vardagsenkelt

Äntligen klart!

Kategori: Allmänt

Nu ska det nog gå snabbare att hitta när jag äntligen är klar med att ha delat in alla inlägg i kategorier.
Måste förresten tipsa om ett par tänkvärda ord som jag läste på den här bloggen.
Meningar så rätt!!

Fotokurs hos Alex

Kategori: Dukat,servettbrytningar, Intett & Pysslat

Yes.....idag har jag nätverk. Kom inte ut på nätet alls igår. vet inte om det berodde på att vi i månadskiftet byter bredbandsleverantör. Dessa bilder tog jag igår, gick en liten mini foto kurs hos Alex. Han är ruggig på att fota detaljbilder. Det vill jag också kunna! Jag kommer nog inte upp i hans kaliber,men ändå rätt okey tycker jag. :)
Och att pynta med sina smycken är helt rätt nu, så fram med era odlade pärlor och glittrande halsband och pynta på. ;)
Det var konsten, att få lite att se något mäktigare ut. Tidigare hade jag annars tagit nedan bild, hahaha, men det sättet att fota fångar ju inte direkt detaljerna lika bra. :P
Men nu när Alex har tipsat mig kanske man kan ta lite roligare detaljbilder. Kul är det i alla fall.
Hoppas att ni har det bra.
Stora kramen

Bortglömt men enkelt & välfungerande knep mot sömnsvårigheter

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Som ni vet så har jag snackat en hel del om att ligga efter med sömn, och det är ingen överdrift. När jag väl har fått möjlighet och sova så har jag inte kunnat. Det är ju typiskt, eller hur!
Igår kände jag att jag MÅSTE verkligen få sova...är väl heller ingen nyhet att när man känner så, då går det absolut inte att somna!
Men jag kände verkligen.....JAG MÅSTE, samtidigt som jag kände i huvudet att det kommer inte att bli så lätt. Jag har kommit in i en sådan där fas där jag somnar 1 timme kanske, för att sedan ligga vaken 4 timmar, sover en halvtimme till och vaknar till igen....osv....Jag brukar kunna känna i huvudet när kroppen har kommit in i en sådan fas och den fasen är kroppen i nu.
Men så i min frustration igår så kom jag på....mitt gamla knep, jag gjort tusen gånger på Toni när han har haft svårt att sova, har även kört metoden på mig själv förut och gjorde så även igår. Funkar till 100% varje gång och går på några minuter att somna.  HUR FAN HAR JAG KUNNAT GLÖMMA DET GAMLA KNEPET!!
Jag tänker dela med mig av det kneptet till er. Det är hur enkelt som helst och det tar inte mer än några minuter så faller man i sömn. Dessutom är det helt ofarligt.
............
Gör bara så här:
Du håller dina fingar tätt  som ett tryck mot fontanellen ungefär.(Får ej göras på små barn.) Du känner hur huvudet pulserar mot fingrarna, bara fortsätt att trycka där med ett fast tryck. Håll dem där i ett fast tryck några minuter. Släpp sedan efter och känn hur avslappnad du blir. Det är som en ström av lugn som rusar ut i blodet. Har du svårt att göra det på dig själv, be din parter göra det åt dig. Gör det igen och igen om det inte funkar. Man lär sig ganska snabbt vart fingrarna ska vara placerade för att göra mest verkan och jag lovar det funkar garanterat rätt snabbt. Har aldrig behövt upprepa det mer ett ett par gånger. Men man behöver hålla ett rätt hårt tryck emot.
Jag sov som en baby till klockan 12 idag!!! Testa nästa gång ni har svårt att somna. Det är skit effektivt!

Konferensmiljö av lite annorlunda slag :)

Kategori: Allmänt

Vem skulle kunna motstå att konferera i en sådan här miljö? Jag bara undrar, vem skulle kunna det!!
Klart annorlunda och fantastiskt kul inslag på en konferens.
Och någon längre tids sömn var väl inte att tänka på...
nej, utan istället var det danskorna som åkte på för kvällen bjöd på partaj!
Och visst känns det dagen efter i benen efter allt dansande.....
men utsikten från hotellrummet gjorde däremot inte ont :)
Summan av kardemumman är att jag har fått uppleva en riktigt bra konferens och nu är jag i stort behov av att återhämta mig från på tok för lite sömn.

Kaffemarodören har gått till vila

Kategori: Allmänt

Min baby vill inte vara med längre:( I en veckas tid har gubben försökt att få liv i kaffemaskinen. Den hämtar sitt vatten,  den mal bönorna,  den tömmer kaffet, men.... inte i koppen, utan det hamnar i spillkärlet hela tiden.
Tänkte vi kunde lämna in den för lagning, men nej, det tyckte inte Toni var lönsamt. Det är nog dyrt. Lika bra att köpa en ny, och i samma mening tillägger han, fast jag vill ju inte köpa en likadan. I så falll vill jag ha något ännu bättre.(Tror att han väldigt gärna ville ha en ny.) Nog tusan kom vi hem med något bättre....
och även om den var bra mycket dyrare än vad jag hade tänkt att vi skulle lägga så var det faktiskt ett riktigt kap! Det var mycket maskin för pengarna.
Den är helautomatiskt och då menar jag helautomatisk...med en knapptryckning gör den allt från att rengöra sig, skumma mjölk, mala bönor till kaffe, eller cappuccino, eller macchiato, till tevatten till varm mjölk i koppen.
Sådan lyx unnar vi oss därför vi går sällan ut på restaurang eller fikar på café. Vi är riktiga hemmanördar och då får man ha lite skön vardagslyx istället.
...............
Från det ena till det andra så håller jag på att sortera allt i bloggen i kategorier, för att det ska vara lättare att hitta. så man slipper skrolla igenom hela bloggen när man snabbt vill hitta något tips eller recept eller så.
Har delat in kategorierna i:
Allmänt
Bak & Matrecept
Bra köp, Knep, tips & trix
Dukat, Inrett & Pysslat
.................
Klicka på ni, men jag är långt ifrån färdig med sorteringen....men det är under arbete.
Nu måste jag sticka och packa för konferensresan imorgon och SOVA för i natt sov jag INTE EN ENDA BLUND överhuvud taget!
.................
Må gott, vi hörs.

Allmost back on track

Kategori: Allmänt

Känner mig bättre nu, och tror nog att jag kan jobba imorgon. Eller rättare sagt imorgon har jag för avsikt att jobba.
Tyvärr har jag inget kul att uppdatera med, har ju levt på kylskåprester då jag varken haft matlust än mindre haft energi att laga riktig mat.
Dock har jag stundtals orkat kolla lite i tidningar och läsa lite bloggar, tv och så och hämtat massor av inspiration, så jag är jäkligt sugen på att dra till affären och fylla upp kylskåp, städa ut bakterierna och fylla på med färska blommor...... tja när man känner så, då är man på bättringsvägen. Eller hur?
Men för tillfället får jag nöja mig att blicka mot min porslinsblomma (tror jag sorten kallas för) när jag vill se något vackert.
Det blir nog kramp med tiden bara för på fredag ska vi resa bort ett dygn med jobbet på konferens, vilket jag när jag varit sjuk, absolut inte alls har kännt för. Men kanske jag ser det med nya ögon när jag väl avverkat ett arbetspass. Dessutom kanske jag får något kul att dela med mig av här på bloggen. Det återstår att se det. Hoppas att vi får något gott att äta.
........................
Här har ni min lille Ozzy som hoppat upp på stolen mitt emot mig när jag knaprar på kex och läser bloggar och med bedjande blick kollar på mig, men matte se mig då, har du inget gott till mig.
Visst är han bedårande söt!
All the best to you, vi hörs!

-9,3 grader ute....inte bara trädgården är vissen.

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Jag likaså....
Ont i halsen och huvudvärk och almän sjukdomkänsla. Hua...bara att bädda ner sig. Sjuksyster sa åt mig att ligga högt med kudden så att slemmet inte drar sig ner mot lungorna, dricka varmt te med honung för halsen...så jag lyder väl hennes råd.
Men när jag var liten och hade ont i halsen hade jag en alldelses egen liten sjuksyster, Maggan hette hon. Hennes kur mot halsen var varm mjölk med honung i, and let me tell you....det lindrade  verkligen halsont, det var en så len, rena sammets känslan i halsen och som varade länge!! Jag gillade inte honung, men det drack jag hur lätt som helst för det var så skönt för halsen. Rena mirakeldrycken om ni frågar mig. Så har ni ont i halsen eller om barnen har ont i halsen och inte gillar te, prova då varm mjölk med honung istället.
.............
Idag är det för övrigt den klart kallaste dagen vi har haft den här säsongen. Vi har nämligen -9,3 grader ute. Både kyla och snö har kommit otroligt sent i år. Hoppas verkligen att det inte varar så länge bara!
..............
Nu ska jag bädda ner mig, må gott!

Chocolate craving.... and lack of time

Kategori: Bak & Mat Recept

Nu känner jag verklgen att veckan har en dag för lite. Har försökt att få till ett möte i två veckors tid nu men det verkar stört omöjligt att få ihop. Hur svårt kan det vara!!!
Känner mig förkyld också  och var till och med lite hänging en sväng under dagen på jobbet. Men kände mig bättre sedan och trodde att det bara var mat i magen som saknades.
.................
När jag kom hem hade jag bokat ett In Door Walking pass....fyfan helt slut och om ännu mer förkyld!
.................
Är chokladsugen så jag håller på att gå åt, men nehe nu är det bara en ruta mörk choklad om dagen som gäller....tror ni jag hade någon jäkla mörk choklad hemma då?! Bara ljus choklad typ Aladin... vilket är helt förbjuden i min måndag till torsdagsvärld, så jag suktar vidare och hoppas att dagen ska ta slut och likaså mitt chocolate craving.
..............
Jag fick ju som bekant min ranson av choklad i helgen, de där goda muffinsen. Dem var Yummie. Mycket chokladsmak och lagom sega i mitten.
Receptet om ni vill ha hittar ni här nedan, (kommer från Ica:s sju sorters kakor, upplaga från typ medeltiden ;)
...............
Muffins ca 15 st
Ugn 200grader/varmluft 175 grader
100g smör
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
................
Smält smöret och låt svalna
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Tillsätt övriga ingridienserna.
Blanda till sist i det smälta avsvalnade smöret.
Fördela smeten i formarna ca 3/4 i varje fórm.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
GÖR INTE SOM JAG OCH ÖPPNA UGNSLUCKAN UNDER GRÄDDNINGEN! De ska visserligen sjunka ihop lite men inte en jäkla krater i mitten, som mina :(
..................
Vill också tipsa om silikonformar. Har sett att dessa kan vara ganska dyra på sina ställen. Jag köpte mina färgglada på ICA MAXI, 8 st för 35 kr. Visserligen ett extrapris men de var ändå inte så dyra på fulll pris heller, som jag sett i andra affärer. Håll utkik när de rear dem igen. Annars tror jag de låg på ca 45-49 kr för 8 st.
Grymt att ha ett gäng och slippa tänka på om man har bakformar hemma när andan faller på och man vill baka. Är ju så störande om man drar sig för sin impuls bara för att man inte har formar hemma och inte ids åka ner till affären och handla. Onödigt.... eller hur?
......
Nu måste jag gå och kurera mig med lite varmt honungste.
Må bäst och krya på er om ni känner er vissna!
Kram banan.

Muffins....inte riktigt som jag hade tänkt mig :(

Kategori: Bak & Mat Recept

Eftersom jag nu för tiden ser jävligt dåligt, så blev reflexen att öppna ugnsluckan och kolla om de var färdiggräddade, mot bättre vetande förstårs. Men när jag tog ut dem såg den ändå höga ut så jag tänkte de har klarat sig fint. Men när jag väl skulle ordna med toppingen och kollade till dem igen så såg de ut så här...:(
Inte bra, inte bra.... men men, jag ska ju ändå ha topping på så det löser sig. :)
och visst såg det väl okey ut ändå.
Men muffins med en krater i mitten bäddar för jäflit mycket fyllning!
Inget fel i det i och för sig, fullt ätbara ändå, men näh....resten får bli serverade som de är helt enkelt, för dem var väldigt goda, så där perfekt sega i mitten och mycket chokladsmak.
Men nog inget jag ställer fram om vi får fikagäster.
Men toppingen jag gjorde passade annars väldigt bra till chokladmuffins.
........................
Topping
100g Philadephiaost
1/2 dl vispad grädde
1 msk florsocker
2 msk lemoncurd
Blanda allt sammans till en kräm och bred eller spritsa på muffinsen.
Eftersom det här var en test på topping så gjorde jag lite, så ska man ha till alla 12 muffinens får man nog trippla ingridienserna.
........................
Ja ja man kan inte alltid lyckas med allt man gör.
Hej svej for now.

Gladpack som fungerar!

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Godmorgon.
Jag är inte uppe med tuppen idag, men kom upp i hyfsad tid. Kvart i nio närmare bestämt. Har hunnit med att baka Muffins. Lämnar blid lite senare, för nu ska jag göra någon topping till muffinsen ,men innan det måste jag få i mig lite breakfast.
.......................
Tips idag........
Jag har hittat bästa plastfolien everr för hemmabruk vill säga som verkligen snörper åt och klistrar sig fast. Dessutom är den dryg, räcker fantastiskt länge. Det närmaste jag har kunna komma den plastfolié som används i restaurangerna.
Jag hoppas att Willys aldrig slutar att sälja dessa!!
och ett attans gott bröd. :)
.....................
Ha de bäst, for now!

Snö....det var väl roligt då!

Kategori: Väder & Fenomen

Hur mycket känner jag för det här nu!
Det är stora flingor som öser ner från himelen nu.
Ja ja det är väl kul för de små som kanske kan få åka lite pulka eller snowracer.
......................
och nu är marken täckt!
Man kan säga att det här första snön för i år för så här mycket snö har vi inte haft innan idag. Det har max kommit någon dag med ungefär så mycket snö som på första bilden för att samma dag senare på kvällen töa bort. Det är till att få sen vinter!

Potatis snittar.

Kategori: Bak & Mat Recept

Vilken kul grej.
Testade att göra potatis snittar eller vad de nu kallades, och shit vad gott det var. Det var sannerligen en nyhet. Inte var det särkilt tidskrävande heller. Det här kommer jag att testa fler gånger, kanske man kan piffa dem ännu mer. Vad vet jag, det är ju bara att testa sig fram, eller hur?! :)
Hämtade tipset från en av mina absoluta favobloggar som ni hittar här
Victorias blogg, den är grym och en av mina favoriter som jag följer så gott som varje dag. Stor chans att ni redan besökt hennes blogg, men om ni inte har det så gör det NU!! It's an order ;)

Tror inte det är sant.

Kategori: Allmänt

Ser ni!!! Det borde vara strffbart att ha julprylar framme nu. Dem måste ha missuppfattat 20-dag knut och trott att datumet 20 januari är detsamma.....eller hur tänker dem egentligen???
Det startar med jul prylar redan i November... och det är fine by me. Det accepterar jag idag. Men vad fan har julen här att göra nu??? TA BORT SKITEN!!!!!  Jag blir fan allergiskt. It's so December ;)FRAM MED VÅREN....eller varför inte sälja hjärtan fram till alla hjärtans dag istället.

MMmm.....en ny köttfärsrätt!

Kategori: Bak & Mat Recept

Okey, jag har inte varit flitig med mina blogginlägg. Sa sist att jag skulle exprimentera lite med middagen, och det gjorde jag också. Jäklar vad gott det blev!!!!
Tänkte det här måste jag dela med mig av till er, men.....jag glömde fota maten. Så jag fick fota det som blev kvar till min lunchmatlåda. Så lite tråkig bild, men bättre än inget tycker jag. så den bilden får duga.
Har haft häcken full så hann inte med att dela med mig av mitt smakäventyr förrän idag.
Recept
750g blandfärs
ca 1 dl hackad blandad lök (purjo & rödlök)
ca 1 dl riven morot
ca 1 dl riven fänkål
1 burk tomatkross
1 msk kalvfond
1 msk basamvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk timjan
Salt & peppar
100g rökt skinka
1 svätt soya & honung (Inte nödvändigt)
.....................
Fräs alla grönsaker lätt, tillsätt blandfärsen och låt den fräsa med tills den har fått färg.
Tillsätt tomatkrossen, kalvfonden, balsamvinäger och pressad vitlök och kryddorna.
Häll i de krossade tomaterna och balsamvinäger.
Smaka av om såsen behöver en skvätt soya eller honung eller både och. Det ska inte smaka för syrligt eller för mycket tomat. Det ska vara en rund smak.
Tillsätt timjan, salt & peppar
Låt puttra en stund.
Det sista stax innan servering tillsätter du den rökta skinkan och låter den puttra med tills allt blir genomvarmt.
Jag hade även med lite stekta champinjoner som fanns i kylen från dagen innan, mest för att jag ville göra åt dem. Dessa är absolut inte nödvändiga att ha... om man inte gillar champisar förstårs.
Servera med ris pasta eller potatismos.(Jag tog potatismos. Det var gott till.)
.....................
Vi hörs på nya upptåg i hemmet eller vid spisen :)
Ha en skön fredag.

Lektyr till kaffet

Kategori: Allmänt

Wow, möttes av den här tidningen vid köksbordet idag när jag kom hem från jobbet.
Väldigt frisk & fräsch mat. Det ena receptet nyttigare än det andra. Massor av godsaker som bla äppletryffe soml ett lite nyttigare godis alternativ. Lät ju spännande!
Fick lite inspiration och göra någon slags köttfärssås med rökt skinka i och potatismos.Tror bestämt jag ska exprimentera lite till middagen idag.
See ya!

Nu är blomsterveckorna här! :)

Kategori: Allmänt

Nu när julen har flugit sin kos även i affärerna. Inget julkrafs så långt ögat når. Då hägrar blomsterveckor Jag brukar vara flitig och handla färska blommor varje vecka ända fram till trädgården börjar att blomma.  Härliga tid. <3 (önskar att det blev ett hjärta som det blir när man skriver så på facebook.)
Fast fortfarande är jag ganska vit i mitt val av färger på blommorna, möjligen lite blekrosa eller linblomsgrönt går an. Men de riktigt starka färgerna känner jag inte riktigt för förrän i februari, vid alla hjärtansdag ungefär. Då brukar jag gå över till lite mer färgstarkt här hemma. Kanske lite mer färgklick i gardinen osv.... Men än så länge är det ju vintermånad så lite krispigt vitt får det fortfarande vara hemma hos oss. Alla har vi våra exter.
Klippte mig efter jobbet idag och jösses vad den frisören jiddra på. Värre än mig.Tänka sig. Där har jag nog mött min överman;) Det tog tid hos frissan så jag hade inte riktigt tid att laga middag, så det blev ICA som fick står för middagen idag.
Men det är ju gott det med ibland. :)
Och när jag ändå slapp laga middag fick jag tillräckligt med tid att kasta ett getöga inne på H&M och hittade en skön tunika som kan bli bra vardagsplagg till tightsen när man bara strosar hemma. Den kostade ju bara 75 kr!!!
Handlade så klart blommorna ovan med mig hem också.
Ja  det var min dag det, så kort och gott summerad:
Jobb
Frissan
shopping, mat, kläder & blommor
ICA middag med familjen framför tv:n
Bloggande
Lite andra allmänt vardagliga tråkrutiner.
Hoppas att ni har haft en fin dag. Kram

Hamilton

Kategori: Allmänt

Japp, nyss hemkommen från bio, Hamilton. Helt ok faktiskt. Mycket action och egentligen helt overklig men som pappa alltid sa; det är film, fantasins värld där allt är möjligt. Vem vill se verkligeheten som avkoppling! Ligger väl något i det I suppose.
Längre inlägg än så här blir det inte idag då jag måste komma ikapp med sömnen.
Natti natti...

Dessertgott och en go söndag.

Kategori: Bak & Mat Recept

Eftersom jag jobbade igår, blev det inte mycket energi över till annat tyvärr. Jag kände mig rätt sliten igår faktiskt eftersom jag hade sovit dåligt dessutom.
Men idag..... tur för mig, kom energin tbx, och jag är utvilad, här är nystädat, jag är mätt och belåten och har till och med avnjutit en  dessert som så klart var väldigt simpel att göra. Jag gör inga krångliga recept i onödan inte ;)
BANAN & MARSIPANKRÄMTÄCKE för 4p
2,5 dl vispad grädde
50g riven mandelmassa eller marsipan
1pkt frusen mango som tinas
1 banan
4-6 digestivekex krossas
50g smör smält.
Blanda smör och kex och tryck ut i botten på ett dessertgals. Ställ kallt i kylen en stund.
Blanda grädden och mandelmassan/marsipan och låt även den stå kallt en stund.
Varma sedan banan ca 8 skivor och mangobitarna ca 1-2 msk i dessertglasen med kexbotten.
Toppa med marsipan/mandelmassakrämtäcket.
Servera
God söndagkväll önskar jag er.

och kvällen fredagen den 13:e

Kategori: Dukat,servettbrytningar, Intett & Pysslat

Ja...den har iallafall inte varit otursdrabbad, utan tvärtom, hunnit med att läsa bloggar, handla och ordna med en liten lagon plockbuffé för två.....tja ungdomarna var väl med på ett hörn men de äter inte så mycket som är konstigt inte. Då tar dom hellre bilen, kör ner och köper sig en pizzza eller nåt. Jäkla skitungar vars smaklökar inte har mognat nog för att njuta alla delikatesser som finns. Men men...det kommer väl förhoppningsvis en dag då de gör det, och när de även en dag uppskattar morsans käk.
Man lever på hoppet som grodan sa;)
och på golvet ligger katternas delikatess, en leksaksmus som de har fått en nytändning på. :)))
Nu är det skitstökigt i mitt kök....men vet ni.....jag tror att jag tar mig ett halvt glas vin till innan jag orkar mig på att reda upp bombnedslaget jag har skapat. Men jo visst...måste tipsa om en kul liten pryl först, egentligen avsedd för att göra moskulor och riskulor, men man kan även göra smörbulor om man inte vill ställa fram ett fult smörpaket på bordet eller buffén.
Man tar helt enkelt upp smöret med skeden, vänder den upp och ner och klämmer ihop handtagen och smörbulan trillar ner på fatet......
och visst blir det mycket finare att servera smöret på det här sättet än att ställa fram ett smörpaket på buffén.
Ett enkelt sätt att servera smöret lite tjusigare. :)
och vill man göra det extra lyxigt, strör man lite flingsalt över.
Kommer inte ihåg vad skeden heter men jag köpte min på den tiden som butiken Verner & Verner fanns. Den butiken finns inte längre. Dock har de säkert sådana på zon som verkar ha liknade sortiment som Verner & Verner hade.
Japp det var mitt tips att göra något lite festligare på ett vardagsenkelt sätt, med hjälp av ett bra köksredskap.
Må gott och var rädda om er.

Fredagen den 13:e

Kategori: Allmänt

Japp och morgonen på jobbet började precis som en sådan. Men artade sig bra till slut. Men dagen till ära har jag bestämt mig för att testa Dals semlor, så jag köpte med mig hem till oss i familjen.
Och vad tyckte jag om dem då?
Nja inte föll dem mig i smaken, tyckte det var way to mutch grädde och mandelmassan i ena änden på bullen, vilket gjorde att man bara fick bulle och grädde och inte förrän efter mitten kom man till mandelmassan. Det bidrog till att det kändes som det bara blev en massa mandelmassa de sitsta tuggorna. Ojämt fördelat liksom.
...............
Jag får helt enkelt välja ut ett annat bageri att testa, nästa gång vi ska äta semlor och se om de har lyckats bättre med sina semlor.
...............
Ha en riktigt skön weekend, det ska jag försöka ha fredag den 13:e till trots och trots att jag ska jobba imorgon.
Kram till er.

Laddar för våren

Kategori: Allmänt

En vacker bukett tulpaner stod på köksbordet igår när man kom hem. Det blir man ju inte direkt ledsen över:)
Har tränat en sväng efter jobbet idag. Nu bir det  lite påfyllning av reserverna. En omelett med diverse gott som fyllning går alltid hem som lite kvällsmat efter ett träningspass.. :)
Må gott.

Ett lyxigare mos-duschesspotatis

Kategori: Bak & Mat Recept

Ett sätt att göra moset lite lyxigare är att göra duschesspotatis. Jag brukar göra dessa när jag får mos över, men idag var jag så sugen att jag helt enkelt var tvungen att göra moset från början.
Gör ditt mos precis som du brukar men tillsätt även lite dillkrydda när du kryddar moset.
Tillsätt sedan ett ägg och rör om ordentligt......
Spritsa ut moset på en plåt. (Spritsar med engångspåsar vet jag finns på Claes olson och jag har även sett det på Ö&B.).........
Gratinera dem i ugnen, 225 grader tills de har fått fin färg, ca 10 min.
Servera dem till kött, fisk eller fågel. I vårt fall idag blev det fisk, torsk med pepparrotstäcke närmare bestämt.
Tycker du att det likanar det receptet på kycklingen jag la upp i bloggen här om dagen så beror det på att det är ungefär samma recept. Men istället för kycklingfond används här Knorr fiskkrydda. Det var nämligen egentligen meningen att jag skulle gjort fisk häromdagen, men så såg jag att jag hade tagit fram kyckling och lagt i kylen, det hade jag förträngt så istället för fisk fick det bli på kyckling den dagen.
Men så idag fick det bli på fisken som receptet egentligen är baserat på.
Toni tyckte det var så gott att han tog 2ggr, undra på att han har mage;)
...........................................................
Recpt: Torsk med pepparrotstäcke
400g torskfile
0,5 tsk salt
0,5 tsk knorr fiskkrydda
1,5 msk fransk senap
2,5 dl grädde
1 ask cantadau pepperrotsost
1-2 tsk färskriven pepperrot ( detta är ej nödvändigt, men förstärker pepparrotsmaken om man gillar den.)
Lägg fisken i en smord form och krydda den.
Rör ut senapen i grädden och slå över fisken.
Klicka över pepparrotsosten och strö över lite färskriven pepparrot på toppen.
Grädda mitt i ugnen 225 grader i 30 min (varmluft 180 grader ca 20 min.)
Servera med ris eller potatis.
...........................................................
Och med det här inlägget lämnar jag er för idag. Må gott.

Brie & Salami en oslagbar kombo

Kategori: Allmänt

Efter jobbet står städning på menyn, var i mataffären igår och det är fortfarande massa jäkla julpynt på rea. Får spader, jag vill ha vårnyheter NU! Hursomhelst får det bli lite pyssel till hemmet i veckoslutet. Nu ska här bli härlig vår inne! :)
Tjingeling för nu.

Inga mer klumpar i såsen.

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Häromdagen kan tyckas att jag köpte mig en onödig pryl, nämligen en mjölsiktare. Men jag måste säga ett det var en bra pryl. Med den slipper jag mjölklumparna som nästan alltid blir i såsen om man inte är tillräckligt snabb med att röra ordentligt när  man tillsätter mjölet. Slutar alltid med att jag får sila igenom såsen så att jag inte får med några äckliga mjölklumpar. Men som sagt mjölsiktaren var bästa prylen att motverka mjölklumpar.
Ännu bättre nu när jag ska använda maizena istället för mjöl, den är annars ännu jobbigare att få klumfri sås av, tycker jag.
Och nu kan jag även sikta i mjölet i de kakrecept det står att man ska göra så. Får se om det blir någon skillnad mot förut. Kanske ännu fluffigare kaka, vem vet :)
Köpte min mjölsiktare på Claes Olson. Dem har mycket bra grejer, dem har typ allt!
..........................
Nu när helgerna är över har jag tagit mig i kragen och börjat med lite mer hälsosam kost och vanor i övrigt. Ja ett steg i taget. Masade mig i väg och gymmade idag, åt sallad till lunchen, dragit ner på kaffekonsumtionen och när det gäller sötsaker är bara 1 ruta mörk choklad tillåten måndag till torsdag. Fredag till söndag har jag inga restrektioner för man måste tillåta sig sjäv att leva och unna sig emellanåt,...... så nu återstår bara att få bukt med mina sena kvällsvanor! Det kan nog ta några dygn till innan det är ordning på den fronten.
...........................
Må nu gott och var rädda om er.

Brunch

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

Söndag idag och jag har haft en superbra helg. Träffat en gammal barndomsvän och hälsat på hos kusinen, städat bort julen, lite shopping. Ja... jag har inte varit sysslolös iallafall. Även om jag tycker det har varit skönt med lite ledighet så tycker jag att det ska bli skönt med rutiner igen. Särskilt längtar jag till jag har vänt tillbaka dygnet rätt igen. Idag sov vi så länge så att jag fick göra brunch som frukost för att komma ikapp dagen, fast det var ju farligt gott!
Hushållstips idag blir hur du lätt får reda på om dina ägg du ska steka eller koka verkligen är färska.
Om du är osäker på om äggen är färska kan du göra ett enkelt test genom att lägga det råa ägget i ett glas fyllt med vatten.
Om ägget är färskt så lägger det sig på botten.
Veckogamla ägg reser sig upp till hälften.
Tre veckor gamla ägg ställer sig helt upp i vattnet med den trubbiga änden uppåt.
Ägg som flyter upp till ytan är gamla och bör inte ätas alls.
Ni ser ägget till höger det är äldre än de andra ändå kommer det från samma förpackning, så det kan nog vara värt att kontrollera sina ägg.
Och med det enkla ägg tipset så lämnar jag er för nu.
Må gott.

Go morgon Söndag....eller nej Lördag :)

Kategori: Dukat,servettbrytningar, Intett & Pysslat

Vilken skön känlsa att man har en extra dag. Både igår och idag gick jag med känslan att vara en dag före hela tiden. Så gott när man inser att det bara är lördag istället för söndag. Löööve the feeling!
.....................
I jakten på inflyttningspresent  till Peter igår, hittade jag granitgråa tallrikar till oss. Dem invigdes så klart till middagen. Snygga eller hur?)
Pysslat om lite blommor och tagit tillvara på Pappa & Kates blommbukett som vi fick 23 dec!!! Det finns blommor som är fina ännu, kolla :)
Försöker att återgå till lite mer hälsosammare mat igen efter alla helger. Riktigt längtade efter sallad. Så det fick det bli till lunch igår. Hur gott som helst!
Till middagen åt vi fläskfilé med ugnsstekta rotfrukter och rödvinssås.
..................
Frukosten idag fortsätter i den lite nyttigare andan genom kesoföda på mackan, tja blandat med lite andra gosaker förstårs. Fördelen med naturell keso är att man kan blanda till något själv och få till något riktigt gott. Fast man kan förstårs även blanda till något med de smaksatta sorterna också. Det blir gott det med.
Simsalabim......frukostmackor :)
Det som blev över förvarar jag i en senapsglasburk (gästabuds), brukar spara några stycken med lock för jag tycker det är så bra att förvara viss mat i dem. Gillar att det är glas så att man ser vad man har i kylen.
.......................
Nu tajm för mig att göra mig i ordning och åka till Peter. Ha en skön sönd....nej lördag menar jag!

Godagens en röd dag som denna

Kategori: Allmänt

Skönt det känns att vara ledig igen. Ledighet får man ju fort smak på. I onsdags var jag duktig och skurade ut kylen efter jul, alltså verkligen skurade ur och rensade bort allt med utgånget datum, innan jag handlade och fyllde upp den med gosaker igen, smaker så långt ifrån julsmaker man kan komma och mer mot medelhavets delikatesser. Jag är mycket svag för denna matkultur!

Här är kylen utskurad och rensad men ännu inte påfylld.
-wow, sa Philip...kan vi hålla den så här snygg för nu ser man lätt vad som finns.!
Jag...
- Men det är ju just det som är problemet, det finns ju nästan inget!
Men  nu är kylen och fys fyllda igen, så nu har vi mat i alla flall till söndag. Det blev väl inte så trångt ändå, man kan väl ganska lätt se vad som finns, eller?
..............................................
Tycker att kylskåpen egentligen bara sväljer mat för typ 3 dagar, så det är svårt att handla för en hel vecka för då ser kylskåpet ut som man ska ha julen igen :( Skulle vilja ha en sån där amerikansk kyl som man ser i the cribs eller vad nu programmet heter. Det är extra breda kylskåp. Ett sånt hade varit perfekt!
..............................................
Nu ska jag ge mig ut och leta efter infyttningspresent till kusinen Peter och hans dotter Pernilla. Jag ska nämigen dit imorgon och kolla in deras nya lägenhet och träffa hans nya dam, ska bli kul. :)
...............................................
Vi hörs......

13 dagsafton och kyckling på menyn

Kategori: Bak & Mat Recept

Det här receptet måste ni bara testa. Det var riktigt gott och sjukt enkelt att göra.
6 kycklingfiléer
3 dl grädde
1,5 msk gästabuds senap (stark & söt)
1msk kycklingfond
1 ask cantadaou pepparrot
1-1,5 färskriven pepparrot
Salt, peppar, grillkrydda, Örtkrydda
Krydda kycklingen med kryddorna och lägg dem i en smord form.
Blanda grädde, senap och kycklingfonden i en skål och slå såsen över kycklingen.
Klicka ut cantadauo osten och strö över lite färskriven pepparrot.
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills kycklingen är genomstekt och fått fin färg.
Servera med ris och en grönsallad.
Verkligen en festlig rätt som gick snabbt att göra & YUMMIE!!

Låt mig få presentera en av mina duktiga assistenter.....

Kategori: Bra köp, Knep, Tips & Trix

...och det är den här prylen. Med den kan man ställa in tjockleken man vill ha och få riktigt tunna skivor eller strimlor på frukten eller grönsakerna om så önskas. Såg en på Coop för en tid sedan som även verkar kunna tärna allt sådär riktigt fint. Måste nog införskaffa en sådan för det är så gott med småtärnade grönsaker när man äter tacos.Min kan man nämligen inte tärna med, endast skiva eller strimla. Dessa assistenter ligger på runt 150 kr och är värd varenda krona enligt mig. Iväg och köp med er ni kommer inte att ångra er.
Dessutom går det jäkligt fort att skiva exempelvis en hel gurka!!! Så är den lätta att diska också och inte sjutusen delar som ska plockas isär och diskas som man måste göra på vissa hushållsapparater på el.
Alltså något som förenklar i vardagen, det gillar jag :)
Hej så länge gott folk!

Sparat pengar har jag gjort nu med ;)

Kategori: Allmänt

Japp nu har jag också gjort som en del duktiga som köper julsaker efter jul på rean. Hittade dessa jätte fräcka skedar på Indiska för bara 29 kr styck. Vem kunde motstå ett sånt kap. Men tänker att dessa skedar kan jag använda vid andra tillfällen också och inte bara jul även om de nu råkar passa....
superbra till vår julgröts servis som vi fick av Kate & Pappa i julklapp för ex antal år sedan. jag bara ÄLSKAR denna servis.
Ja ni ser själva så bra det blir nästa jul vi ska ha grötfrukost;)
När vi var uppe hos Kate & Pappa var jag bara tvungen att komplettera med kaffemuggar också, så att grötfrukosten blir komplett med kaffestund;) Kommer inte ihåg vad affären hette men tror att det var den enda affären i Strömsund med glas, porslin och presentartiklar. Har tappat bort namnet på den konstnär som gjort servisen. Kan ni uppe i trakterna hjälpa mig och friska upp mitt minne och lämna en kommentar och namnge affären om den finns kvar samt om ni vet konstnären? Förresten har de någon hemsida man kan gå in och kolla tro?
Ha de så länge så hörs vi.

Fylld köttfärslimpa...Yummie

Kategori: Bak & Mat Recept

Förbered blandfärsen med samma kryddning och på samma sätt som när du gör köttbullar. Vill du kan du testa med någon annan kryddning. Valet är ditt.
När du blandat kryddorna i färsen breder du och plattar ut den på ett smörpapper.
Lägg på skinkskivor gärna rökt skinka, ju mer smak på skinkan desto bättre.
Bred på senap, gärna smakrik. Jag använder Gästabuds stark & söt, eller Nisses senap (skitstark)
Lägg sedan på skivade tomater.
Följt av ostskivor, ingen med för tanig smak utan den ska också vara smakrik.  Ta din favorit.
Ta tag i kanten på smörpappret och lossa färsen försiktigt och rulla ihop till en limpa.
Vänd sedan försiktigt ner din i en smord långpanna.
Pensla limpan med lite flytande smör. Det ger en fin lite krispig stekyta på toppen.
Ta lite grovmalen svartpeppar på toppen.
Grädda i ugnen 225* i ca 30-40 minuter eller tills köttfärslimpan har fått fin färg.
Servera med kokt potatis och champinjonsås/eller stuvning. Yummie!
Smaklig måltid!

Första arbetsdagen.

Kategori: Allmänt

Ja nu är den första arbetsdagen efter jul & nyår avklarad. Hade väldigt svårt att sova inatt för jag har så klart vänt dygnet. Det går fort minsann. Ja ja. Veckan blir en mjukstart då man inte går full vecka eftersom fredagen är en röd dag den med och dag innan röd dag är det kort dag :) Me like. Efter jobbet idag strosade jag runt i affärer lite för att hämta lite vårinspiration till hemmet, nu när man plockar bort julen. Det brukar bli så där tomt och konstigt och man känner att det saknas något. Förstår inte hur det går till för vad hade man där innan man började pyntat inför julen. Dock fanns det inget direkt nytt, fortfarande för mycket jul fast på rea, men vem har lust att handla julprylar nu! Beundrar verkligen dem som gör det och som planerar sina inköp efter rean.För jösses så mycket billigare de kommer undan.  Jag vill bara ha vår och nytt nu, så den planeringen funkar inte alls på mig.
Fast det inte fanns något direkt nytt så börjar ändå kreativiteten pocka på så jag har lite inre bilder i mitt huvud. Får se om jag lyckas att få det lika fint i verkligeheten sen. Men jag återkommer om det när jag väl fått gjort mina inköp.
Tänkte jag får väl bjuda på lite nyårsbilder så länge. Ska även dela med mig av en middagsrätt som är riktigt Yummi.
Men först lite bildregn från nyår:
Ni vet det där halsbandet jag suktade efter som jag tyckte var lite för dyrt? Jag tog en vända till ner till stan på självaste nyårsafton och gissa vad! Jag hittade ett snarlikt för bara 99 kr. Herregud vilken flax man kan ha. Förstår bara inte att jag inte såg det inna. Kolla in här.
alltså......
=
...jag på nyårsafton
God mat och glada vänner .......
lite nyårsraketer vid Varbergs fästning.....
varmt klädda och lite champange att skåla med.....
och nyårsafton blev fulländad! :)

Mitt Yummirecept kommer på bloggen imorgon, jag ska ställa in ett tidsinställt inlägg, säg kanske typ vid 11.30 tiden imorgon.
Må godis!

Nyår färdigfirad

Kategori: Allmänt

Hoppas att ni har haft en förträffligt bra nyårskväll och skön nyårdag.Har inte varit särskilt aktiv idag. Är grymt trött. Så det fick bli pizza till middag idag. Vi firade vårt nyår i Varberg i glada vänners lag, vilket var jätte trevligt och resulterade i att vi var hemma först efter tre inatt och inte i säng innan halv fyra imorse. Så.... JAA... jag är seg idag. Det blir ingen kul uppdatering här idag inte. Jag får ta nya tag imorgon. Ska tillägga att jag ändå har samlat lite energi och plockat bort tomtarna för dem är jag så less och se på nu. Men ljusstakar får allt bli kvar ett tag till, kan inte riktigt med att plocka bort allt så tidigt även om det kliar i fingrarna på mig.  Jobbet kallar på mig så min semestervecka är över...buhu.....Ja ja vi hörs.