vardagsenkelt

Pepparkakor & ädelost....lite mer mmm i livet;)

Kategori: Bak & Mat Recept

Efter jobbet är det gott att landa lite när man kommer hem. Det gör jag genom en kopp kaffe och en ruta mörk choklad, men i dessa jultider blir det lätt att jag byter min ruta choklad mot pepparkakor. Kombon pepparkakor och ädelost är jag särskilt förtjust i.

Men det blir ju alltid en massa ädeloströra kvar. Men av det som blir kvar brukar jag göra en god ädelostsås att servera till en god köttbit (fläskfile tex) och klyftpotatis.....mmmm...
Gjorde det förresten här om dagen, fast då serverade jag kyckling till. Jag tycker kött passar bäst förstårs.
I ädelostsåsen har jag:
ädeloströran (San Augur & cremefraische som blandats till en krämig konsistens.)
Kalvfond
Grädde
Salt & peppar vid behov
Ev lite cognac
Skriver inga mått för det beror ju sig på hur mycket ädeloströra man har kvar, så det är smaka sig fram som gäller.

Vackert vitt till jul.

Kategori: Allmänt

Vackert idag, är min julros som jag äntligen fick tummen ur att köpa. Har sneglat på dessa de senaste 3 åren och tänkt att jag ska köpa en och plantera ut i rabatten. Kan ju vara trevligt och se en blomma vintertid. Nu äntligen gjorde jag slag i saken, men innan jag ska plantera ut den tänker jag njuta av den över julen inne:)

Järn högt och lågt.....

Kategori: Allmänt

Denna järnbrist gör mig tokig....är på tok för trött hela tiden och det är man ju ändå dessa mörka tider. Järntabletter och järnhutt....nu ska det väl tusan bli ordning på järnhalten i kroppen!!!

Jag har blivit med mangel ;)

Kategori: Allmänt

JAG HAR FÅTT EN MANGEL, ÄNTLIGEN!!!
Sedan vi fick byta vår gamla panna, blev det plats över i tvättstugan eftersom den gamla pannan var mycket större än den nya. Det resulterade i att jag till Toni sa, att nu äntligen kan jag få plats med en mangel i tvättstugan. (Har alltid velat ha en men har inte haft plats åt en.) Jag började spana bäst i test osv....men föga hittade jag om mangel. Det är en djungel och det finns i alla priskategorier. Ska det vara kall eller varmmangel, vad är skillnaden? Tja...frågorna blev många och jag blev lite perplex. Kom att tala om det med min arbetskollega som då säger, - men vi har en mangel som vi har fått en gång i tiden av en granne, men vi anväder den aldrig. Du kan få den.
Snacka om tur! Den är inte vacker att se på (70-tals orange) men den är fullt fungerande, tjohooo vad jag ska mangla!!
Nu till något helt annat....
Lunchen idag, så går det när energin tryter och man inte orkar fixa middag. Då blir det inte heller någon lunchlåda att ta med sig till jobbet.
Middag idag, lika energilös var jag idag, men.....plötsligt kände jag ett extremt sug efter tacos. Jag som inte ens är förtjust i tacos numera, har liksom förätit mig på det när barnen var små.
Not, detta inlägg skulle in i går på bloggen men det gick bara inte, datorstrul. Kunde inte ladda upp någonting.

I stormens spår

Kategori: Allmänt

Ingen har väl undgått stormvaringarna som härjat i hela Sveriges västra sida i helgen. Vi fick oss också en dos av vind, regn och rusk på självaste första advent. Blåste så jag trodde hela fkäkten skulle ryckas upp i taket när jag lagade mat. Kusligt. Sen all möda man lagt ner på att putsa fönstren  så fina är ju helt bortkastat. Fyyy vad rutorna ser ut!! Men vet ni, jag tänker blunda för det för jag går inte ut en gång till och tvättar fönster, så det så!! Ja ja ja...takpannor är kvar på sin plats och inga träd har vält på huset, så man får väl på det hela taget vara nöjd. Det kunde ju varit värre och det fanns ju de stackare som har värre spår efter stormen än några skitiga rutor.
Må gott.

Istället för julgrupp.

Kategori: Dukat,servettbrytningar, Intett & Pysslat

Det här behövs:
Skål
Oasis, lägg i skålen fukta den rejält.
Mossa, lägg ovanpå oasisen.
Valfria blommor, snitta dem korta och tryck ner i oasisen.
Valfritt pynt, placera pyntet ovanpå.
Voila...
Gör med fördel den här dekorationen när du har rosor som har börjat nicka. Eftersom de placeras tätt ihop så stagas rosknoppen upp och blir vacker ett tag till.

Glöggmingelbuffé

Kategori: Bak & Mat Recept

Det satt fint det, årets första glöggmingelbuffé.
Den hemmagjorda fuskglöggen ála superenkel var jättegod. Kunde inte hålla mig till Lucia så det fick bli premiärsmak idag.
Små färskostbitar överst på fatet finns färdiga att köpa på Willys och passade jätte bra till glöggen.
Mittenvåningen är det köttbulle/prinskorv, mexicansk kryddkorv.
Sist men inte minst den nedersa våningen: rostat formbröd/julskinka/senap delat i 4 st fyrkanter samt kavring/lufttorkad skinka/soltorkad tomat/ mozzarella  körda i ugn tills osten smälter, sedan delat i 4 st fyrkanter.
Baconlindade fikon körs i ugn till de har fått fin färg.
Apelsinchips tipsade en arbetskamrat mig om så det är första gången jag testar dessa, men måste säga att de var jätte goda. Viktigt är att man skrubbar/tvättar skalet riktigt ordentligt och att man skär riktigt tunna skivor, för annars blir de för hårda, lägg på en plåt, strö rikligt med florsocker på dem och rosta i ugnen i 125 grader tills de börjar få gyllenbrun färg. Ta ut dem och doppa dem i smält choklad och låt stelna.
Mums!
Cormflakegodis, lika delar nougat och blockchoklad smälts i vatten bad. Rör i cornflakes och klicka i knäckformar och låt stelna. Jätte goda.
Pepparkakor och ädelost är ju så klart ett måste på glögg buffén.
Jag blandar San Augur med lite cremefraiche till jag tycker den är lagom krämig. Passar så gudomligt bra till pepparkakor.
En väldigt enkel glöggmingelbuffé att göra och så gott och inbjudande.
En glad advent önskar jag alla!

Myser i morgonmörkret. Det är 1:a advent :)

Kategori: Allmänt

Idag blir det glöggmingel med familjen, en årlig tradition som vi gör vid varje advent fram till jul. Återkommer med foto och eventuella recept på snacksen/godiset som serveras till glöggen.
Katten har visst lekt sönder min ljuslykta, så det blev till att göra en ny.Passade då på att göra den veckade varianten på smörpappret istället och fäster den runt genom att ta ett grovt hushållssnöre på en grov synål och dra rakt igenom det veckade dragspelet i mitten och knyter ihop med en rosett. Sedan trycker jag ner pyntet vid rosetten.
Denna ljusstake nedan var tänkt till köket, men den andra jag hade där var flera lampor trasiga. Tror ni att dessa lampor fanns att få tag på?....NEJ!! Åkte runt hela stan, alla hade bara storleken större, i panik åkte jag på att handla nya ljusstaker till köksfönstren. Så det här med att köpa så lite som möjligt till advent....DET SPRACK!
Hur som helst belv de vita ljusstakarna i köksfönstren faktiskt finare tycker jag. Det var dessutom rea så jag fick 2 för 400 kr. Fick väl gå an då.

Vädret ute kunde ju varit roligare än regn, åtminstånde frost hade gett mer den rätta känslan.

Det vankas köttbullar till middagen.

Kategori: Allmänt

Eftersom det snart är jul så är det väl bra att så här dagen innan 1:a advent fixa köttbullemiddag och då på samma gång göra extra många köttbullar så att man har att plocka fram ur frysen och värma upp till julbordet. skönt att få dessa gjorda redan nu. :) Jag gör mina i ugnen, de blir väldigt mycket saftigare då än om man steker dem.
Känns ju lite konstigt för utanför blommar någon sorts primula jag har. Den ska annars blomma väldigt tidig vår. Men söt var den allafall i den annars stökiga sovande rabatten. :)

Städtipset idag.

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Det är en flaskborste, den kommer åt i rören. Där vill jag lova är ett paradis för en bakterihärd. Skäggstubb, tvålrester och hår, tandkräm, saliv, hudavlagringar. Det blir en riktigt otrevlig klägga!!
Men kolla så rent man kan få med en flaskborste och lite desinfektionsmedel. Man ser ju till och med det vita röret. :) Dock är en varning på plats, när du drar upp flaskborsten så skvätter det rätt rejält över allt så jag brukar täcka för men en trasa just när jag drar upp borsten.
Dessa två medel använder jag i mina badrum och är lite av mina favoriter. De köper jag på ÖB för 15 kr st. Helt klart ett bra pris! Desinfektonsmedelet använder jag sparsamt och inte allt för ofta. Det andra, rengöring för badrum använder jag mer frekvent när jag städar badrummen. Det luktar mycket och lukten varar en bra stund i badrummet när man har varit där och städat, så kanke inget för allergiker.

Uppskattning värmer.

Kategori: Allmänt

Ute var det busväder och blåst. Men i mitt hjärta blåste det varma vindar idag.En liten gest kan betyda så mycket för en människa. Idag fick jag en hyacint av en elev som examinerades, hon tackade för sig och all min vänlighet hon fått under tiden hon pluggat hos oss. Det värmde mitt hjärta minsann. :)
och.... nu har jag satt min lilla hyacint i en vas.
visst blev det väl gulligt!
Och här har vi en annan gullig liten krabat som varje dag ska vara med mig i badrummet när jag duschar.
Handfatet tycker tydligen Ozzy är en fin liten bädd. Där har han full översikt över mig när jag duschar.

Jultider= mysfaktor hög, såå myyysiiigt

Kategori: Allmänt

Friggs kanel te är ett passande te så här i jultider. Det luktar verkligen kanel om det och smakar kanel gör det också. Tror att de som har mjölk och socker i sitt te säkert tänker....kanelbulle! Så himla gott te i jultider:)
Adventsljusstaken för i år, är pyntad nu iallafall.Väntar bara på att få första ljuset tänt.
Så här såg förra årets advetntsljusstake ut. Ni ser de fina stjärnorna i hörnen, dem hittar jag inte i år, trots att jag har städat bland allt mitt pynt. Grrr!
Så jag åkte på att inhandla lite nytt pynt att dekorera årets ljusstake med. Det blev väl fint det med, men hade gärna velat hitta min stjärnor.
Mitt kök är väldigt stort så det passar med en blockljusstake som advetntstake. Den klassiska varianten med kronljus skulle bara försvinna i mitt kök känns det som. Jag såg en sådan här blockadventsljusstake för första gången för säkert ca 6 år sedan i ett skyltfönster på Frölunda torg. Jag föll direkt för den och köpte in ateraljerna och ställde på bardisk och buffén på jobbet.  Samt köpte jag en hem till mig.Tänkte det är ju suveränt med blockljus och slippa byta ljusen stup i ett. Jag förstod också att det här är en grej som kommer att bli inne och så småning om kommer de flesta att ha en till advent. Alla gäster både på jobbet och hemma blev försjusta i den och undrade vart den var inhandlad. Nu finns det många varianter av sorten och detta är min andra variant. Den första jag hade var mer ett avlångt fat. Vilken typ av adventsljusstake har ni hemma?

En damm mopp gjorde min dag idag :)

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Tänk att man kan bli så glad av städtillbehör. Min mopp som jag kallar mirakelmoppen är en av mina absoluta favoritstädredskap, och ett av mina bästa tillbehör till moppen är en micro damm mopp. Den är lite plyschteddyaktig och helt suverän att damma/sopa golven med. Den är liksom statisk när man drar den över golvet, sugs allt damm OCH KATTHÅR till den. Tyst är den också, idealisk när man vill få rena golv snabbt när alla ligger och sover. På ca 7 minuter har jag svept över hela huset och det ser ut som att jag har dammsugit. Den är också super att damma taket med och få bort ”dammväv” som jag kallar det (damm som virvlar upp och bildar sammanhängande trådar i takhörnen.). Jag köpte själva moppen för ex antal år sedan och har ångrat så att jag inte köpte fler än två av micro damm mopparna eftersom de ofta hamnar i tvätten. Har letat i säkert över ett år efter dem! Men så idag….äntligen, hittade jag dem  på Claes Ohlson!! Så nu har jag fyra :) Vad glad jag blev!!

Hemmagjord snabbglögg

Kategori: Bak & Mat Recept

Äntligen hann jag göra den. Den var supersimpel att göra, hoppas att den är god nu bara. ...Ja ja...det återstår väl att se.

Julglögg
Koka upp 2 dl rött vin tillsammans med en påse Santa Marias glögg kryddor. Låt småkoka några minuter.
Sedan låt  den svalna och dra under ett lock i minst 1 timme. ( Min stod nog och drog i 3 timmar)
Sila glöggen och tillsätt 1,5 dl brun farinsocker och 0,5 dl konjak och 70 cl rött vin. Här kan man värma den försiktigt igen för att servera men jag hällde istället över min på flaska för att dra ytterligare innan jag kanske vid lucia värmer upp lite grann för provsmakning. Som sagt, jag vet ju inte alls om det här blir något gott, men har man tur så blir det ytterligare ett enkelt recept som är gott.
Tjingeling for now:)

2:a julpysslet, inför advent

Kategori: Dukat,servettbrytningar, Intett & Pysslat

En mosspimpad amaryllis. Ren stil och väldigt enkel att göra.Trevlig så här i adventtider:)
Det här behövs:
1 amaryllis,( eller julros är också väldigt vacker på det här sättet.)
1 glasvas, (vasen är köpt på Ikea för ett par år sedan, men jag tror att de finns kvar fortfarande.)
Mossa (Klä mossan runt krukan och sätt ner den i glasvasen.)
Dekorationsjulkulor (Tryck dit ett par julkulor.)
Klart :)
Men vaa!!....vem har hittat till köket, kan det vara hustomten?? ;)

Röja står på agendan idag, men även lite gosaker

Kategori: Bak & Mat Recept

Ingen tvekan om saken, här måste röjas! Det går inte och hålla ordning längre. Har upptäckt att jag köper dubbelt av vissa saker för jag hittar dem inte. vardagsrummet ser nu ut som en bomb har slagit ner, för  där samlar jag allt jag måste köra till tippen med, och det är en del. Kattställningen får bli kvar förstårs, annars blir nog Mimmi sur.
Det finns mer bakom väggen som inte syns  på kortet så det blir nog minst ett par vändor till tippen :P Men jag har även tänkt hinna med att handla och göra egen glögg om jag får tag i allt som ska vara i. Ni känner ju mig nu....det ska inte vara några krångliga recept. Receptet följer senare.
Köket är ju framkomligt iallafall och det tycker katterna med eftersom de ligger i vardera fönster och spejar ut:)
Jag är även laddad för allt ljuständande som stundar. Det var ju det här med att handla dubbelt....Jösses vad ljus jag hade :P Men nu har jag ording på dem och det ligger på ett ställe och inte tre! :)
Men  jag har ju avnjutit frukost, dessvärre fanns inget roligt pålägg i kylen. Hann inte riktigt med att handla igår för jag var så upptagen med att röja och sedan på kvällen skulle vi bort på middag. (Vilket ju var väldigt gott och trevligt:)
Men ägg och tomater har jag alltid hemma, så jag gjorde fattigmanspålägg. Pappa har lärt mig, det är något man gjorde i England, de gamla dagarna. Det finns ändlösa varianter att hotta upp den med, men jag tänker på kalorierna, så jag kör den fattiga varianten.
Hacka 3 hårdkokta ägg och blanda med 1 hackad tomat, lite salt och peppar. Enkelt och gott.
Ännu godare blir det om man tillsätter lite majonäs, eller smör. Man kan ju även ha gurka i eller örter eller varöfr inte båda...tja varianterna är upp till var och en. Grunden är hur som helt, ägg, tomat, salt och peppar.
Ha en go söndag, nästa söndag är det adventmys i alla fönster :)

Fredagsfikat Moccarutor

Kategori: Bak & Mat Recept

Äntligen fredag och jag har tagit ut lite komptid så jag är hemma tidigare än vanligt. Extra härligt på en fredag. Idag får det allt bli lite fredagsfika i form av moccarutor.En kär gammal klassiker. Dem är inte bakta idag utan jag hade dem i frysen från ett tidigare bak för 2 veckor sedan. Men det här är de sista nu, sedan är de slut. Jag skär dem i små rutor för jag tycker att de är ganska mäktiga ändå, men vääääldigt goooooda. Ha nu en väldigt trevlig fredag, det tänker jag ha :)

Moccaruta med smörvaniljcreme
4 ägg
4 dl socker
2 dl kokande vatten
4 dl mjöl
4 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Häll i det kokande vattnet.
Blanda för sig mjöl, bakpulver och rör försiktgt ner mjölblandningen i smeten.
Häll sedan över smeten i en smord bröad ugnsform (ca 25x30 cm)
Grädda i ugnen 175* i 20 min.
Smörvaniljcreme
2 dl florsocker
2 äggulor
2 msk vanilinsocker
150g smält smör
Vispa socker och äggulorna. Blanda i vaniljsockret och det smälta smöret.
Låt cremen kallna i kylen. Rör då och då i cremen så att den inte stelanar för mycket. Bred över cremen när kakan har svalnat. Stö kockos över.

1:a julpysslet enkel ljuslykta

Kategori: Dukat,servettbrytningar, Intett & Pysslat

Dessa ljuslyktor är lätta att tillverka, ger ett mysigt sken och kostar knappt något.
Det här behövs:
Dricksglas ( jag använder glasen man får när man köper Gästabuds senap)
Smörpapper
Hushållssnöre
Ev lite tejp
Valfri dekoration
....och här har vi resultatet. det var väl inte så illa.

Vad gör kirurghandskarna i köket?

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Vem gillar egentligen att ta i rå kyckling, fisk eller rått kött. Yeak.!Förr fanns bara kirurghandskarna att köpa på apoteket, men på senare år har man väl i livsmedelsaffärerna insett det restauranger insett för länge sedan….Kirurghandskar går att använda i köket, inte bara till medicinskt syfte. Numera finns de faktiskt att köpa i livsmedelsbutikerna. Jag har alltid en förpackning hemma. Tycker de är toppen att ha i köket när man ska tillreda kött, fisk eller kyckling.

Mörk choklad är hälsomat

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Jag är en riktig sockernarkoman om man kan säga så. Fullkomligt älskar sött vad det än må
vara, kakor, godis, läsk, vin....men med åren sätter det sina spår och jag kände plötsligt att jag inte mådde bra av allt socker, och för att inte tala om bilringen runt midjan! Jag bestämde mig att nu får det vara nog!! Jag ville få bättre former och framför allt ville jag MÅ BÄTTRE. Hittade en sida på nätet som jag har haft mycket stor glädje och nytta utav i min kamp mot onödiga extrakilon och sockerberoende. Följ länken får ni se: halsosidorna.se Nu är jag av sorten som INTE tror på en massa bantningsmetoder, utan jag tror mer på att äta rätt och då får man bukt med det mesta. Jag har blivit av med kilona runt midjan och jag håller mitt sockerintag under kontroll. Jag slutar inte äta sötsaker men jag tar kontrollen över begäret. Blir suget för kraftigt...tja då är det strikt nyttig diet som gäller och vardagar tillåter jag mig bara att äta en ruta mörk choklad per dag och ett par frukter. sockerbegäret håller sig på plats trots att jag på helgen inte har några restrektioner utan kan festa till med en smarrig bakelse till kaffet om jag så önskar. Tycker till och med att vissa kakor smakar för sött och blir äckliga nu för tiden. Det enda jag helt har slopat egentligen är lösgodis. Har inte handlat det på snart ett år. sen anväder jag ALDRIG socker i kaffe eller te.
En ruta Mörk choklad av god kvalité (minst 70%) anses till och med hälsosamt. Själv äter jag Lindt excellence 70% eller 85%.

Jultiderna är här!

Kategori: Allmänt

I år har jag bestämt mig för att jag ska pyssla själv, och köpa så lite som möjligt. Min blogg kommer att präglas av julen nu med olika bestyr och dekorationer som man själv enkelt kan fixa till en billig peng eller ibland helt gratis om man bara har en trädgård med lite skatter, eller för all del en skog man promenera i och plocka allehanda skatter;)

Testlagat i veckan

Kategori: Bak & Mat Recept

Den här fiskrätten gick riktigt snabbt att tillaga. I receptet stod det att fisken skulle serveras med ris, men jag gjorde mos istället eftersom jag tycker att potatismos är bland det godaste till många av fiskrätterna. Visserligen tar mos lite tid att göra så man får börja med det först. Det var det ändå värt för det var riktigt gott till. Men ska det gå fort är nog ris bättre att göra och säkert jättegott det också. Den här fiskrätten smakade mycket och det gillar jag.....mat som SMAKAR något.


Citron & Olivfisk för 4p
800g vit fiskfilé tex gös, kolja, hoki eller sej. (Jag använde sej)
2 vitlöksklyftor
2,5 dl grädde
1/2 hönsbuljongtärning
2 msk grovhackad färsk timjan
1 dl svarta oliver
Juice & rivet skal från en 1/2 citron
smör till stekning
salt & peppar
Gör så här:
1. Skär fisken i lagom stora bitar. Skala och hacka vitlöken.
2. Bryn fisken runt om i smör i en stekpanna. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg i vitlöken.
3. Blanda grädde, buljongtärning, oliver, citronskal och juice i en skål. (Jag skippade skålen och blanda allt direkt i pannan. Funkade lika bra det med.)
4. Häll såsen i pannan och låt fisken sjuda under lock i ca 5 minuter. Rör försiktigt i såsen någon gång.
5. servera rätten med kokt ris, gärna blandat med vildris, citronskivor och generöst med fräst spenat eller andra grönsaker. ( Säkert jättegott det med, så jag ska prova det nästa gång.)

Ett annat gott recept med lövbiff som jag provade i veckan, fast istället för rullader gjorde jag en gryta av det. Lite snabbare variant av receptet.
Svampfyllda lövbiffsrullader med mos för 4p
600g lövbiff
1 gul lök
300g svamp gärna kantareller (Jag anväde torkade kantareller för det hade jag hemma)
1 knippe persilja
Till såsen:
3 dl vatten
1 dl grädde
4 msk maizena redning( jag tog 1 msk maizenamjöl. )
1 dl rött vin ( gärna matlagningsvin)
1,5 msk vilt & kantarellfon (hittade ingen sådan mix så tog bara viltfond eftersom kantareller redan finns med i receptet)
10 krossade enbär
1 tsk soya
Salt & peppar
Smör att steka i.
Gör så här:
1. Strimla lövbiffen och lägg åt sidan så länge.
2. Skala och finhacka löken, fräs den i smör med svampen tills vätskan är borta.
3. Hacka persilja och lägg i pannan.
4. Pudra majzena mjöet över fräset och häll på vattnet och rör om med en gång så att det inte blir en massa mjölklumpar.
5. Blanda därefter i fonden, vinet, enbären, grädden och soyan.
5. Till sist lägg i den strimlade lövbiffen och låt koka med några minuter tills köttet har fått färg. Dock inte för länge för lövbiff blir fort torrt kött och då är det inte lika gott!!
5. Salta och peppar efter smak
Gör man rullader så skulle man lägga svamp, lök och persiljefräset på lövbiffsskivorna och rulla ihop och fästa med tanpetare. Steka dem så de får stekyta.
Blanda övriga ingridienser till såsen och lägga i rulladerna och låta det koka ihop.

En vanlig dag

Kategori: Allmänt

Vardagarna startar tidigt, redan vid 6-tiden satt jag vid frukostbordet i morse.
....och så här såg min fukost ut....brie & salamimackor.....mmm...
Sen iväg till jobbet och göra en 8 timmars arbetsdag.
Väl hemma....
Har jag nu packat in min mossa i plastpåsar i väntan på att asventsljusstaken kommer fram. Se, det ser precis ut som jag har inhandlat mossan i affären.
Nu i full färd med middagen som blir ett nytt recept jag testar. Blir det gott ska jag återkomma med recept imorgon. Har även en fiskrätt som jag testlagade i veckan som var riktigt enkel att göra och smakade väldigt gott. Även den ska jag se till att få in receptet på bloggen imorgon.
Må gott!

Mmmm, så goda säger jag bara!

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix


Bekämpa ohyran på inomhusväxterna

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Nu så här i adventtider har jag legat steget före och varit ute och plockat lite mossa innan frosten/snön kommer. Hände förra året nämligen, att det snöa igen fullständigt innan någon knappt hann plocka mossa, så det var till och med svårt att få tag på i affären också. Nu har jag sett till att ha hiunnit få mig lite mossa till adventspyntandet. Vi har en hel del mossa i vår egen trädgård så varför betala för det då? känns ju onödigt.
Men då återstår alla kryp som medföljer....vad göra?
Jo man lägger mossan ovanpå  fuktiga lercakulor i en form, pudrar över lite myrrpulver, det tar nämligen inte bara död på myror utan även annat småkryp som småflugor, spindlar, osv...utan att skada växten, eller i det här fallet mossan.
Det knepet lärde Bellis killen mig som sköter blommorna på jobbet. Visserligen var det i jorden på växterna man skulle strö myrr på, men det måste ju funka på mossan också tänker jag. Han har massor bra tips på vad som faktiskt funkar när man ska bekämpa ohyra på inomhus växer. Jag delar så klart med mig av tipsen jag får här på bloggen. :)

Vilken trevlig överraskning en tidig morgon! :)

Kategori: Allmänt

ICA här hemma körde en liten kampanj ihop med lokala tidningsbolaget igår. När jag klev av min anslutningsbuss så stod där på perrongen ett bord fullt  med värmeljus samt var, frallor, frukt, juice, kaffe, liten chokladbit och morgontidningen packad i en liten påse som delades ut till alla resenärer. Så lyxigt det kändes med en liten frukost påse på pendeln och vad glada alla blev sen då! Så smart av dem. Redan på eftermiddagen var jag på...just det, ICA och handlade. :)
Smart marknadsföring.

Roliga servettbrytningar

Kategori: Dukat,servettbrytningar, Intett & Pysslat

Så här inför jul är det kul med lite olika servettbrytningar. Vad sägs om en tomtetoffel till julbordsdukningen.

Julbestyr och pepparkaksbak står för dörren.

Kategori: Bak & Mat Recept

Det är ju mindre än 3 veckor kvar till advent!! Det är nu det är lagom att börja förbereda inför julmånaden med exempelvis steka köttbullar,  baka lite inför julen och lägga i frysen.
Här har jag för mig, bakat en ny sorts kaka......nämligen pepparkaksmums.

Pepparkaksmums
150g smör
350g ljus sirap
2,5 dl strösocker
1 påse pepparkakskrydda (Ca 18g)
2,5 dl mjölk
2 st ägg
1 tsk bikarbonat
2 msk varmt vatten
5,5 dl vetemjöl
Glasyren
1 dl vispgrädde
150 g ljus blockchoklad
Gör så här:
Smält smör tillsammans med sirap, socker och kryddorna. Drag av kastrullen från värmen, låt svalna något.
Rör i mjölk och ägg.
Lös upp bikarbonat i vattnet och blanda ner det.
Rör i mjölet.
Häll smeten i en ugnsform 35x25 cm klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 45-50 minuter, 175*.
Koka under tiden upp grädden. Dra av kastrullen från värmen, bryt ner chokladen och rör om tills chokladen har smält helt. Bred glasyren över kakan och låt den sedan stelna.

Rättelse

Kategori: Allmänt

Ser att jag i ett inlägg har skrivit att jag tillsätter jordnötsolja i grönskasfräset, fel av mig, det ska vara sesamolja och det ger en lite nötig smak.

Pimp your cake

Kategori: Allmänt

Hittade roligt strössel med lite olika smaker, på ÖB, 11 kr styck. Var jag ju tvungen att införskaffa, så att jag kan pimpa mina bakverk.:)

Gör ditt eget putsmedel till besticken

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Förr när jag jobbade på restaurang var man ju jämt tvungen att putsa besticken. Phu....men det gick väldigt smidigt. Man blandar bara en del ättika med 10 delar vatten i en sprayflaska. sen sprayar man bara ättikblandningen på en trasa och putsar besticken med. snabbt och enkelt.

Njutning i all enkelhet

Kategori: Bak & Mat Recept

Det är till viss del med ögat vi njuter. Genom en fin dukning och lite extra snitts på vardagsmaten, kan man få den att upplevas så mycket lyxigare än vad den egentligen är.
Det är inte alltid man har färska blommor att njuta av, men en bordsdekor kan man enkelt fixa ändå. Här har jag hämtat inspiritation av mitt kusinbarns fru, Linda. En vas med sten och en tygros i som jag ställt på en silverbricka och lindat murgröna (från en konstväxt) runt. Väldigt sober dekoration tycker jag. Tack Linda för det tipset:)
Fin smakarnas champinjonrätt iform av finsmakarnas champinjon toast. Receptet har jag lagt upp förut på bloggen.
Vinet passade dessutom utomordentligt gott med förrätten. Helt otippat faktiskt.
Ett vin som jag förresten köper väldigt ofta, jätte bra vin på box faktiskt. kan varmt rekommenderas.
Vardagsmat fast med lite snitts. Anledningen...jag har gjort ett schema med olika middagar och på 8 veckor har vi inte ätit samma rätt en enda gång. Men då kommer ungdomarna och klagar om att de saknar sitt vanliga kött sås och potatis. så det fick det bli som fredagsmiddag...fast på lite festligae vis förstårs.
Bästa sättet att få möra kotletter är att fixa stekyta på dem och sedan tillsätta vatten, och när vattnet kokat in är kotletterna faktistk lagom möra.
Genom att lägga lite lättfrästa grönsaker under, blir rätten genast lite festligare och dessutom smakar det väldigt bra.
I det här fallet har jag fräst morötter, paprika, rödlök och babyspenat. Salt & peppar lite råsocker och sesamolja och balsamico. Ger en lite nötig smat till grönsakerna som passar bra på hösten och som jag gillar.
Såsen är en gräddsås med:
köttbuljong, vatten, grädde salt & peppar och lite vinbärsgele och så är den redd med lite mjöl. Enkelt och gott.

Would you care for a cup of tea?

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Engelskt te, det fanns bara att avnjuta i England förr. Numera kan man njuta av
en äkta engelsk kopp te även hemma i Sverige. Finns på......ja ...willys så klart!
En liten varning är på sin plats. Tepåsarna av den här kalibern är mycket starka, så man kan inte lämna den i särskilt länge. En del tycker det räcker att bara doppa den i vattnet ca 3 ggr efter varandra, så får det rätt styrka.

Go Fika :)

Kategori: Allmänt

Chokladmuffins med vaniljfyllning....yummie!!!
Nej dessa fina muffins har jag inte bakat själv. De är köpta på kondis.
Löjligt goda och ja...jag hade gärna velat kunna baka sådana!

Praktisk lunchväska

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Tycker själv den är super fin. Mycket finare än den väskan där det står ”Dagens lunch” kan innehålla spår av rester.

Perfekt storlek också. En lunchväska rymmer min matlåda, salladsburk, dressing, frukt och bestick och lite mer där till om så skulle behövas. Köpte mina (en till mig, och en till mannen min)på Hemtex för 39 kr st, har jag för mig de kostade.