vardagsenkelt

Örtsås

Kategori: Allmänt

Har gjort en örtsås från grunden efter ett recept, men ack den smakade verkligen skit. Fick addera en massa för att få till smaken någorlunda.

Tror att de som skriver recepten utelämnar den avgörande ingrediensen som blir pricken över i:et så att säga. Nej bojkottar mitt recept jag hittade på  örtsås från grunden, när det finns en grymt god örtbuljongtärning. Super simpel att göra, bara att blanda tärningen med lite vatten och vitvin, samt tillsätta lite grädde och man får en grymt GOD örtsås.
Jag kör på den nästa gång:) Extra bra passar den till Lax som man bara kryddar med citronkrydda och lite salt och sedan in i ugnen ca 15 min. Serveras med en sallad och kokt potatis och den grymt goda örtsåsen.:) Inte bara enkel rätt att tillaga utan den blir dessutom väldigt festlig. Extra festlig blir den om man fräser krispiga grönsaker lite lätt istället för att servera rätten med en vanlig sallad. Har en bild på exempel nedan
som blev supergott och festligt.
BON APETIT :)

Garanterat botemedel mot torr hud

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

För ca 10 år sedan led jag av otroligt torr hur, och jag menar fiskfjällstorr hud verkligen. Jag gick till läkaren som sa åt mig att jag hade fått eksem, var överkänslig mot tvål och även vatten faktiskt. Läkaren sa även att jag bör duscha och tvätta mitt hår max 1 gång i veckan…… HJÄLP!! var min första tanke. Det rådet tänkte jag minsann INTE följa. Jag som på den tiden kunde duscha upp till 2 ggr per dag, tja träning och ni vet... Men ett annat råd jag också fick var att när jag väl duschade skulle jag byta ut tvålen mot Barnängens barnolja. Olja rengör också var läkarens kommentar.  Jag tänkte okey byta ut tvålen till olja och försöka dra ner duschandet till varannan dag var nog ett mer troligt mål jag kunde slå mig till ro med, för att få bort mina hudeksem jag led av. Sagt och gjort och det gav omedelbart resultat. Helt fantastiskt bra hjälpte det!!! Har gjort så sedan dess faktiskt. Dessutom har jag rekommenderat det här vidare till en annan kollega som hade samma problem som jag, och fantastiskt nog fick hon också bort sina hudeksem. Även hon följer det rådet än idag.

Men det är duschandet, vattnet och oljan tillsammans som gör underverk. Oljan kapslar in fukten från vattnet. Så att enbart smörja in sig med oljan har inte alls samma verkan. Så använd oljan istället för tvål är det som gäller. Man vänjer sig snart vid att det inte löddrar och inte är lika följsamt när man drar handen med oljan längs kroppen. Men det är så värt det, att slippa torr hud och eksem. I hyllan i min dusch står det ALLTID en Barnängens barnolja…och tro mig det finns faktiskt ingen annan olja som fungerar lika bra och det säger även min kollega. Vi har provat andra varianter av olja men icke med samma toppenresultat. Så har du problem med torr hud kan jag med varmt hjärta rekommendera det här.

 


Uppskattning är inte att underskatta

Kategori: Allmänt

Har fått så otroligt mycket uppskattning av både kollegor och gäster. Blommor från chefen ena dagen och en gäst som köpt dagsfärskt fikabröd till mig den andra dagen.:) Blir man glad då eller!!!! Känner mig så varm om hjärtat.
Tja och baka slapp man idag då, vilket i och för sig passade bra idag då det varit hektiskt på jobbet och jag som skulle ha slutat tidigare fick istället komma iväg senare. Så det var ju tur att man fick lite fikabröd :)

Ett klassiskt långkok på kort tid, finns det?

Kategori: Bak & Mat Recept

Ja visst! Man kan tillaga "kallops" och uppleva denna klassiska smak och lukt på bara ca 25 minuter.......öhöh... hur då?

Jo man gör den bara med kyckling istället. Det luktar precis lika gott som orginalet och smaken är klassik för kallops. Kyckling ska man ju inte tillaga någon längre tid för då blir den torr.

Det är ju så gott med dessa goda långkoksklassiker men tidskrävande även om det sköter sig sjäv på spisen så kan man ju inte gå ifrån huset. Det är ju bara att testa med fler klassiska rätter och göra dem med kyckling istället tex Gulash och vinna tid till annat som tex att lämna huset och ändå få en klassiskiker serverad till middag. Me like:)

Recept: Kycklingkallops för 4p
500g kycklingfilé
2 morötter
1 purjolök
1 msk smör
3 dl vatten+ 1 hönsbuljongtärning
1/2 tsk krossad kryddpeppar
2 smulade lagerblad
1 tsk kinesisk soya
1/2 msk vetemjöl
salt & peppar efter egen smak.
Gör så här:
1 skär kycklingen i stora bitar. skala och skär morötter och purjolök i strimlor.
2 Bryn kycklingen med smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta.
3 Tillsätt vatten, buljongtärningen, kryddpeppar, lagerblad och soya.
4 Låt grytan koka ca 5 minuter
5 Lägg i morötterna och häll i mjölet utrört i lite kallt vatten. Låt grytan koka 3 minuter.
6 Rör i purjolöken och koka ca 2 minuter till.
Servera med kokt potatis och rödbetor.

Hört talats om en ny dundersmothie minsann

Kategori: Bak & Mat Recept

Kom över ett recept på en smothie som skulle vara en dunderkur mot förkylning. Passar väl bra i dessa förkylningstider som nu råder.
Jag har inte testat den själv ännu och jag vet inte måtten så jag/ni får prova er fram.

Antiförkylningssmothie
Banan
Mango
Apelsin
Ett par cm skalad ingefära
Honung

Antar att det menas att man ska ta en hel av varje frukt. Men känns som det nog blir  mycket smothie, men om man är två så....

Fräckaste pizzan

Kategori: Bak & Mat Recept

Jag bad Alex köpa hem Kungsörnens pizzamix häromdagen. Men han kunde inte hitta den i affären, så hem kom han med ett paket och på det stod det pizzakit. När jag öppnade det var det som en kosnserv gjord av kartong, där man skulle dra i en flik för att öppna och poff lät det så bokstavligen poppade pizzadegen ur kartongkonserven färdigjäst och allt. Bara att rulla ut den på plåten. :) I paketet medföljde det också en glasburk med tomatsås att breda över degen. Det gick på några minuter och fixa till en pizza redo för ugnen. Så otroligt smidigt och sånt gillar vi! :)
Dock tyckte jag inte riktigt om smaken på tomatsåsen de hade att erbjuda i sitt kit. Har en egen jättegod och supersnabb att slänga i hop, se recept nedan.

Tomatsås till pizza
1/2 dl kettchup
1/2 dl chilisås
1 tsk pizzakrydda
Blanda och stryk på pizzabotten.

Cake in making

Kategori: Bak & Mat Recept

Det är ju egentligen väldigt lätt att baka sin egen tårtbotten.
Jag bakade en igår för att fira att Alex är hemma igen. :)
Recept på enkel tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
vispas vitt och pösigt.
1 dl mjöl
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Torra igngridienser blandas för sig och sedan siktar man i mjölblandningen i ägg och sockersmeten.
Häll i en smeten i en smord bröad form med löstagbar botten (springform.) Täck över med folie och grädda i nedre delen i ugnen på 200 grader i 40 minuter. Till ovan tårta har jag använt mig av en form ca 20 cm, det gör att jag får en mindre tårta men den blir högre istället, så att jag kan göra 3 våningar av den. Räcker till ca 6-8 personer.
Låt tårtan kallna ordentligt innan den skärs i delar. Fyll sedan varje våning med favoriterna. Själv tycker jag vaniljcreme, chokladpudding är en bra kombo och som alla små barn gillar.
Tårtan jag har gjort är mörk för att jag hade i kakao som jag ville bryta av med en philalephiatopping. Men den var inget speciellt, så nästa gång kör jag min traditionella tårta. :)

Värkförlösare :)

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Ni kanske redan visste, men det gjorde inte jag och som jag sagt förut.....man blir aldrig för gammal för att lära sig något nytt. Tack och lov för det :))

När jag nyligen drog en visdomstand, fick jag efteråt så förbaskat ont och Alvedon som jag tog hjälpte inte alls. Min tandläkare tipsade mig om att ta en Ipren och en Alvedon samtidigt. Dessa två värktabletter kompletterar och förstärker nämligen varandras egenskaper. Och får alltså dubbel verkan mot smärtan.  Det var förlösande bra mot värken kan jag säga!! Har även gett Philip denna kombo när hans migrän börjar ge sig till känna, och det har hittills faktiskt hjälpt när andra tabletter som ändå är speciellt anpassade för migrän inte alls har hjälpt!  Bättre att prova detta först än att ta en massa receptbelagda preparat.

Förut fanns i mitt medicin skåp antingen Alvedon eller Ipren, nu för tiden finns alltid båda sorterna.

Middagstipset

Kategori: Bak & Mat Recept

När vi ändå är inne på Gormet namn ;)

Den här rätten går väldigt fort att göra.

Gormet gryta 3-4p

4-500g lövbiff

2 dl cremefraiche

2 tsk soya

½ köttbuljongtärning

1 msk fransk senap (stark och söt)

2 st små paprikor (2 färger)

Persilja

Strimla lövbiffen, ansa och skär paprikan i tärningar. Finhacka perslijan.

I en stekpanna rör du i cremefraiche, soya, köttbuljongtärning och senap. Låt det få ett uppkok. Häll därefter i lövbiffen rör om och låt koka till nästan klart (dvs. köttet ska fortfarande vara lite rött) Rör ner paprikan och låt koka med i ett ngr minuter. Smaka av med salt och pepper om det behövs. Stö över persiljan det sista du gör. Servera rätten till ris.

Årgångsglöggen är här!

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Javisst, Blossas årgångsglögg har kommit. Den här gången med kaffesmak.

Blev ju så klart nyfiken. Jag älskar ju glögg och jag älskar ju kaffe....men kaffe och glögg ihop...hm...nyfiken. Jag brukar köpa ett par flaskor Blossa årgångsglögg mest för skoj skull, en att provsmaka och en att kunna ge bort. De har olika smaksättningar varje år. Att slå in flaskan i celofan och lite julsnöre gör det till en trevlig present att ge bort, istället för en julgrupp. Ska ni ha en så skynda er! De släpper bara en begränsad bryggd och när den är slut, då får man vackert vänta på nästa års bryggd. Men jag tycker att det gör det hela lite mer spännande. Eller hur?

100% stearin

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Kolla här.....Värmeljus gjorda med 100% stearin. Grymt! :)

Brinner jämnare, osar inte, och luktar inte plast när de släcks. Tror nog att det är mindre giftiga ämnen i stearin än parafin. Dessa rekomenderar jag verkligen i höst och vinterrusket Lite dyrare än värmeljus med parafin, men som sagt fördelarna överväger ändå tycker jag. Dessa har jag funnit hos min hovleverantör...Willys ;))

Fredagsmys

Kategori: Bak & Mat Recept

FINSMAKARENS CHAMPINJONRÄTT

400g champinjoner

1 st röd paprika

1 knippe  färsk persilja

1 pkt Boursin vitlöksost

Salt & peppar

Ansa och skär champinjoner, paprika och  fräs dem  i smör. Finhacka persiljan och tillsätt den i slutet, salta och peppra efter smak. Häll över allt i en ugnsfast form. Använd en gaffel och smula över Boursin vitlöks osten över champijonfräset.

Tillaga i ugn i ca 15 min på 225* tills den har fått en fin gyllenbrun färg. Servera champinjonrätten med rostat bröd. Så enkel och så vrålgod. Gillar man inte champinjoner kan man ta någon annan svamp man gillar.

 

Perfekt till fredagsmys, mycket gott och enkelt.

Trevlig helg och smaklig måltid ;)

Någon som testat de enkla vitlöksbröden ännu?

Kategori: Bak & Mat Recept

Ni kommer väl ihåg att  jag gav tips om ett gott  och enkelt vitlöksbröd som är god till soppa eller gryta. Har ni testat det ännu ? I såfall vad tyckte ni om det?


Imorgon är det ju fredag och då ska jag bjuda er på ett nytt recept, en smårätt som är super enkel att fixa men känns lite gormet över. Toppen framför tv:n eller brasan. och vrålgott. Men ni får hålla er till imorgon :)
Tjingeling gott folk.

Alien

Kategori: Allmänt

Maken har varit i London och kom hem med överraskningar till familjen. Jag fick en parfym, Alien. Den luktar jättegott, dock väldigt kraftig doft så man får vara sparsam med sprutet. Så nästa gång vi ses och om ni tycker att jag luktar illa så vet ni ju vad ni inte ska köpa för parfym. ;)

Kafferep

Kategori: Allmänt

Pappa, du som dricker så mycket kaffe borde väl investera i en riktig kaffemaskin som mal de färska kaffebönorna direkt. Kommer aldirg att gå tillbaka till hederlig kaffebryggare då jag vant mig vid kaffet i den här maskinen.
Visst smakar det så kostar det men väl värd pengarna i mitt tycke. Dessutom får man en kopp nymalet kaffe på ngr sekunder. Enklare och snabbare kan det ju inte bli och inte godare heller för den delen. Tack alla ni som la ihop pengar till min 40 års present, och överraskade mig så. Den har jag haft glädje av daglien i snart 3 år. Älskar den och kaffet den gör! :)

Fuska med halvfabrikat

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Jag är inte helt förtjust i idén att använda mig av halvfabrikat i för stor utstärckning. Man vet ju aldrig vad de har stoppat i den där kryddmixen eller så.
Kommer ju från en uppväxt där välgjord hemmalagad mat har ansetts vara den bästa på alla sätt och vis och det är svårt att få en gammal hund att sitta.
Men hur som helst, finns det ju tillfällen då tiden verkligen brister och matlagning måste gå fort men man vill ju ändå få god och vällagad mat, och då kan ibland halvfabrikaten vara en räddning.
Här listar jag några av mina favoriter i halvfabrikatsväg trots allt, som faktiskt smakar en hel del och faktiskt ändå känns som från grunden välgjord, god och hemmalagad mat.


Biffiteki med hallomiost och klyftpotatis samt tzatsiki, som för övrigt också finns färdig att köpa nuförtiden. Se bilden. :)
Chicken thai görs med kyckling och wokgrönsaker (färska är så klart att föredra framför frysta wokisar.)
Crispy chicken bites görs med kyckling och är gott med pommes och någon god barbecue sås eller nåt.
Åt jag och Philip i lördags. Mums :)
Det är verkligen inget man ska äta för ofta, en riktig kaloribomb. Men ibland är det gott med lite american streetfood, Precis som att kroppen skriker efter, junkfood please! Men man anväder ju iallafall prima råvaran kyckling och inte en massa substitut för en sådan. :)¨Så det är nog iallafall nyttigare och göra sin egen junkfood hemma ;)
Moussaka görs med blandfärs och skivad potatis samt riven ost. (Har ingen bild på den tillagad tyvärr.)
Lasagnette, en pastamix som görs med blandfärs, mjölk, vatten och riven ost. ( Hade ingen paket hemma så kan inte visa bild men det är Knorr som gör den.)

Vägen till rena fönster, tyvärr ingen snabb väg.

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Ja det blir som säkert alla vet, Yes diskmedel. Har provat det mesta men inget fungerar lika bra som Yes diskmedel och eftertorkning, och då INTE med någon tygtrasa utan torkypapper. Tygtrasor lämnar alltid spår i form av fibrer kvar på det man putsat. En hotellstäderska lärde mig att man skulle ha torkypapper,det lämnar inga spår på rutan eller spegeln. så det tipset lämnar jag vidare till er. :)
Har även hört att tidningspapper ska vara bra, men jag tycker torky är lättare för det är föjsammare och jobba med.
och visst blir restultatet bra, se bara spegelbilden på mig bilden nedan :)

Jag brukar gilla Ajax produketer väldigt mycket men Ajax fönsterputs tycker jag ta mig tusan är ett stort skämt. Blir stora feta ringar efter man torkat fönster eller speglar. På fönsterputsfronten tycker jag inte de gör skäl för sitt annars starka varunamn. Så Ajax fönsterputs rekomenderar jag inte.

Simply Fly trap

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Förstår nu varför jag inte har upplevt att det är så farligt med bananflugor. Inte behövde jag någon cocktail för det . Kolla bara här.

 

En traditionella flytrap, den har jag glömt av så den har hängt uppe där sedan i somras. När jag fick syn på den så såg jag dem, bananflugorna!! Så uppenbarligen behövs ju inget annat. Vad kan vara enklare än att hänga upp en sådan istället för blanda flugcocisar

Bananflugor thankyou NOT!

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Har hört att många har problem med bananflugor i år. Det är tydligen överskott på dem i år. Har ni problem så finns det ett sätt att bli av med dem.

Blanda i en skål:

2 delar vinäger

1 del honung

En skvätt diskmedel.

Placeras där de håller till mest.

Har själv haft lite bananflugor i år, inte så störande mycket, men det kan det kan det ju kanske bli om man inte gör något åt de få man ändå har. Har aldrig testat denna blandning, men ska faktiskt blanda en liten banan flug cocktail så att de inte förökar sig mer.

Salladshack, en tråkig syssla….eller?

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

I restaurangbranschen lärde jag mig ett tidsbesparande knep, nämligen att hacka hela salladshuvudet och blötlägga den i en skål och täck med kökshandduk, torkypapper eller som jag med ett plastlock. Allt man behövde göra sedan var att ta den hackade salladsmängden man ville ha för dagen (dock inte med händerna i skålen) och byta vattnet varje dag. Salladshacket håller sig fräsch och krispig länge. Väldigt lätt och slänga ihop en sallad varje dag för det finns inget som tar emot mer än när man tänker på att man måste hacka sallad.

Smakrik salladsdressing
1 msk vinäger
2 msk chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
salt & svartpeppar
3 msk olja
3 msk vatten
Väldigt god faktiskt och lätt att slänga ihop samt saker man för det mesta har hemma! :)

Den förfärliga cupcaken är räddad.

Kategori: Allmänt

Bakade cupcakes häromdagen som utseendemässigt lovade betydligt mer än det smakade. Problemet var att efter 2 tuggor var man färdig att spy, så mäktig var den och dessutom bröt inte toppingen av smakmässigt. och så tycker inte jag om mina bakverk minsann.
Så här stod jag med muffins och topping som ingen ville äta. :(
Men så kom inspitationen, om jag tillsätter riven choklad och lite kakoao till toppingen, borde det ju bryta av bra till citrussmaken i muffinsen tänkte jag, och det gjorde det också. Tog lite mindre topping så utseendemässigt lovar den inte så mycket, men resultatet blev betydligt mycket bättre. Nu gick det iallafall att äta en hel utan att börja må illa. :) Precis så vill jag ha mina bakverk.

Man tager vad man haver.

Kategori: Bak & Mat Recept

Inget pålägg i kylskåpet mitt. Ghaa!! Jaha, en förskärmd liten klick Philadelpiaost . Vad göra av den då?

Lite oliver hade jag ju iallafall.
och soltorkade tomater, inte dåligt. Då får min tråkiga smörmacka lite sällskap :)

Hjärte roligt

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Vem gillar inte hjärtan. Älskar former som är formade i kärlekens tecken. Mitt senaste tillskott inhandlades på Hemma butiken (Freeport). En limegrön silikonform. Kan både användas i ugn och frys.  Kostar 79 kr. Även chokladformarna i silikon är därifrån och kostade 29 eller 39 kr, kommer inte riktigt ihåg. Dem ska jag göra julchokladen i. :)

Perfekt soppbröd, älskat av alla!

Kategori: Bak & Mat Recept

Vitt formbröd
Vitlökssmör ( smör, pressad vitlöksklyfta, persiljekrydda, salt och peppar.)
Parmesanost
Bred vitlökssmör på formbröden. Riv över parmesan. Grädda i ugn ngr minuter på 200g (paj/pizzaläge) till de får en gyllenbrun färg. Ta ut dem och dela dem på snedden, servera till varm soppa eller gryta. Kvittar hur många man gör det blir aldrig några kvar :)

Lät mig luras

Kategori: Allmänt

Hatar sååå, när bakverk lovar mer än det smakar!!!

Frisk i vinter med Smoothie på superbär.

Kategori: Bak & Mat Recept

Innehåller massor med antioxidanter som är bra mot det mesta, bl.a hjärt kärl sjukdomar, cancer och mer därtill. Varför inte börja varje morgon med en sådan vitaminboost?

3-4 msk frysta superbär (finns i frysdisken på willys)

½  banan

Ca 1-1,5 dl filmjölk (beroende på hur tunn man vill ha den.)

(1-2 tsk honung om man vill ha den lite sötare)

Kör allt i mixer  och häll upp i glas och njut. Gott.

Enkla hamburgare

Kategori: Bak & Mat Recept

Somnade så sött igår med varma fossingar :)

Testade jordens nog enklaste hamburgerrecept igår. Med en lika enkel tillredd dressing. Blev helt ok faktiskt.

800g nötfärs

2 msk worcestersås

Salt & peppar

Blanda och forma till burgare och stek på hög värme tills man fått en fin stekyta, (gärna i grillpanna så de får en grillad look.) Sänk sedan värmen.

 

Tycker förvisso att det saknas någon krydda så jag får testa igen och tillsätta något, men har inte klurat ut vad än.  Så enkla hamburgare under utveckling. Kommer att bli super när jag väl hittar kryddan som saknas. :)

Hamburgs dressing, super lätt

1 msk chilisås

1 burk bostongurka (fast jag tog bara 6 msk, för jag var rädd att bostongurkan skulle ta överhanden. Tror jag tog rätt beslut för den blev god.)

4 msk majonnäs

1 msk konjak

Bara blanda ihop allt i en skål. Klar för servering. Vill man ha tjockare dressing kan man kanske prova kessella kvarg.

”Hot water bottle”…..Yes …warm bed here I come!

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Vår panna har kapitulerat och montören som skulle ha kommit i veckan och installerat den nya pannan fick förhinder och hinner inte komma som planerat, utan vi får vänta ytterligare en vecka. Pust…Även om termometern visar på hyfsad inomhustemp, så är det ändå lite rått i luften på något vis eftersom nätterna börjar bli allt kyligare. Det gör att i alla fall jag fryser  särskilt när man ska gå och lägga sig. Men gissa om jag blev glad när jag på Jysk hittade ”Hot water bottles”!

 

Köpte två st på en gång. De kostade 40 kr st. Vilket fynd! Man fyller dem bara med varmt vatten lägger den vid fotändan av sängen en stund innan man ska krypa ner. Det gör det betydligt trevligare att krypa till sängs.

Det för mig tillbaka till barndomen och min farmor i England som alltid la en ”hot water bottle” i min säng när jag skulle lägga mig, och när fossingarna blev varma blev hela jag varm och somnade så gott.

Med andra ord, en riktigt bra att ha pryl:))

Dosa med "hjärnkoll"

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Köpte denna dosa på apoteket för ca 50 kr, (tror jag den kostade.) Min man tyckte det var en onödig pryl att lägga 50 kr på, men jag tyckte det var en välinvesterad 50- lapp. :)

Med den här dosan är det lätt att ha koll på om man har tagit sina vitaminer, eller som i mitt fall sina järntabletter (som jag tillfälligt måste äta.)

Jag står nämligen alltid annars vid vitaminburken och kliar mig i huvudet.... tog jag någon eller inte idag??? Dessutom är den liten och nätt så man kan ha den med sig i väskan eller jackfickan. Tycker den är toppen faktiskt.:)

Visserligen är det ju kanske inte så ofta man måste äta medicin men den kom väl till pass nu när jag väl var tvungen att käka järntabletter.

Tänkte faktiskt att jag kan använda den och ladda hela veckans vitaminer med. Mitt lilla vitaminbatteri :)

 

Enkelt bevattnings system till krukväxterna

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Precis innan sommaren lärde jag mig något nytt som jag har dragit nytta av. Nämligen, att om man reste bort så kunde man fylla en 50 cl petflaska med vatten och trycka ner i jorden och då får krukväxten lagom med vatten under tiden man var borta. Genialiskt! Man blir aldrig för gammal för att lära sig nytt. Jag har en chiliplanta som absolut inte får torka ut så jag hittade en gammal vas som min son har munblåst när han var på glasverk med skolan som liten. Röret blev alldeles för smalt så jag har aldrig kunnat använda vasen till blommor, men som vattningssystem passar den perfekt och blir en fantastiskt vacker dekoration krukan. Liknande klotvaser för ändamålet i plast, har jag sett, finns att köpa på Plantagen.

Kylskåpsrensa och spara miljön samtidigt :)

Kategori: Bak & Mat Recept

Vad kan vara enklare än de senaste dagarnas rester? Har man bara själva köttet eller fisken kvar, har jag tips på enkel och god ”risotto”.

Fräs riskorna i en stekpanna med lite smör tills de får en gyllenbrun färg.Tillsätt vatten och grönsaksbuljong och sätt på locket och låt koka torrt precis som när man kokar vanligt ris.

Fräs under tiden valfria grönsaker och krydda dem med dina favoritkryddor. Mina är: grillkrydda, paprika, pepparmix eller cayenna och lite curry. Doftar härligt orientariskt.

När riset kokat klart blanda i grönsakerna och smaka av. Servera.

Får du risotto över kan du bara blanda i lite burkskaldjur (får ej värmas upp i detta stadiet) och blanda till en liten örtkräm och vips så har du en lunchlåda innehållande skaljursrisotto med örtkräm att ta med dig till jobbet.

I micron får räkorna lagom tuggmotstånd, men de får inte ha varit uppvärmda innan.

Örtkräm

2 dl cremefraishe

2 msk majonäs

1 vitlöksklyfta

ca 1 näve valfria örter.

kör allt  i matberedaren. Smaka av med salt och peppar och eventuellt med lite honung. Lite sött ger en härligt god rund smak.

Enklaste desserten ever, fick jag av min arbetskollega. Snabb vit chokladmousse.

100g vit choklad ( Jag anväder Lindt )

2 dl cremefraiche

2-3 msk hallonsylt

Rivet skal och saft från en halv lime.

Smällt chokladen i vattenbad och blanda med cremefraichen

Blanda hallonsylt och lime+ skal och häll som en spelgel över moussen.. Låt stå kallt en stund innan servering.

I fotot ovan har jag istället valt att använda frysta trädgårdsbär (finns i frysdisken på Willys)  ett par tsk honung att blanda med limen.

Syrligt möter sött, en trevlig kombo tycker jag.

 

Så till dukning tycker jag om att använda riktiga tygservetter,om/när jag väl dukar med sådant, men självfallet när jag har brådis dukar jag med papperservetter istället.