vardagsenkelt

När kompisarna hälsar på.

Kategori: Allmänt

Jo vi skulle ha trädgårdsfixar dag idag och det hade vi med. Toni kppte vår  spireahäck som har blommat över, klippte gräsmattan och jag fortsatte rensa och gräva ur lerklumpar ur vår nya 15 mtr långa buskrabatt. Det har varit ett perfekt trädgårdsväder för ändamålet. Idag var det dessutom dax för årets bluesfestival som vi och vännerna brukar gå på, men den här gången hade vi aviserat att vi inte skulle med. Men då kom istället vännerna hit på en liten visit innan dem drog vidare in på festivalen.........dem lämnade tydliga spår efter sig :)
 
 
 
Må gott en lördag som denna.
 

3 dagar sommar tas tacksamt emot.

Kategori: Väder & Fenomen

2:dagen och här är sommar, klarblå himmel och strålande sol. enligt SMHI lovade de stor sol även imorgon, vilket passar utmärkt då jag ska på sommarfest med jobbet.
Har varit ute och planterat lite fler blommande buskar. Tror det kommer bli så fint så. Ska visa bild när jag är någorlunda klar. Det är ca 15 mtr rabatt som ska fyllas med blommande buskar och en och annan perenn. Sedan villl jag även lägga en kantsten längs med, så som ni förstår är det ett tidskrävande projekt. Under gång måste jag även byta ut jorden för det är antingen alldeles för lerigt eller för stenigt eller för mycket rötter från träd som stått där förut. Lite gräsmatta måste jag också ta bort på sina ställen, så det är att göra. Men det blir fint sedan när det är klart.
Kom i säng sent igår då katten Mimmi igår kväll kom in haltandes alldeles svullen kring sitt ben. Hon ville bara sova. Till slut insåg jag nog att hon förmodligen blivit biten av en huggorm. Men i dag vet jag inte....idag är hon så pigg och full av spring i benen. Hon haltar visserligen aningen men inte på långa vägar som igår.Svullnaden är så gott som borta. Men hon har någon slag skada på benet i alla fall. Även om man inte ser det, för all päls, så känner man och jag tyckte mig nog känna två punktbett igår. Men hon kan ju lika gärna ha blivit riven, varit i kattslagsmål eller annat, Vad vet jag.
Katter är hur som helst helt fenomenala till att självläka sig. Det är nte för inte som uttrycket; "katter har nio liv" finns.
Inga bilder idag. Klockan är på tok för mycket och jag måste komma isäng. Jag får kompensera till helgen för imorgon kikar jag nog inte in här eftersom jag som jag nämnde ska på sommar fest.
Må gott...

Regnet det bara öser ner....

Kategori: Väder & Fenomen

Regndropparna blir bara fler och fler... Nog för att jag har önskat regn för vår trädgård skull, men sedan midsommar afton har det i princip regnat av och till. Ett litet undantag midsommardagen då det stundtals bjöds på solglimtar.
Vårt väder midsommarafton:
 
 
Midsommardagen, stundtals:
 
Idag har det regnat hela dagen, så nu tycker jag nog att trädgården har fått sitt. Men då hörde jag på nyheterna att nya lågtryck står på kö och väntas dra in redan imorgon och resten av veckan. Ja...men det var väl roligt då....att våra överblommade växter får sitt vatten till slut!
Det blir fort långsamt/långtråkigt när det är grått och regnigt ute. Man har liksom ingen lust att ta sig för något vettigt. Midsommarafton för övrigt däremot var trevligare än vanligt och vi hamnade på "efterfest". Jag var nykter eftersom jag var midsommarchaufför men det var lika kul för mig ändå. Så trevliga och glada människor så det är svårt att ha tråkigt då. Hoppas att ni hade bättre väder och en lika trevlig afton som vi. Vågar ni får ni gärna berätta vad ni gjorde denna afton. Vet ju inte vad som har hänt med min blogg för övrigt, den är omgjord från blogg.se som har uppdaterat den till en bättre variant. Men det känns som den har ett eget liv...... MYSKO!
Kram så länge.

Glad Midsommar

Kategori: Väder & Fenomen

Ja då har vi kommit till mitten av sommaren. Bara hälften kvar :(
Men kan ju diskutera om jag tycker att det är så molningt ute idag som SMHI tycker.
 
Ja döm själva....
 
 
De är ju visserligen inte på långa vägar så varmt som det var igår. Men så är ju klockan bara 07.00 när jag är ute och fotar. I skrivande stund är klockan 08.00 och det är fortfarande blå himmel. Fortfarande när man går in på SMHI så har de visserligen uppdaterat, att det är växlande molnighet i en timme, sedan är det mörka moln igen. Tja jag vet inte.... visst kan det säkert dra in moln under dagen men det ser inte ut att gå med sådan hastighet som SMHI vill hävda. Eller vad tror ni?
 
 
Hur som helst passade jag på att sätta mig på trappen och njuta av morgonsol, fågelkvitter och katter som ivrig luktar efter nattens eventuella besökare i trädgården och spanandes efter alla fåglar som rör sig över huvudet på dem. Grannkatten är också här, han vill väldigt gärna gå in i huset. Två gånger har jag fått bära ut honom och han ger sig inte. Han vill IN! Så jag fick stänga dörren till slut och då jamande han precis som att tala om för mig att jag var taskig som inte lät honom komma in på ett litet besök. Han är för söt.
 
 
Fast på bilden här, är det förutom min på trappen frukost, Mimmi man skymtar.
Vi ska fira midsommar först själva med familjen, en midsommar lunch så att säga och sedan ska jag och Toni fira den i goda vänners lag. Killarna likaså.
Vad ska ni göra en midsommar som denna? Jag hoppas att ni får en trevlig sådan.
Midsommarkramar från mig. :)
 
 

Vilken sommar kväll

Kategori: Väder & Fenomen

Detta var verkligen en härlig dag. Slutade klockan ett på jobbet idag. När jag klev ut genom dörrarna på jobbet kändes jag hur varmt det hade blivit under dagen. Fick snabbt ta av mig jackan och bära den på armen. Väl hemma var det lite fixande inför midsommar, Allt flöt på så där bra. Insåg att jag kom till systemet i grevens tid, för när jag klev ut därifrån hade det hunnit bli en kö för att komma in. Phu... slapp den som tur var. För mig gick systemet förvånansvärt snabbt och enkelt.
Väl klar med alla ärenden och middag var det bara att ta vara på dagen och njuta en hederlig svensk sommar med sol och 23 grader.

Ozzy sökte förstårs skuggan :)
 
Inter förrän klockan 23.00 gick vi in, när myggen blev för besvärliga. Vilken sommarkväll vi fick! :) 
 

Marinad Dan före dan före dan före midsommarafton :)

Kategori: Bak & Mat Recept

Blåsten har äntligen lagt sig till ro här på västkusten. Hoppas den inte vaknar innan sen höst igen när löven behöver bli marktäcke åt känsliga perenner. Fy tusan som juni månad har blås och knappt en droppe regn har fallit, trots utlovade regnprognoser från smhi så gott som varenda dag! Jag har gått med höstjackan på mig här om kvällarna och vattnat rabatterna. Växterna gillar inte när det blåser så konstant, dem ser ut att hamna i lite höst mode,både torkar ut och blommar bedrövligt kort tid då ju.
Idag var det rena sommardagen utan halv storm vinandes runt husknuten och igår eftermiddag bjöd också på sommarvärme utan vind, trots att dagen igår startade molnigt. Nu vill man ju så gärna att det härsköna vindstilla soliga och varma vädret håller i sig iallafall över midsommar, sen kan det ta en paus förutsatt att man slipper blåsten, för att åtarkomma till semesterveckorna. Eller ännu bättre, let this sunny day stay this way until oktober. Det vore något det!!
Jag var snabb med att lägga upp mig och mina trötta fötter i bästa soffdelen och bara kopplade av. Slumrade till en stund innan jag fick kraft nog att ta i tu med middagen. Grillat så klart! och VATTNING! :P
Så här dan före dan före midsommar afton tänker jag bjuda på ett recept, på  den grillmarinad jag knåpade ihop till köttet.
Som vanligt cirka mått så ni får smaka er fram.
3 msk rapsolja
0,5-1 msk soya
1 tsk tigersås
1,5-2 tsk sirap
1-1,5 tsk rub in herbs (santa marias, för övrigt min favorit för i år.)
Lite Texas grillkrydda och svartpeppar.
Må gott, stora kramen

Solen tillbaka, whohooo!

Kategori: Bak & Mat Recept

Gick till jobbet i morse och det var växlande molninghet, vilket det var igår också. Igår klarnade det dock upp mitt på dagen om jag trodde att det skulle vara helt uppsprucket lagom till man kom hem. Tji fick jag....det mulnade på igen. Men envis som jag var, sa jag till Toni, att jag vill ha kaffe på utsidan när jag kommer hem från jobbet, innan regnet kommer för jag måste få frisk luft när jag suttit inne hela dagen. Sagt och gjort...och jag hann inte mer än att dricka min kopp kaffe så kom regnet. Sedan regnade det resten av kvällen.
Trodde så klart att dagen skulle ha ungefär samma mönster....men nej....till min STORA förtjusning sprack det upp helt och hållet och eftermiddagen bjöd på blå himmel och sol. Dessutom blåste det inte så som det gjort de flesta dagarna i juni.
Det blev så klart chill i loungesoffan och grillat på menyn...men med lite smalmatsvariant åt mig själv.
Istället för kolhydrater vilket potatisen står för så jag gjorde en kesoröra som är mest protein. Något som kroppen inte kan lagra, utan den gör sig av med det den inte behöver. Alltså kan man äta mycket protein utan att gå upp i vikt eftersom det inte är något kroppen lagrar.
Potatis, ris och pasta står ju för kolhydraterna så det gäller att hitta något annat tillbehör till köttet.
Kesoröra
Ca 1,5-2 dl keso
Ca 1/2 pkt Fetaost
Ca 1/2 rödlök
Ca 1 tsk Kapris
Ca 1 tsk senap
Ca 1/2 tsk Persilja
Som vanligt är det ca mått. Man får prova sig fram helt enkelt.
Må gott!

Hänt i veckan...och mat för hälsan.

Kategori: Bak & Mat Recept

Hej svejs..
Igår började mulet men framåt lunch så klarnade det upp och blev en klarblå himmel och en stor sol. Kändes som det var vääääldigt varmt, men det var faktiskt inte mer än 23 grader på termometern. Dock var det kopiöst fuktig luft och det brukar kännas som, typ 10 grader varmare än vad det är.
Har startat min fukostdiet med smalmats-kesoröror igen.
God mättande röra till mackan
2,5 msk keso
1/4 rödlök strimlas
Ca 0,5-1 dl räkor
1-2 msk soltorkade tomater
Blanda alltsammans i en skål och klicka på mackan.
Röran mättar läääänge vilket gör att jag inte behöver småäta mellan frukost och lunch utan klarar mig på endast en frukt mellan. Inga kakor, bullar eller godis mån- tor. Förbjudet!!
Sedan äter jag lunch precis som vanligt har inga restrektioner där.
När jag kommer hem däremot när alla äter middag brukar jag skippa kolhydraterna, tar bara köttbiten och sallad typ. Blir jag hungrig efter det är det te och knäckemacka som gäller.
Helgen har jag inga restrektioner utan äter precis vad som faller mig in. Men tänker ändå på mängden jag stoppar i mig.
I vinter, tidig vår var jag så väldigt duktig med ovan diet och att tänka på hur mycket och vad jag stoppade i mig samt motionerade, så jag gick ner i vikt till en trivsam nivå.
Nu är det så att jag under en ganska lång period inte har motionerat och har inte varit fullt så noga med att tänka på mängden eller vad jag stoppar i mig.
Så när vi hade en värmeböja här och jag tog på mig bara shorts och en bkinitop så insåg jag att mina bilringar var tillbaka. Suck!
Att slarva straffar sig!!! Därför har jag inte varit så flitig med bakande och testa massa nya recept för jag känner mig flötig.
Dags att tänka på vad man stoppar i sig igen. Det går väl så där kan jag säga. Vår-sommar, sol, grill, vin, öl och annat gott gör det lite svårare faktiskt. Det är mycket enklare vintertid.
Men med det sagt ska jag dela med mig av en supernyttig dressing till sallad. Mina naglar växer så fort av den dressingen att dem upplevs som ogräs. :P
En riktig smakförhöjare i salladen. Dessutom en superläcker grön färg, bara det blir man glad av. :)
1msk vitvinsvinäger
3 msk rapsolja
1/2 tsk salt
1krm svartpeppar
3 valfia färska örter
1 vitlöksklyfta
1 st matmixer
Kör allt i mixer till en slät dressing.
Det får bli allt för idag. Kramis :)

Brrr..

Kategori: Väder & Fenomen

Shit, bara 12 grader varmt idag. När jag gick till jobbet idag kändes det som att jag hade velat ha halsduk och vantar. Sjukt kallt. Går med filt över mig inomhus och vi är på väg in i juli snart. Det är ju inte klokt!!! Väldigt grått ute idag, men fan inte en droppe regn. Känns jävligt frustrerande att marken är kruttorr och uttorkningen beror inte på solvärme, utan bara av blåst och brist på regn.
Konstaterade idag att i Sverge har vi världens längsta höst, och vi går inte på 4 veckor sommarsemester utan vi går på 4 veckor höstlov!!!
Hoppas verklgien att den riktiga värmen kommer lagom till semestern. Hade man varit säker på det så hade man accepterat den här kylan lättare, men man vet ju inte om det är det här vädret som kommer att prägla semestern. Hemska tanke!
Imorgon spelar Sverige och England mot varandra i em....split vision för min del ,så må det lag som spelar bäst vinna imorgon!! För en stund sedan klappade mitt hjärta för England men just nu klappar det för Sverige...Jag säger bara...split vision!!
Kram Kram

Den blomstertid nu kommer....

Kategori: Allmänt

Oj oj...vad trött jag är nu. Jag längtar så till semestern. Samtidigt som jag vill att det ska gå fort dit, så vill jag det inte. För redan nästa vecka är vi halvvägs in i sommaren. Det får mig att få lite ångest över hur fort tiden går egentligen, alldeles fööör fort!
Ikväll och igår kväll satt jag ute och njöt av värmande solstrålar. Det sprack nämligen upp lagom till man skulle hem från jobbet båda dagarna. Perfekt ju. Nu har jag även fått planterat rabatten framför loungesoffan, så nu är det bara att vänta på att det ska växa till sig ordentligt.
Här är vår utsikt från soffan numera....
Må gott.

Halvklar örtrabatt fullt funktionell ändå.

Kategori: Allmänt

Nja min örtrabatt är ju inte färdig eftersom den inte går att färdigställa innan alla plattor är på plats. Och plattorna är ju som bekant restade.
Men nu var det ju så att Plantagen hade en drive, köp tre örter för 50 kr. Styck kostar dem runt 90 kr. Så det var ju ett kap, jag inte kunde motstå. Jag fick helt enkelt plandera dem på den sidan av rabatten som är klar. Måste bara köpa lite mullrikjord och toppa med så blir det bra.
och jag har så klart redan  nyttjat denna örtrabatt och varit ute och klipp örter som dekoration till middagen idag. Fick ju dekorera maten på faten med lite örter då vi hade svärföräldrarna här på middag.
Väldigt praktiskt att ha dem precis utanför dörren.
Verkligen kanon :)
Trevligt med lite citromeliss som dekoration på desserten. Tycker ni inte? ;)
Må gott, kramar!

Det är med små steg det går framåt

Kategori: Allmänt

Men det viktiga är att det går framåt och inte bakåt!
Dagen började med regn men vid 11 snåret sprack det upp och solen värmde med sina strålar. Vi passade på att förena det med lite nytta då vi nu har rest oss lite efter bakslaget av beskedet om att våra plattor var restade. Vi tar chansen att bli helt klara på ställen där vi annars har varit lite halvklara.
Här på bilden ovan, på ena sidan grillen,  blir det en stenkant. Tanken är att jag ska ha ett liten örtrabatt precis utanför altandörren så att jag kan gå ut och klippa mig lite örter när jag lagar mat.
På andra sidan grillen en likadan kantstensrabatt, men här blir det inga örter utan snarare något vackert som blommar och helst luktar lite gott. Tanken är att man från vår loungesoffa ska ha något vackert att sätta blicken på.
Tänker mig nog lavendel, luktar ljuvligt och kanske luktpion, vitt och lila ihop. Men får se. Det ska ju helst vara något som blommar länge och väl.
Förutom det här har vi naturligtvis varit och handlat stenen, Jag har varit ute imorse när fukten låg blöt på marken och rensade tomten från snäcksniglar och mördarsniglar. Dessa kommer ju fram när det är fuktigt så det är bästa tiden att få tag på så många som möjligt.
Jag har varit och storhandlat mat för det var tomt i kylskåpet här. Har lagat både lunch och middag. Nu kollar vi på matchen Tyskland- Portugal, dricker kaffe och äter glass med jordgubbar och grädde. Yummie.
Må gott!

En drottning tänkte flytta in i vårt hus

Kategori: Allmänt

Det var den största geting eller bi jag har sett. Den var ca 4-5 cm lång. svårt att fånga storleken på bild. Fånga in den i ett glas och släppte ut den. Den får allt hitta någon annanstans att bo med sina drönare än hemma hos oss. :P

En förtrollande skog

Kategori: Allmänt

Mitt inne i vår skog kommer man till en plats där man ser att det varit bebodda ytor i de gamla dagarna. Rester av fruktträdgårdar, gärsgårdar och skogsallér och även rester av husgrunder. Det är gamla grunder byggda med stenblock på samma sätt som man byggde gärsgårdar förr. Det är alltså inga gutna stengrunder vi snackar om. Och husen var inte särskilt stora. Typ 2-3 rum små och man kan nästan se var de haft sin eldstad. Riktigt mysigt att vandra omkring där faktiskt. Som att vandra tillbaka i tiden.
Här på bilden ser ni en skogsallé, inga purunga träd precis.
På bilden syns det inte men precis längs träden löper en gärsgård. Ska se om jag kan fånga den på bild nästa gång vi går där. Ska även fota någon av husgrunderna. På ett ställe ser man att de haft någon typ av grindöppning, på vardera sida är det ett jättestenblock som följs av gärsgård som staket. Ska fota det med någon dag. Jag älskar platser som berättar en historia när man vandrar genom dem. Sjukt mysigt faktiskt. Ännu mer mysig att tänka på hur centralt man bor och ändå har man så nära till raka motsatsen, en förtrollande skog.
Bättre kan man ju inte bo egentligen, förutom närmare havet då förstårs. Men man kan väl inte få allt.

Fy Faaaan säger jag bara!

Kategori: Allmänt

En så stor besvikelse som jag inte kan släppa riktigt.... Värst av allt, något sa mig, ropa inte hej innan du är över bäcken, varför jag valde att inte skriva något om tiden i bloggen. Med andra ord kände jag på mig att det var för bra för att vara sant.
Vi har jobbat hårt för att för en gång skull färdigställa ett projekt innan semestern istället för, som vi alltid annars brukar göra....spara alla stora projekt till semestern. Nu har jag tröttnat på det och kände att denna gången vill jag få färdigt innan semestern så att man istället kan få njuta av resultatet på semestern.
Vi har som jag nämt förut en stor del kvar som skulle plattsättas. Alla i familjen har varit delaktiga för att få det klart så fort som möjligt innan semestern. ALLT underarbete är klart och vi har beställt plattorna och dessa kommer i slutet av veckan.
TRODDE VI JAAA!!!
Dem ringde idag och sa att våra plattor var restade från fabriken och vi kan inte få dem innan första veckan i juli.
Det betyder att vi likt förbannat får ägna semestern åt att färdigställa detta,INTE SÅ LILLA, projekt.
Vet ni hur mycket jag tycket att det SUGER!!!!
Jag är så jävla besviken så det finns inte ord!! Fan det blir aldrig som man har tänkt sig. Ska nog meditera över varför i helvete jag alltid får erfara  att allt går 2 steg fram och tre steg bak. Är så less på det så jag kan spy!! Varför kan det aldrig bara flyta på och bli  som man har tänkt sig???
Jag är SKITFÖRBANNAD!!!
Tack och hej!

Passande sås till bräckt eller grillad kassler

Kategori: Bak & Mat Recept

2 dl cremefraiche
2 msk dijonsenap
1,5-2 msk kapris
1,5-2 msk dillkrydda
2 tsk honung
Lite slat och peppar
Passade jättebra till kokt potatis och kassler som jag grillade.

Skönt med paus...

Kategori: Allmänt

Ja...det har varit fullt upp med att fixa om trädgården och ännu ser man inte det färdiga resultatet. Det är fortfarande massor kvar att göra. Plattorna är i alla fall beställda nu så de kommer väl i dagarna.  Men i dag tog jag en välbehövlig paus. Det enda vettiga jag har gjort idag, den svenska nationaldagen är att rensa rabatten på framsidan och vattna de nyplanterade buskarna och så klart lagat lite middag. Resternade tid har jag slappat. Har varit tvungen att pausa från bloggen också för jag har varken orkat eller hunnit med den. Men nu känner jag att det är dags att dokumentera lite igen. Ska dela med mig en kall sås som passar till bräckt eller grillad kassler som vi åt idag, men jag gör det i ett separat inlägg.
Här är en del av resultatet av den nya buskrabatten längs grannens staket som sakterligen börjar ta form.
Kan ni se den vandrande skuggan som skapas av grannen staket och planteringar, solstrålarna mellan ribborna i staketet blir så vackert. Svårt att fånga på bild. Men jag är väldigt nöjd.
Dock är rabatten långt i från klar, men jag har kommit en bit på vägen. Det ska till kantsten längs hela rabatten och så klart lite fler buskar. Måste ju bara se till att jag köper buskar så att det är något som blommar hela perioden. Gäller att tänka till ordentligt. Sen är ju allting så smått och jag räknar nog med att det tar ca 3 år innan det verkligen når sin fulla vackra potensial. Den som väntar på något gott. :)
Säger tack för idag och ha det så bra.