det bli i år.
och sedan blev det lite latliv i loungesoffan. Varmt och gott så länge man höll sig i soffan, annars var det faktiskt lite kallt. Läge att behålla jackan på när man gick omkring i trädgården.
Grillning hann vi med också och nu sitter jag här med ett glas rosé och kollar på tråkig hockey!
Inte bara tråkig hockey mina hormoner is all over the place idag med.
Skulle kunna tjuta av ilska, och allt som blir tokigt är stackars Tonis fel.
Som exempel det här med att vi glömde kvar fem blommor i kassan som vi betalt för.
Imorgon väntar en ny dag med lite mer blå himmel och gul sol, får väl se vad man tar sig för då.
Må godis!

Here comes the sun!

Kategori: Väder & Fenomen

Tjoho...trodde ett tag idag att jag hade försovit mig och vaknat upp på hösten och missat hela sommaren.
Från att ha varit totalt grått ute, så plötsligt dök den upp....solen :)
Jag bokstavligen hoppade i gummistövlarna och sprang ut.
På ena sidan, spåren av den grå himmel som präglat hela gårdagen och dagen.
Och på andra sidan hoppet om en blå morgondag som stundar runt hörnet. :)
Katterna var förstårs med på noterna och hängde med på en skogspromenad.
Så rofyllt för själen med kvälls solen och den gröna krispiga naturen.
Nu har jag fyllt på batterierna med lite energi.
Kan tala om att det behövdes.
Hej svejs :)

Ingen glam middag här inte!

Kategori: Allmänt

Behöver peppas lite, hormoner helt ur balans, ingen ordning på dem alls och jag ogillar att det är så grått ute!
Vad har ni gjort veckan då?
Kram

Hälsotips, Cocosolja

Kategori: Bak & Mat Recept

Rena hälsobomben tydligen.
Men det ska vara kallpressad, det är viktigt för att den ska behålla sina nyttiga egenskaper. Man kan tydligen ha det istället för smör på smörgåsen, elller iställlet för grädde i såsen, i bak..tja smakförstärkare över huvud taget, Fast det vill ju till att man gillar cocossmaken förstårs. Inte alla som gör.
Har kommit över massor med recept på nyttigt godis, kakor etc...där just cocosoljan är en central råvara, får väl se när jag hinner testa och om jag faller för något av recepten.
I så fall delar jag med mig så klart.
Nu till en fråga; vad kan man göra för gott på grönkål???
Snälla ge mig tips för jag skulle vilja äta lite mer grönkål, men jag är inte hundra förtjust i det. Dock är jag av typen som är övertygad om att det alltid finns något recept, där just den råvaran man råkar vara mindre förtjust i, gör sig riktigt bra och blir gott trots allt.
Gäller bara att hitta det magiska receptet!
Fråga gärna runt bland era bekanta eller familj  om ni själva inte vet.
Jag skulle bli väldigt tacksam för tips.
Kram kram

Så kom äntligen det utlovade regnet.

Kategori: Väder & Fenomen

Vi har fått regnprognos i princip varenda dag i en vecka.
Men ack inget regn i sikte. Vilket jag i vanliga fall inte brukar sakna.
Men nu är det så att rabatterna behöver sitt gösel och det ska helst regna när man gödslar för att det inte ska bränna sönder rabatten för mycket.
Och nu 7 dagar in i maj så kom då äntligen regnet, välbehövligt då det dessutom har blåst halv storm här i lördags .
Det i sin tur bidrog till snabbare torka i trädgården. Det börjar märkas på växterna att det är väl torrt i marken.
Det har dessutom varit svinkallt. Mars kom med rena sommarvärmen och maj med höstkyla, något galet eller hur?
Men ganska exakt nu kom regnet och jag sprang ut och spred ut gödslet.
såg nog lustigt ut för grannarna när jag klockan 10 på kvällen springer och gödslar. ;)
Men det gällde att passa på.
Riktigt bra gödsel som är 100% biologiskt nerbrytbart, luktar inte för gott men det gör väl ingen skitlukt!
Söndag bjöd på lite bättre temperaturer och hittade man lä var det superskönt. Till och med Ozzy passade på att njuta av kvällsolen.
Nu är klockan för mycket för mig så nu lägger jag mig för idag.
God natt!

Säsongens frukt och grönt för maj

Kategori: Säsongens frukt och grönt.

Paprika - Holland
Morot i knippe - Italien
Lök i knippe - Italien
Zuccini- Spanien-Italien
Morot i knippe- Italien
Grön Sparris- Italien
Småtomater- Sverige
Färsk Vitkål- Ungern
Rabarber- Sverige
Galamelon- Spanien
Nektarin Spanien
Ananas- Costa Rica

Fläskfilé fylld med salami, brie soltorkad tomat. By now you know

Kategori: Bak & Mat Recept

Jag gillar att laga mat och jag gillar att äta mat. Det vet ni vid det här laget. Så det här blir mer och mer än matblogg. Matlagning är en av mina största intressen, så det är ju naturligtvis lätt att skriva om smakupplevelser.
En har jag fått idag. faktiskt.
Gjorde fläskfilé fylld med brie, salami och soltorkade tomater.
En mild grönpepparsås. och pommes.
Det blev sådär gudomligt gott.
Hann inte fota för vi var så hungriga, det blev bara två torra stumpar kvar.Ändarna på filén, dem som ingen vill ha ;P

Brie & salami, soltorkad tomatfylld fläskfilé

Fläskfilé

Magnifico salami

Brie ost

Soltorkade tomater

Santa Marias rub in herbs

Skär ett snitt nästan helt ner så att filén delar sig nästan helt. Banka ut den.

Lägg på salami och brie ost, soltorkade tomater. Rulla ihop och fäst  runt med hushållssnöre.

Gnid in Santa Marias rub in herbs.

Tillaga i ugn 180 grander varmluft ca 20 min.

Sås

25 g Smör

1 tärning Kalvbuljong

1 msk Soya

10 st grönpepparkorn krossas lätt.

2 dl Grädde

1 dl Cremefraishe

1-1,5 msk Stark & söt senap

Späd med vatten om såsen är för tjock eller salt.

Servera med pommes.
Som vanligt är måtten ugefärliga eftersom jag måttar lite på känn och med ögonen när jag tillagar sånt jag inte har gjort förut och som jag inte har recept på.
Happy Saturday folks!

Ugnsbakad lax med kall skaldjurssås

Kategori: Bak & Mat Recept

God afton.
Ugnsbakad lax, inte så mycket att säga, Behövs bara lite salt och citronpeppar. Grädda i ugnen 10-15 min 225 grader.
Under tiden laxen står i ugnen, så gör den kalla skaldjurssåsen.
2 dl cremefraishe
2 msk majonäs
Ca 1/2 paprika i tärningar
ca 5 cm finhackad purjolök.
1-2 msk finklippt dill
Lite salt och paprikakrydda
1,5-2 dl räkor ( jag brukar använda handskalade burkräkor)
Bara att blanda ihop allt till en kall sås.
Måtten är ungefärliga eftersom jag egentligen gör såsen lite på känn och efter vad som finns hemma.
I bland byter jag ut purjon till rödlök, tar gul paprika istället för röd kanske använder dillkrydda istället för färsk dill. Ibland har jag i gräslök också. variationen är många, men receptet ovan utgör basen.
Den blir alltid en succésås till laxen. Serveras med kokt potatis, helst färsk potatis.
I Swear you can´t go wrong. :)
Och jag lovar....denna laxrätt är en passande vår och sommarrätt, skitenkel och snabb att göra och smakar gudomligt!!!
Smaklig spis

Hej torka

Kategori: Allmänt

Har inget kul att dela med mig just nu. Lider av ork och idé torka. Jag passar på att njuta av sköna kvällar med sol ända till jag nästan måste gå och lägga mig. Lagar lite mat däremellan,förbereder för en ny arbetsdag, det händer inte så mycket. Har dock ett gudomligt gott och superenkelt laxlrecept på lut, vi åt det i dag faktiskt. Passande vårmat, men jag återkommer med det.

Nu ska jag njuta lite till av kvälls solen igen, redan imorgon ska höstvädret komma tillbaka ett tag. Så jag hoppas att ni också tar tillvara på vädret på bästa sätt.
Kram Kram

1 maj bjöd på en riktig sommardag

Kategori: Väder & Fenomen

Döm om min förvåning när jag vid 19.30-20.00 för skoj skull kollade på termometern.
Tyckte att det var väldigt varmt men hade väl inte en tanke på att den skulle stå på närmare 30 grader kvällstid.
Då är det inte utan att jag undrar hur varmt det var mitt på dagen egentligen?
Inte konstigt att vi tjostade över att det var varmt.
Missförstå mig inte, jag klagar inte, jag bara konstaterar fakta, här var det varmt idag! :P
Men som man har längtat efter det här!
Med lite rabattrensing, utemöbler som har plockats fram och blivit tvättade, samt grillat och jäst i solen så blev det en riktigt fin avslutning på en långhelg.
Hur har ni haft det idag och vad har ni haft för er en sommardag som denna?
Må gott!